PENSII 2022: Când se dau primele majorări, livrarea pensiilor întârziate și câți bani se primesc în plus
PENSII 2022: Când se dau primele majorări, livrarea pensiilor întârziate și câți bani se primesc în plus
Când se dau primele majorări, când vor fi livrate pensiile întârziate, cu cât crește punctul de pensie și câți bani se vor primi în plus în 2022. Toate aceste sunt explicate de către Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Toate modificările care afectează pensiile din 1 ianuarie 2022
Cei aproximativ 5 milioane de pensionari din sistemul public vor beneficia de o majorare de 10%, respectiv valoarea punctului de pensie de la 1.442 a crescut la 1.586 de lei. Vorbim de pensiile calculate pe contributivitate din sistemul public.
În luna ianuarie pe lângă majorarea de 10% mai există şi un ajutor financiar care se adresează pensionarilor cu pensii de până la 1600 de lei astfel încât în ianuarie toți pensionarii să primească 2.200 de lei. Exemplu: Talonul e pentru ianuarie 2022, valoarea punctului de pensie este actualizată respectiv 1.586 lei. Pe contributivitate rezultă cuantumul pensiei care este aici 1.427, prin diferenţă mai primeşte 773, astfel ca să fie suma finală 2200 lei.
Citește și : Noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR, majorate de la 1 ianuarie 2022. Ce se întâmplă cu PENSIILE peste 4.000 de lei
Exemplu de calcul al unei pensii compensate
Un pensionar din Satu Mare care a cumulat un nr. de 0.52171 puncte, actualizat la 1586, rezultă 828 de lei la care se adaugă 172 de lei pentru a atinge indemnizaţia socială minimă de 1000 de lei, la care se asaugă ajutorul social de 1200 de lei, astfel încât va primi 2200 lei. Aceste taloane sunt cele care se expediază Poştei, acelaşi lucru se întâmplă şi cu talonul mov pentru pensionarii care beneficiază de plata prin cont bancar, pe card.
Citește și: Pensionarii cu venituri mai mici de 1.600 de lei vor primi în ianuarie 2.200 de lei.
Când vor fi livrate pensiile întârziate
S-a lucrat în două schimburi pentru ca cele 5 milioane de taloane de pensii să fie tipărite în timp util pentru a fi predate Poştei Române. Suntem în termen, noi avem un grafic clar pe care-l avem printr-o convenţie stipulată cu Poşta, astfel încât trebuie să ne asigurăm că totul este în regulă şi taloanele vor fi date în timp util poștașilor.
Există un calendar clar pe care îl avem cu Poşta, apoi ei îşi programează aceşti bani pe străzi, în ordine alfabetică, astfel ca până pe 15 să se finalizeze distribuţia sumelor.
Pentru plata prin Poştă sunt peste 2 milioane de pensionari şi nu poţi achita 2 milioane de pensii în 2 zile. Este un grafic pe care îi au colegii de la Poştă şi sunt convins că toţi vom depune eforturi ca banii să ajungă mai repede.
Citește și : Pensionarii cu PENSII mai mari de 4000 de lei vor plăti contribuții de sănătate
Recalcularea este un proces mai de lungă durată
Înainte de recalculare trebuie să facem evaluarea tuturor dosarelor de pensie, colegii mei lucrează intens în teritoriu, au fost angajate 1.000 de persoane pentru ca acest proces să se facă într-un termen rezonabil. La sfârșitul anului viitor trebuie să terminăm procesul, astfel odată cu apariţia actului normativ să fim pregătiţi pentru recalcularea pensiilor.
În urma recalculării nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din recalculare va ieşi un cuantum inferior, principiul e clar – ca pensionarul să rămână cu cuantumul cel mai avantajos! Indiferent de formula de calcul pensiile vor creşte, asta e o certitudine.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii