Moscova împarte „câștigul” ucrainean: Rușii cer premierului Viktor Orban să decidă dacă dorește o parte din Ucraina
Moscova împarte „câștigul” ucrainean: Rușii cer premierului Viktor Orban să decidă dacă dorește o parte din Ucraina
În cadrul unei emisiuni TV, un analist rus a declarat că premierul ungar Viktor Orban va trebui să decidă „în următoarele luni” dacă vrea să anexeze teritoriile ucrainene care conțin etnici maghiari.
„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că proiectul ‘anti-Rusia’ sub forma Ucrainei moderne dispare pentru totdeauna de pe harta geopolitică a Europei”, afirmă analistul militar Igor Korotcenko într-o emisiune a televiziunii Rossiya-1.
„Presupun că pentru un număr de alte state învecinate cu Ucraina, de exemplu Ungaria, afirmarea controlului asupra teritoriilor istorice ale Ungariei și salvarea celor 150.000 de etnici maghiari din Transcarpatia este probabil de asemenea o alegere politico-militară pe care guvernul lui [Viktor] Orban va trebui să o facă în următoarele luni”, susține el.
„Spre deosebire de Polonia care pur și simplu vrea să devoreze o întreagă bucată din vestul Ucrainei, aș spune că în această privință Ungaria se comportă onorabil, cu precizie și responsabilitate”, mai spune Korotcenko, făcând referire la o populară teoria a conspirației promovată de Kremlin, potrivit căreia Polonia ar vrea să ocupe partea de vest a Ucrainei.
Deși în versiunea originală a teoriei Ucraina urma să fie divizată între Polonia și Ungaria, Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, acuza la sfârșitul lunii aprilie că Polonia conspiră cu Statele Unite în acest sens.
Pe 31 mai, Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, afirma la o întâlnire pe probleme de securitate ținută în regiunea Volga că Polonia anexează deja vestul Ucrainei.
„De asemenea, așa-zișii parteneri occidentali ai regimului de la Kiev nu se opun să profite de situația actuală pentru propriile lor interese egoiste și au planuri speciale pentru pământurile ucrainene (…) Aparent, Polonia trece deja la acțiuni de confiscare a teritoriilor ucrainene din vest”, a declarat Patrușev la momentul respectiv.
Patrușev, considerat ideologul Kremlinului și succesorul potențial al președintelui Vladimir Putin, a mai declarat că „o serie de state lucrează activ deja la dezmembrarea sa (a Ucrainei)”.
Rusia susține că România ar vrea să anexeze teritorii ucrainene
Comentariile făcute de Korotcenko la Rossiya-1 vin după ce în urmă cu două zile fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev a publicat o hartă a unei Ucraine împărțită între mai multe țări, printre care și România.
Potrivit hărții despre care Medvedev a spus că a fost creată de „analiști occidentali”, Vinița și Cernăuți ar aparține României în timp ce Liov, Ternopil și alte orașe Poloniei, iar restul Rusiei.
Ministerul Afacerilor Externe a catalogat drept „fantezism și propagandă” harta publicată de Dmitri Medvedev.
„Astfel de așa-zise „propuneri” și „analize” care vizează redesenarea aleatorie a granițelor unor state și promovează astfel încălcarea dreptului internațional nu reprezintă decât încercări complet nereușite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli, afirmă MAE într-un comunicat remis presei joi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii