Vasile Dîncu speră ca 30% din bugetul anului 2023 să fie alocat achizițiilor militare. „Ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”
Vasile Dîncu speră ca 30% din bugetul anului 2023 să fie alocat achizițiilor militare. „Ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, miercuri, că speră să fie alocat cel puţin 30% din bugetul ministerului pentru înzestrare militară în 2023. Potrivit minstrului, România are nevoie de achiziţii în domeniul naval, „nu numai de corvete, avem nevoie şi de fregate moderne, probabil şi de alte tipuri de armament necesar, ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a afirmat, în cursul zilei de miercuri, faptul că speră ca în anul 2023 să fie alocat cel puțin 30% din bugetul ministerului pentru înzestrarea militară. Conform ministrului, România are nevoie de achiziții în domeniul naval, „nu numai de corvete, avem nevoie şi de fregate moderne, probabil şi de alte tipuri de armament necesar, ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”.
Dîncu a fost întrebat, în deschiderea evenimentului Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), despre procentul care ar putea fi alocat anul viitor, din bugetul Apărării, pentru achiziţii militare.
„Există o regulă la NATO, de 20%, noi sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie”, a spus ministrul Apărării.
„Avem nevoie în acest moment mult mai mult, pentru că situaţia strategică o impune, avem nevoie de înzestrare în zona navală. Pentru că Marea Neagră a devenit un lac plin de rechini, avem nevoie nu numai de corvete, avem nevoie şi de fregate moderne, probabil şi de alte tipuri de armament necesar, ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”, a mai precizat Vasile Dîncu.
Dîncu a spus că achiziţia corvetelor ar putea fi decisă în iulie, cel mai târziu. „Achiziţia nu o amânăm, în acest moment este o prelungire pe care a cerut-o Asocierea (Naval Group – şantierul naval Constanţa – n.r.) pentru a veni cu o ultimă ofertă. Sper că vom hotărî asta în maxim două luni”, a detaliat el, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte achiziţiile în domeniul Apărării, ministrul a apreciat că procedurile sunt lungi şi că există licitaţii blocate pentru că „nu a existat o respectare a legilor legate de achiziţii”.
„Sunt câteva lucruri care ţin de legislaţie în primul rând. Achiziţiile care au fost blocate la un moment dat nu sunt blocate din voinţa cuiva, ci sunt blocate pentru că nu a existat o respectare a legilor legate de achiziţii (…) Noi încercăm şi prin reglementările noastre proprii să realizăm cât mai repede înzestrarea, dar nu o putem face în momentul în care unii din cei care oferă nu respectă legea în totalitate”, a afirmat Dîncu.
El a susţinut că „este vorba de o legislaţie greoaie în acest moment, când avem nevoie foarte rapid de înzestrare”.
„Dar atunci când este vorba de licitaţii publice, cele mai multe achiziţii au fost blocate de contestaţiile celor care au pierdut competiţia. Va trebui probabil să găsim mijloace mai rapide pentru achiziţii, inclusiv în ceea ce priveşte legislaţia noastră. Dar sperăm că primul lucru se întâmplă în legislaţia europeană care ne va ajuta să facem acest lucru”, a completat ministrul.
BSDA, care se desfăşoară până vineri la Complexul expoziţional ROMAERO S.A. din Bucureşti, are drept scop identificarea oportunităţilor şi găsirea soluţiilor de cooperare atât în producţie, cât şi în domeniul afacerilor, contribuind la promovarea, pe plan internaţional, a industriei de apărare din România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii