Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

REZOLVARE cerințe EVALUARE NAȚIONALĂ 2022, la Limba Română: Explicații oferite de o profesoară

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

REZOLVARE cerințe EVALUARE NAȚIONALĂ 2022, la Limba Română: Explicații oferite de o profesoară

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Profesoara de limba și literatura română Beatrice Simion, de la Liceul Româno-Finlandez din București, rezolvă subiectele de azi de la Evaluarea Națională. Peste 155 de mii de elevi susțin astăzi examenul de final de gimnaziu.

Subiectele sunt relative ușoare, au un grad de dificultate medie. Multe dintre exerciții pot fi abordate de orice elev. Ele au fost construite să poată fi abordate de orice elev. Este un examen care nu ar trebui să îi pună pe mulți elevi în dificultate.

Cele două texte sunt foarte accesibile. La primul subiect puteam să notăm: cabluri de oțel, cuie, șuruburi. Menționez că la primele cinci exerciții trebuie să citim cu atenție textele, nu avem o parte teoretică, ci este stric de atenția noastră.

La exercițiul doi avem prima grilă. Persoana responsabilă de pregătirea mesei este Ismail, conform textului. Șmil este un câine din rasa brac din Dalmația, răspunsul corect este B.

La exercițiul 4, răspunsul corect este A: casa familiei Delavrancea se afla în fața Grădinei Icoanei.

La exercițiul 5, primele două enunțuri sunt corecte, al treilea este incorect, al patrulea este corect și al cincilea este incorect.

Pentru 6, fragmentul este ofertant. Putem găsi o caracterizare în mod direct realizată de narator, putem vedem că a portretizat caracteristicile fizice. Am putea extrage, de asemenea, și câteva trăsături morale. Este un exercițiu simplu care putea fi rezolvat în mai multe moduri.

Pentru exercițiul 7, elementul de conținut comun poate fi câinele – prietenul omului -, putem vorbi de loialitatea față de stăpân, dar putem vorbi și de călătorie.

La 8 va trebui să ne spunem opinia cu privire la o temă. O părere proprie, din câteva am auzit la elevii mele, nu este plicitisitor să vizitezi de mai multe ori un loc dacă acesta îți provoacă emoții puternice și te face fericite. Alte posibile argumente: familiaritatea, retrăirea unor amintiri, bogăția culturală care îl face pe om să fie umil în fața istoriei.

La exercițiul 9, m-am gândit la iubirea pentru animale sau ocrotirea acestora ca și cum ar fi trei oameni. Am adăugat trei texte pe lista mea: „Cum e lumea” – de Adina Popescu, „Dumbrava minunată” – de Mihail Sadoveanu, „Viața lui Pi” de Yann Martel. Pot fi și alte texte, important e să menționăm valoarea morală, să menționăm titlul și autorul și să menționăm legătura dintre cele două texte.

La subiectul B, exercițiul 1 – răspunsul corect ar fi A. La 2, răspunsul corect este C. Pentru exercițiul 3, trebuia să răspundeți D, iar la 4 răspunsul corect este tot D.

Pentru punctul 5, verbele sunt ar fi vrut (condițional optativ), să întrebe (conjuctiv), socoți (indicativ), trebuie (indicativ), să fie (conjuctiv), lăsă și încredință (indicativ).

Pentru 6, „lumina lămpii m-a orbit” este un exemplu de enunț, iar al doilea ar putea fi „despre el vorbeai când ne-am întâlnit?”

La exercițiul 7 avem sintaxa frazei. Prima regula e să identificăm predicatele, sunt doar 2: „mânca” și „trăiește”. Prin urmare am două propoziții și, astfel, trebuie să identificăm elementul de relație – „care”. În momentul acesta putem separăm propozițiile.

La 8, răspunsurile corecte sunt: „aș vrea”, „să fii”, „străzii”, „a căror”, „mândri”.
Pentru ultimul punct, sunt mai multe elemente de care trebuie să ținem cont. Este un text narativ, prin urmare personaje, acțiune, niște momente ale acțiunii și repere de timp și spațiu. De asemenea, va trebui să povestim de ce a fost cel mai frumos moment al vacanței. Apoi, trebuie să adăugăm o secvență descriptivă și una dialogată. Replicile trebuie să fie unele interesante, nu scurte. Eu le spun copiilor să introducă niște informații utile prin intermediul dialogului. Nu ar trebui să reprezintă o dificultate pentru copii această compunere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea