CEARTĂ în coaliția de guvernare, din cauza prețurilor la energie. Rareș Bogdan: „Nu e unul băiatul bun și altul băiatul rău. Hotărârile se iau împreună!”
CEARTĂ în coaliția de guvernare, din cauza prețurilor la energie. Rareș Bogdan: „Nu e unul băiatul bun și altul băiatul rău. Hotărârile se iau împreună!”
Europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre posibilele divergențe din coaliția de guvernare privitoare la prețurile la energie.
Europarlamentarul Rareș Bogdan a intervenit telefonic la Realitatea Plus, la emisiunea „Culisele Statului Paralel“, moderată de Anca Alexandrescu, unde a dezmințit zvonurile potrivit cărora ar exista tensiuni în coaliția de guvernare din cauza divergențelor privitoare la reglementarea pieței de energie. De asemenea, parlamentarul european a explicat și de ce nu sunt oportune alegerile anticipate:
„Nu se pune problema alegerilor anticipate. Este extrem de greu să faci alegeri anticipate, iar în momentul ăsta să te gândești la alegeri anticipate și să provoci alegeri anticipate înseamnă inconștiență și nepăsare față de cetățeanul român și față de România, având în vedere situația geopolitică extrem de complicată. Nu se pune problema alegerilor anticipate și nu se pune problema ca PNL să părăsească guvernarea, iar eu cred că și cei de la PSD și UDMR nu fac calcule politicianiste“, a precizat Rareș Bogdan.
„Dar tensiuni sunt, domnule Rareș Bogdan, în interiorul coaliției, că înțeleg faptul că și președintele și premierul așteaptă niște explicații de la UDMR, care văd că întârzie să apară, apropo de aprobarea declarațiilor lui Viktor Orban de la Tușnad. Cei de la PSD sunt supărați că nu sunteți de acord cu reglementarea pieței din toamnă și anume a prețului că, iată, au apărut niște speculanți pe piață, care vor să obțină cât mai mulți bani de la stat și s-a ajuns la o sumă uriașă estimată până în aprilie, 10 miliarde de euro spun specialiștii că ar trebui să plătească Guvernul către firmele din energie, drept compensare. Există aceste tensiuni în interiorul coaliției?“, a întrebat moderatoarea Anca Alexandrescu.
„Nu există tensiuni pe măsuri economice, pentru că și noi, și cei din PSD, dorim să găsim soluții optime pentru ca buzunarul românilor să nu sufere mai mult decât deja se întâmplă. Chestiunea legată de tensiuni pe măsuri economice nu există acum. Că fiecare iese în spațiul public și spune cum vrea să rezolve problemele românilor e o chestiune de tactică electorală și nimic altceva. Vă asigur că atât PNL, cât și ceilalți parteneri, nu se gândesc decât să găsească soluția optimă.
Acum, să reglementezi piața, după ce ai dereglementat-o, e o chestiune mult mai complicată decât pare și trebuie văzut ce înseamnă asta pentru piața din România. Dacă vă uitați, în ultimele săptămâni a apărut un reglaj la preț pe carburant și nu a existat acea creștere agresivă care ne-a speriat în urmă cu două luni“, a spus europarlamentarul Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan: Prețul la carburanți s-a stabilizat
„Dincolo de scăderea celor 50 de bani, pe care i-a subvenționat Guvernul, nu am văzut alte reglaje pe piață, dimpotrivă. Chiar ieri vedeam că prețul uleiului s-a dublat“, a adăugat Anca Alexandrescu.
„Dacă vă uitați la motorină și benzină, în primul rând Guvernul, premierul Ciucă, nu putea vorbi de o încercare a plafona prețul pentru că automat intri în conflict cu Comisia Europeană, dar acei 50 de bani înseamnă, de fapt, o situație în care prețurile la motorină și benzină nu au mai crescut, iar asta se poate vedea extrem de ușor verificând prețul în momentul în care s-a introdus acea măsură și ce s-a întâmplat ulterior“, a completat europarlamentarul.
„Dar legat de facturile la energie, domnule Rareș Bogdan, nu sunteți de acord cu varianta PSD-ului de a reveni la un preț reglementat“, a întrebat Anca Alexandrescu.
„Aici nu se pune problema de a fi de acord, pentru că noi la rândul nostru prezentăm diverse variante. Sunt discuții firești, normale, pentru a căuta soluțiile optime. Nu e unul băiatul bun și altul băiatul rău, nu e unul polițistul bun și altul polițistul rău în coaliție. Toate hotărârile se iau împreună! Nu e un partid mai bine intenționat decât celălalt și vă asigur că partidele și oamenii din executiv sunt bine intenționați și caută să găsească soluțiile optime, dar acum trebuie găsită formula prin care să nu ieșim din reglementările a ceea ce înseamnă piață unică, piață europeană, și să vedem care sunt modalitățile.
Dacă specialiștii de la Ministerul Energiei găsesc modalitatea prin care să reușească să scadă prețul la carburant, la gaz, la energie fără ca statul să suporte costuri uriașe și speculanții, care de cele mai multe ori au companiile înregistrate în Elveția sau în diverse paradisuri fiscale, să nu mai câștige, e în regulă. Eu nu aș merge pe o logică electorală și nu m-aș duce pe o idee în care unii sunt buni și unii sunt răi“, a conchis europarlamentarul Rareș Bogdan.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025
Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025 Administrația Națională de Meteorologie prezintă prognoza pentru următoarea lună: estimări meteo 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025. Citește și: Vremea de Crăciun 2024, Revelion și în ianuarie 2025. Prognoza METEO pentru patru săptămâni […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 16 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 8 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor