Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ambasadorii noștri: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi. Un primar cere acum depozite pentru „salvare și înmormântare” din cauza lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ambasadorii noștri: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi. Un primar cere acum depozite pentru „salvare și înmormântare” din cauza lor

Alpiniștii care încearcă să ajungă pe vârful muntelui Mont Blanc pe un traseu popular din Franța vor trebui să plătească o garanție de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie să fie salvați sau, mai rău, dacă mor pe munte, relatează The Guardian. Primarul care cere acești bani a dat exemplul a cinci turiști români care voiau să urce pe munte în pantaloni scurți și teniși.

Jean-Marc Peillex, primarul localității Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniștii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa prin Ruta Goûter, a impus măsura după ce zeci de turiști au ignorat avertismentele când au urcat pe munte.

10.000 de euro ar acoperi costul operațiunii de salvare, iar 5.000 de euro pe cel al înmormântării.

Ghizii locali și-au suspendat operațiunile de pe traseul montan, care este accesibil alpiniștilor de orice nivel, la jumătatea lunii iulie, din cauza căderilor de pietre. Administrația locală a sfătuit oamenii să evite acest traseu, mai ales că un val de căldură intens și prelungit a făcut condițiile de pe munte mai periculoase.

Peillex a scris pe Twitter că zeci de „pseudo-alpinisti” au ignorat avertismentele. El a povestit că cinci turiști români au încercat să urce pe munte „purtând pantaloni scurți, teniși și pălării de paie” și că au fost întorși din drum de poliția montană.

„Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac. Așadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor și pentru înmormântarea lor, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să plătească factura”, a continuat edilul.

Vârful poate fi atins și pe poteca Ratti din Courmayeur, pe versantul italian al Mont Blancului, deși este mult mai puțin folosit. Totuși, Roberto Rota, primarul orașului Courmayeur, a spus că nu are de gând să restricționeze accesul.

„Muntele nu este o proprietate. Noi, în calitate de administratori, ne putem limita la a raporta condiții suboptime de-a lungul traseelor, dar să ceri o garanție pentru a urca pe munte este ceva suprarealist” a spus el.

Dezbaterea asupra siguranței pe traseele montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei și după ce 11 persoane au murit când o masă uriașă de gheață s-a desprins dintr-un ghețar de pe partea de nord a Dolomiților italieni, la începutul lunii iulie. Primarii orașelor din jurul vârfului Marmolada au închis principalele puncte de acces din motive de siguranță, dar unii alpiniști au încercat să le ocolească.

Peste 100 de oameni au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Ghizii montani francezi, care și-au suspendat operațiunile până pe 15 august, au spus că au loc căderi de pietre „pe tot parcursul zilei și al nopții”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe raza localității Almașu Mare: Bărbat de 48 de ani și un minor de 15 ani, au derapat cu ATV-ul în albia râului „Valea Lungă”. Băiatul a ajuns la spital

Bera Larisa

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe raza localității Almașu Mare: Bărbat de 48 de ani și un minor de 15 ani, au derapat cu ATV-ul în albia râului „Valea Lungă”. Băiatul a ajuns la spital Un accident rutier s-a produs în data de 5 ianurie, pe raza localității Almașu Mare, unde un bărbat în vârstă de 48 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea