Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Bani de la stat pentru angajații companiilor afectate de războiul din Ucraina: Măsura se aplică până la finele anului 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Bani de la stat pentru angajații companiilor afectate de războiul din Ucraina: Măsura se aplică până la finele anului 2022

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Executivul de la București a hotărât în ședința de miercuri acordarea unei indemnizație egale cu 75% din salariul de bază pentru toți angajații companiilor afectate în mod direct sau indirect de conflictul armat din Ucraina, dar și de sancțiunile internaționale impuse Rusiei și Belarus. Aplicarea măsurilor impuse de Guvern prin această Ordonanță prevede un buget de aproximativ 736 milioane de lei, doar pentru anul 2022.

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, Executivul a decis noi măsuri de protejare a angajaților care lucrează în companii afectate nu doar de criza din Ucraina, ci și din Rusia ori Belarus.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

„Prin Ordonanță de Urgență, Executivul a reglementat ca salariaţii cărora angajatorii le suspendă temporar contractul individual de muncă potrivit art. 52 alin. 1 lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, să beneficieze de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021”, transmite un comunicat al instituției.
Măsura se aplică până la finele anului 2022

Indemnizațiile se acordă și pentru salariații din firme supuse sancțiunilor internaționale, iar bugetul alocat va fi preluat din cel al asigurărilor pentru șomaj.

„Această măsură se va acorda până la 31 decembrie 2022 pentru salariații angajatorilor afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă şi Belarus ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, precum şi pentru salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale şi care au instituite măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Măsura va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj”, transmite Guvernul, printr-un comunicat de presă.
Angajatorii au condiții de îndeplinit

Companiile care înregistrează încasări mai mici de cel puțin 20% în luna pentru care cer măsura, comparativ cu luna ianuarie 2022 sau comparativ cu veniturile obținute în aceeași lună, dar a anului 2021, pot depune cereri prin care să solicite aceste indemnizații pentru angajații lor.

Același lucru este valabil și pentru companiile care au fondurile blocate printr-un ordin emis de către președintele ANAF.
Cum se depun cererile pentru indemnizații

Autoritățile informează cu privire la maniera în care se acordă aceste indemnizații, solicitanții trebuind a depune toate documentele care să certifice calitatea de beneficiar al acestora.

„Pentru acordarea indemnizației, angajatorii depun prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că au fost afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă şi Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

Alături de cerere și declarație se anexează balanța de venituri și cheltuieli aferentă lunii pentru care se solicită indemnizația, precum și balanța de venituri și cheltuieli la care se raportează diminuarea, sau, după caz, de copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancțiunilor internaționale, emis de președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului”, informează comunicatul.

Într-un termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței, urmează a fi aprobat și modelul documentelor.
Buget de aproape 736 milioane de lei

Aplicarea măsurilor impuse de Guvern prin această Ordonanță prevede un buget de aproximativ 736 milioane de lei, doar pentru anul 2022.

„Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede posibilitatea ca angajatorul să solicite într-o lună calendaristică, pentru aceeași perioadă din lună, pentru salariați diferiți, dar și pentru același salariat, pentru perioade diferite din lună, atât indemnizația de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cât și indemnizația de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru”, informează Guvernul.

Sursa:evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea