Cât vor veni facturile la gaze pentru români de la 1 aprilie 2022? Analiză
Cât vor veni facturile la gaze pentru români de la 1 aprilie 2022? Analiză
De la 1 aprilie, potrivit unei informații apărute joi, ”pe surse”, în spațiul public, nu se vor mai aplica măsuri pentru consumatorii de gaze până în noiembrie 2022, deoarce ”oricum vine vara”. Dincolo de modul în care s-a șters cu buretele peste inițiativele și măsurile propuse de către diverse entități în cadrul Comitetului Interministerial pentru Energie de la Guvernul României, care nici măcar nu au fost discutate, apare evidentă sintagma ”ciocu mic, noi suntem la putere”.
În primul rând trebuie să vedem că urmare a acestor informații ”pe surse” de la Ministerul Energiei, de ieri până astăzi prețul celei mai bune oferte de pe comparatorul ANRE a crescut cu 19%, astfel astăzi cel mai mic preț în piață este 747 lei/MWh (TVA inclus). De precizat că cel mai mare preț ofertat în piață pe comparatorul ANRE este de 2184 lei/MWh (TVA inclus).
Vă propun o analiză scurtă privind care va fi valoarea facturilor din această vară pentru un consumator casnic, care anul trecut până în noiembrie 2021 a achitat 136,85 lei/MWh (TVA inclus), iar de la 1 aprilie 2022 urmează să achite cel mai mic preț din piață 747 lei/MWh (TVA inclus) (De precizat că există clienți casnici care începând cu data de 1 ianuarie 2022 au un preț la gaze de peste 1000 lei/MWh și care în momentul de față achită doat 310 lei/MWh urmare a plafonării, dar de la 1 aprilie 2022 vor achita prețul din contract, adică 1000 lei/MWh).
Să facem această analiză și pentru o fabrică de pâine considerând o producție similară cu cea din anul 2021. Anul trecut până în luna septembrie 2021 a achitat un preț de 127,33 lei/MWh (TVA inclus), din luna octombrie a achitat 440,3 lei/MWh (TVA inclus), iar în prezent are deja un preț de 1043,78 lei/MWh (TVA inclus), care de la 1 aprilie 2022 nu va mai fi plafonat.
Ne aflăm într-o situație de criză energetică, aprofundată de situația conflictului din Rusia, ne propunem să eficientizăm consumul de gaze, dar nu să închidem definitiv această țară.
România are soluții pentru a trece această criză, dar acestea trebuie să fie și aplicate: Planul de Măsuri de Urgență Energetică.
Sursa: radu-tudor.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii