FOTO| Un sofer polonez care a lovit mortal un biciclist din Alba, vinovat „în procent de 40%”: Ce pedeapsă au decis magistrații după 6 ani
FOTO| Un sofer polonez care a lovit mortal un biciclist din Alba, vinovat „în procent de 40%”: Ce pedeapsă au decis magistrații după 6 ani
Judecătoria Alba Iulia a pronunţat, miercuri, 11 mai, prima hotărâre în dosarul penal instrumentat de procurori, după şase ani de la producerea unui accident mortal pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia şi cinci ani de judecată.
Inculpat este un şofer din Polonia, care a lovit mortal, în 2 septembrie 2016, la intersecţia şoselei de centură cu drumul judeţean spre localitatea Drâmbar, un bărbat în vârstă de 58 de ani din Alba Iulia care se deplasa pe bicicletă.
Chiar dacă bărbatul aflat pe bicicletă a intrat fără să se asigure în intersecţie, autorităţile judiciare l-au considerat şi pe şoferul polonez vinovat de producerea accidentului pentru că mergea cu o viteză de 85 de kilometri pe oră, pe un sector de drum unde viteza maximă admisă era de 50 de kilometri pe oră.
Dacă acesta ar fi respectat regimul de viteză, este posibil să fi putut evita accidentului. Judecătoria Alba Iulia a decis miercuri, 11 mai, condamnarea şoferului care conducea o autoutilitară la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. Două părţi civile ar urma să primească daune morale în valoare de 11.000 de euro.
Cu ocazia audierii în faţa instanţei, cetăţeanul polonez care în prezent are 71 de ani a arătat că în timp ce conducea camionul, a văzut biciclistul car a intrat brusc pe carosabil, de la distanţa de aproximativ 20-30 m înainte de intersecţie. A completat că victima nu s-a asigurat şi nici nu s-a oprit pentru a-i acorda prioritate de trecere, iar pe drumul de pe care s-a deplasat biciclistul erau mai multe autovehicule oprite.
A mai susţinut că, deşi a încercat să evite impactul trăgând de volan spre stânga şi fiind în frânare, nu a reuşit acest lucru. Expertizele tehnice realizate au stabilit că în momentul accidentului autoutilitara circula cu viteza de 52 de kilometri pe oră.
”Din probele administrate în cauză, îndeosebi din analiza celor două rapoarte de expertiză instanţa reţine că, accidentul care a avut loc în data de 02.09.2016, s-a produs atât din cauza neacordării priorităţii de trecere, la pătrunderea pe Şoseaua de Ocolire, din partea numitului (…), cât şi din cauza deplasării, cu o viteză superioară celei maxime admise, a autotrenului condus de către numitul (…). Prin urmare, instanţa reţine că şi fapta inculpatului de nerespectare a indicatorului rutier care limita viteza de deplasare de 50 km/h este una dintre cele două cauze care a generat accidentul rutier, după cum rezultă din întreg probatoriul administrat în cauză”, se menţionează în hotărârea instanţei.
Magistratul a considerat că şoferul polonez se face vinovat în procent de 40% în ceea ce priveşte producerea accidentului, iar victima are o vină de 60%. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii