Rămâi conectat

Actualitate

ANALIZĂ| Cum va influența războiul din Ucraina prețul metalelor prețioase și industriale

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANALIZĂ| Cum va influența războiul din Ucraina prețul metalelor prețioase și industriale

Pe lângă prețul gazelor naturale și al petrolului, conflictul din Ucraina poate influența și prețul nichelului, și pe cel al aluminiului, paladiului, titanului sau cuprului, printre altele.

Segmentul metalelor industriale (considerate de bază) este unul dintre cele afectate de conflict, pe lângă cel al energiei, prin petrol și gaze naturale, al îngrășămintelor sau al cerealelor.

Astfel, războiul a scumpit metalele folosite în fabricarea mașinilor, iar șoferii sunt cei care vor plăti un preț mai mare în final pentru vehicule.

În România, în estimările din Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale s-ar afla 90 milioane de tone de minereuri polimetalice, cu estimări de 30 de grame pe tonă, însemnând un total de 2.700 de tone.

Pe bursa de metale din Londra, LME, prețul nichelului a ajuns de la aproximativ 25.000 dolari/tonă, la un record de 100.000 dolari/tonă în doar câteva zile.

Referitor la nichel, producătorii auto sunt atenți la dinamica prețului său: la nivelurile actuale, aproape duble față de începutul anului, costul automobilelor ar putea crește. Ar însemna noi dificultăți pentru încercata industrie, după criza logistică, cea a semiconductorilor, riscul de aprovizionare cu neon și piese de la fabrici din Ucraina și Rusia.

Nichelul este un metal folosit în industrie, la realizarea oțelului inoxidabil, dar și la autovehiculele electrice, esențial pentru un anume tip de baterii cu litiu.

Importanța sa a crescut odată cu dezvoltarea rapidă a sectorului de mobilitate electrică.

Creșterile ample și alte aspecte de tranzacționare neuzuale atrăgeau de câteva zile atenția că funcționarea pieței are un caracter diferit, arată analistul Claudiu Cazacu.

”O ipoteză credibilă părea a fi stresul indus de situația de conflict, riscurile generale de aprovizionare în condițiile în care Rusia produce 5-6% din nichelul utilizat în lume, și 17% din cel cu grad mare de puritate”, spune analistul.

Între câștigători: compania braziliană, gigant în domeniul minereului de fier, Vale, care a investit 17 miliarde de dolari în firma de minerit Inco din Canada.

Potrivit unei estimări a unui analist al Itau BBA, fiecare 10.000 dolari în plus la prețul tonei de nichel aduce un profit suplimentar de 1,8 miliarde de dolari companiei, care avea o capitalizare de 96 mld. de dolari pe 10 martie, în creștere cu 39.8% față de nivelul din 3 ianuarie anul acesta.

sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, începe luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 2 iulie se va desfășura proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea