Mașinile electrice ar putea fi mai scumpe de condus decât cele pe carburant: Care sunt cauzele
Mașinile electrice ar putea fi mai scumpe de condus decât cele pe carburant: Care sunt cauzele
Mașinile electrice ar putea fi mai scumpe de condus decât cele pe benzină, odată cu luna octombrie, în condițiile în care ultima majorare a plafonului de preț îi pedepsește pe șoferi pentru că au devenit mai ecologici.
Costul unitar al electricității aproape că se va dubla în conformitate cu noile prețuri la energie publicate ieri și nu este încă sigur când se va opri această creștere sau dacă nu vom ajunge la o lipsa acută de energie. În comparație, prețul benzinei a scăzut în ultimele săptămâni și se situează la 8 lei pe litru.
Prin urmare, va costă mai mult să parcurgi distanțe lungi cu o mașînă electrică decât cu una pe benzină – chiar și înainte de a lua în considerare prețurile de achiziție mai mari pentru vehiculele mai ecologice. Pe lângă această, mai trebuie luat în considerare și faptul că în țară noastră numărul stațiilor de alimentare electrice este unul extrem de mic.
Proprietarul unui Jaguar i-PACE, un SUV electric, ar cheltui cu 500 de lei mai mult pentru a parcurge aceeași distanță că un șofer care conduce echivalentul pe benzină, Jaguar f-PACE, potrivit calculelor efectuate de serviciul de asistență tehnică, RAC.
Versiunea pe benzină poate parcurge aproximativ 650 de km cu un plin de benzină, ceea ce ar costă aproximativ 300 de lei sterline. Modelul electric are o autonomie de numai 460 de km și ar avea nevoie de mai multe incărcări pentru a parcurge aceeași distanță – acest lucru ar costă cu 500 de lei sterline mai mult după majorarea prețului energiei electrice din octombrie. Același lucru este valabil și pentru modelele mai ieftine. Un proprietar de Kia e-Niro ar trebui să cheltuiască cu 450 de lei mai mult decât un șofer de Kia Sportage pentru a parcurge aceeași distanță.
O încărcare completă a unui SUV electric tipic pentru o familie va costă cu 84% mai mult începând cu luna octombrie decât în condițiile plafonului actual. De asemenea, punctele de încărcare publice nu au altă opțiune decât să crească prețurile pentru a reflectă creșterea costurilor angro, ceea ce va avea un impact puternic asupra șoferilor.
Cererea în creștere pentru mașinile electrice s-a combinat cu o criză de aprovizionare cu tehnologie vitală și a dus la creșterea prețurilor. Pe lângă această, cum ar fi lipsa cipurilor, nu trebuie să uităm creșterea alarmantă a prețurilor energiei electrice. Cifrele Societății Producătorilor și Comercianților de Automobile au arătat că a existat o creștere de 50 de procente a înmatriculărilor de mașini electrice în primele șapte luni ale anului, în comparație cu aceeași perioada din 2021.
Acestea fiind spuse, se pare că decizia de a migra în totalitate către autovehicule electrice rămâne în continuare în cumpăna. Desigur, Uniunea Europeană vrea să interzică cât de curând utilizarea automobilelor pe combustie, în speranța de a reduce poluare, și din alte interese mai ascunse. Cu toate acestea, nu este sigur că oamenii vor acceptă aceste schimbări atât timp cât buzunarul lor va fi grav afectat în cazul în care prețurile la energie continuă să crească.
Sursa: dailydriven.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 31 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii