Cristian Pîrvulescu susține că Putin va ataca Ucraina: „Această intervenție este pregătită minuțios de foarte multă vreme”
Cristian Pîrvulescu susține că Putin va ataca Ucraina: „Această intervenție este pregătită minuțios de foarte multă vreme”
Cristian Pîrvulescu, politolog, este de părere că liderul rus Vladimir Putin pregătește de mult timp o confruntarea împotriva SUA și NATO, atacul Ucrainei fiind „un atac aerian și cu rachete, minuțios pregătit”.
”Vladimir Putin nu a blufat, eu cred că această intervenție în Ucraina este pregătită minuțios de foarte multă vreme, de ani de zile, poate chiar de 14 ani, după summitul de la București, când Vladimir Putin a fost pus la curent cu posibila lărgire a NATO și a dat un răspuns foarte dur liderilor occidentali.
Pe vremea aceea, președinte în România era Traian Băsescu, în Statele Unite – George W. Bush, în Franța – Nicolas Sarkozy. Cine își mai aduce aminte de ei? Între timp, garniturile s-au schimbat, dar Vladimir Putin este tot acolo. Era în aprilie 2008, cu o lună înainte de a preda președinția pentru patru ani lui Medvedev. Dar prim-ministru fiind, primul lucru pe care l-a făcut ca avertisment a fost să atace în vară Georgia, pregătindu-se să preia politic Ucraina.
A preluat-o politic, în urma alegerilor, a urmat Maidanul – orientarea proeuropeană și pro-NATO a Ucrainei a devenit evidentă și în acel moment, lucrurile pentru Putin au devenit clare: singura soluție, intervenția militară. Prima, în timpul unei Olimpiade, dacă vă aduceți aminte, de iarnă, de la Soci, în 2014, a fost intervenția din Crimeea, a fost ocupată Crimeea.
Între timp, a așteptat o oportunitate, a încercat să schimbe raportul de forțe cu Statele Unite – de unde intervenția în alegerile din 2016 și sprijinul indirect pentru Donald Trump -, apoi intervenția în favoarea Brexitului pentru a slăbi aliații occidentali, relațiile cu Turcia în interiorul NATO, în Uniunea Europeană relațiile cu Ungaria, toate lucrurile astea i-au creat posibilitatea de a interveni.
Acum, cere lucruri imposibile, inclusiv după reuniunea de vineri de la Geneva, el cere de fapt retragerea trupelor americane și a sprijinului din Bulgaria și cere un răspuns scris, care va veni într-o săpătămână maximum. Deci, situația rămâne în contiuare tensionată și nimeni nu poate să răspundă pozitiv cererilor lui Putin.
Pe de altă parte, a încercat să dezorganizeze inclusiv aliații din zona aceasta a NATO, pentru că SUA și NATO au dorit să aducă trupe în Bulgaria, România și Slovacia. În Bulgaria, a destabilizat viața politică, iar noul guvern era cât pe ce să pice în momentul în care s-a pus problema, în urmă cu două săptămâni, în mod oficial, a aducerii a 5.500 de militari americani.
În Slovacia, Parlamentul a votat deja împotrivă, deci România rămânea singura țară în care acest lucru se întâmpla, în care nu existau curente puternice îndreptate împotriva prezenței americane – și mai nou, franceze, pentru că a spus asta Emmanuel Macron în discursul de la Strasbourg de marți.
Ei bine, și aici am impresia că se încearcă destabilizare în momentul de față printr-o serie întreagă de scandaluri – și nu discut de ceea ce știm cu toții, despre războiul hibrid și teoriile conspirației care fac parte din atacul concentrat al Rusiei nu numai împotriva aliaților Americii.
De altfel, Vladimir Putin desconsideră România, spunea la un moment dat că el nu discută cu Bucureștiul, discută direct cu stăpânii de la Washington.”, a spus Cristian Pîrvulescu, la Digi24.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii