Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Doi afaceriști din Alba Iulia, condamnați la ÎNCHISOARE pentru fraudă din fonduri europene: „Nota de plată”, după 10 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Doi afaceriști din Alba Iulia, condamnați la ÎNCHISOARE pentru fraudă din fonduri europene: „Nota de plată”, după 10 ani

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Doi afaceriști din Alba Iulia au fost condamnați la închisoare cu executare pentru fraudă din fonduri europene într-un dosar instrumnetat de DNA. Prejudiciul provocat depășește 2,4 milioane de lei.

Hotărârea Tribunalului Alba din 12 septembrie 2022 poate fi contestată la Curtea de Apel. Inculpaţi sunt o societate din Galda de Jos şi două persoane fizice, dintre care una este administrator al acestei societăţi (G. A.) şi o alta este administrator al unei alte societăţi comerciale (G. P.).

Administratorul firmei din Galda de Jos, precum și societatea comercială, sunt jduecați oficial pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Cea de-a doua persoană fizică este acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea menționată.

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2012, în contextul derulării proiectului „Modernizare şi extindere fermă păsări în localitatea Galda de Jos, judeţul Alba”, administratorul societății, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – APDRP (în prezent AFIR) mai multe documente false şi inexacte în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene.

Lucrări supraevaluate și manipularea licitațiilor

„În contextul în care finanţarea nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală era condiţionată de asigurarea unei cofinanţări din partea beneficiarului, cei doi inculpaţi ar fi acţionat concertat şi ar fi pus în practică un mecanism bazat pe supraevaluarea lucrărilor, manipularea procedurilor de achiziţie în vederea atribuirii contractului unei societăţi controlate prin interpuşi şi prin relaţii comerciale fictive derulate prin intermediul a trei societăţi comerciale pe care le-ar fi controlat”, se mai menționează în rechizitoriu.

Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumei de 2.441.541 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit civilă în procesul penal. Potrivit procurorilor, în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin celor trei inculpaţi. În urma judecării pe fond a dosarului, G. A. a fost condamnat la 4 ani de închisoare, iar G. P. a primit 5 ani de închisoare, ambele pedepse în regim de detenție. Societatea comercială a fost condamnată la o pedeapsă în cuantum de 32.000 lei amendă penală.

Interdicții aplicate inculpaților

Instanța a mai decis suspendarea activității persoanei juridice pe o perioadă de 3 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare; interzicerea de a participa la procedurile de achiziții publice pe o durată de 3 ani și publicarea hotărârii de condamnare în presa scrisă centrală într-un număr de trei apariții, pe cheltuiala firmei, la data rămânerii definitive.

În cadrul celor două persoane fizice interdicțiile se referă la dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit la pentru săvârșirea infracțiunii pe o perioadă de patru ani de la data executării pedepselor.

„Obligă inculpații (…) la plata despăgubirilor civile în sumă de 2.441.541,40 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării fiecărei tranșe de plată și până la data plății efective”, se mai precizează în hotărârea Tribunalului Alba. De asemenea, un număr de 65 de documente folosite la săvârșirea infracțiunii au fost anulate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea