Rămâi conectat

Ştirea zilei

Suplinitorii încadraţi în muncă înaintea titularilor rămaşi fără post

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sindicatul Învăţământ Alba (SIA) cere Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să revină asupra calendarului de titularizare a suplinitorilor pe posturile pe care le ocupă în acest moment, prevăzut în Instrucţiunea nr. 3 pentru punerea în aplicare a art. 253 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, ne-a declarat prof. Ioan Stanca, preşedintele SIA.
Cererile pot fi depuse de suplinitori la unităţile şcolare până în 25 februarie, consiliile de administraţie ale şcolilor unde predau aceştia trebuie să analizeze cererile până la 1 martie, iar termenul de validare sau invalidare de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean este 8 martie, dată care devansează rezolvarea reducerilor de activitate şi a transferului profesorilor titulari. Altfel spus, vor exista situaţii în care unii dascăli titulari vor rămâne fără catedră, deoarece suplinitorii vor fi ocupat deja posturile pe care le-ar fi putut ocupa cadrele didactice rămase fără loc de muncă. De exemplu, un profesor de sport de la o şcoală oarecare din Alba Iulia dacă se va afla în restrângere de activitate, el nu va putea ocupa postul titularizabil de la un liceu, deoarece CA al unităţii liceale acceptase anterior titularizarea unui suplinitor.
„Cerem imperativ Inspectoratului Şcolar al judeţului Alba să nu valideze nici o solicitare în acest sens în Consiliul de Administraţie din 7 martie 2011, având în vedere că soluţionarea reducerilor de activitate, a completărilor de normă şi a transferurilor se realizează la nivel de judeţ şi nu la nivel de localităţi sau zone, şi să informeze MECTS asupra punctului de vedere al Sindicatului Învăţământ Alba. Considerăm că această etapă, privind titularizarea pe post a suplinitorilor, trebuie să fie după rezolvarea reducerilor de activitate, a completărilor de normă, a transferului profesorilor titulari şi a concursului de titularizare, astfel ca toţi suplinitorii să aibă şanse egale”, a declarat prof. Ioan Stanca.
lLegea educaţiei naţionale are prevederi care se aplică retroactiv
Potrivit Instrucţiunii nr. 3, de la 1 septembrie 2011, suplinitorii care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani anteriori intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale (iulie 2010, iulie 2009, iulie 2008) şi au obţinut cel puţin nota 7.00 pot deveni titulari dacă postul nu este rezervat şi este viabil cel puţin 4 ani, iar consiliul de administraţie al şcolii unde predau este de acord cu titularizarea acestuia.
Analizând textul Instrucţiunii nr. 3, trebuie spus că există şi alte aspecte pe care MECTS nu le-a avut în vedere, cum ar fi, în primul rând, faptul că prevederile Legii educaţiei naţionale nu ar trebui aplicate retroactiv, ci să beneficieze doar suplinitorii calificaţi care vor obţine peste 7.00 după concursul de titularizare din 13 iulie 2011 şi vor lucra la catedră. Dacă totuşi se va încălca acest principiu de drept, atunci ar trebui modificat articolul privind acordul CA al şcolii, care nu poate şti dacă suplinitorul respectiv are sau nu competenţe de predare. Din acest motiv ar fi bine ca solicitarea să vină şi la recomandarea Catedrei de specialitate (nu doar a şefului Catedrei, pentru a nu încuraja „nepotismele”). Iar dacă vor analiza textul cu atenţie, pornind de la realităţile din teritoriu, specialiştii MECTS vor găsi cu siguranţă şi alte modificări care trebuie efectuate.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Gest de UMANITATE la Alba Iulia: Șoferul unui autobuz a oprit în trafic pentru a salva un cățel care umbla dezorientat printre mașini

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gest de UMANITATE la Alba Iulia: Șoferul unui autobuz a oprit în trafic pentru a salva un cățel care umbla dezorientat printre mașini Un șofer de autobuz din Alba Iulia a dat dovadă de umanitate marți, în timp ce se afla în trafic, pe linia 103, Centru- Cetate. Mihai a oprit pentru a ajuta un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea