Recensământul 2022 începe MÂINE: Ce riscă românii care refuză să participe
Recensământul 2022 începe MÂINE: Ce riscă românii care refuză să participe
Marți, 1 februarie, începe recensământul populaţiei şi al gospodăriilor. Cu o întârziere de un an, Institutul Naţional de Statistică încearcă pentru prima oară să obţină date despre populaţie şi cu ajutorul tehnologiei.
Vom putea să răspundem la chestionar online, însă acolo unde este nevoie, vor merge recenzorii pentru interviuri „faţă-n faţă”.
Recensamântul populaţiei şi al gospodăriilor începe din 1 februarie si va dura pana în luna iulie. Pentru început, Institutul Naţional de Statistică va colecta date de la autorităţi şi instituţii publice, si în premieră şi de la instituţii private.
„Miza este foarte mare. Se cunoaște populaţia generală, dar e nevoie şi de cunoaştere la nivel local. Acolo se iau deciziile. Elementul de noutate, România s-a angajat sa facă recensamântul online”, a declarat președintele INS.
De la mijlocul lunii martie, populaţia va putea accesa platforma dedicată recensământului ca să răspunda online la întrebări. Completarea chestionarului va dura între 10 și 20 de minute.
„Cei care nu au acces la online vor fi vizitaţi de recenzori pentru interviuri faţă în faţă!”, a mai declarat președintele INS.
„E important să ştim şi despre bogaţi, dar şi despre cei mai puţin bogaţi”, a transmis un sociolog.
Chestionarul adoptat de Guvern este structurat pe mai multe secţiuni şi conţine întrebări simple despre fiecare persoană în parte. Dar vom găsi, în premieră, şi o intrebare legată de efectele pandemiei.
„Este atipică întrebarea pentru că recensamântul se referă la infiormaţii factuale, nu la opinii. Percepția poate fi diferită. E posibil ca raspunsurile să fie corealte cu alte date”, a explicat sociologul.
Chestionarul Recensământului va fi accesibil în nu mai puţin de zece limbi, inclusiv ale minoritaţilor naţionale. Iar Institutul Naţional de Statistică mizează pe simţul civic al românilor pentru a garanta reuşita lui. Asta chiar dacă cei care refuză să participe pot primi amenzi. România are termen limită până în decembrie publicarea Recensământului, altfel riscă, la nivel european, o procedură de infrigement.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem? Călin Georgescu, este surpriza alegerilor prezidențiale 2024, din primul tur, situându-se pe locul 2 în clasament, după numărarea a aproape 80% din voturi la nivel național. În județul Alba, Călin Georgescu câștigă detașat alegerile având un scor de 22 % la numărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918