Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Mihail David, USR PLUS: „Puterea, cel mai puternic drog descoperit vreodată”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
COMUNICAT DE PRESĂ| Mihail David, USR PLUS: „Puterea, cel mai puternic drog descoperit vreodată”
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Marea întrebare, care a tulburat omenirea în toate epocile și a abătut asupra lor cele mai multe dintre nenorocirile ce au ruinat orașe, au depopulat țări și au stricat pacea lumii a fost nu dacă să existe putere în lume, nici de unde vine ea , ci cine s-o dețină. – Locke

Puterea și exercitarea acesteia a fost de la începuturile omenirii fundamentul organizării noastre. Aceasta nu trebuie înțeleasă exclusiv din perspectivă executiv-politică, aceasta este și a fost mereu prezentă în toate aspectele vieții noastre, de la modul de impunere a părinților în fața copiilor, la puterea de procurare a celor necesare supraviețuirii, fie prin forță brută, frumusețe sau inteligență. Toate nevoile primare sau secundare ale omenirii se obțin și s-au obținut prin exercitarea puterii de către fiecare dintre noi.

Primele triburi și organizări umane au dat putere unor conducători fie prin forța acestora exercitată asupra restului membrilor, fie prin capacitatea de convingere, fie prin crearea de dependențe de natură spirituală.

Semiluna fertilă, zona Iran-Irak, Siria-Palestina-Turcia-Egipt a creat premisele dezvoltării urbane și a exercitării puterii la un nivel nemaiîntâlnit acum ca. 10000 ani care au dus la crearea regatelor și imperiilor antice.

Legitimarea și păstrarea puterii s-a făcut tot timpul prin asumarea spiritualității oamenilor, astfel încât puterea era exprimarea voinței divine din toate timpurile.

China a dezvoltat și păstrat acest sistem de putere timp de aproape 4000 de ani până la începutul sec 20.

În Europa, patriarhii și papii a legitimat puterea absolută a împăraților, regilor, principilor ca reprezentanți ai divinității pe pământ până când societățile au respins fie prin revoluții sau de frica revoluțiilor unii conducători au făcut refome pentru a împărți puterea cu aceștia.

Evoluția aceasta a durat sute de ani precum arată cronologia execuțiilor lui Carol I Stuart, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae al II-lea, acești monarhi care la finalul epocilor lor au luat cu ei și orânduirea socială și au dus la reașezarea puterii.

Consimțământul oamenilor uniți în societate reprezintă baza puterii. – Diderot

Secolul luminilor și apariția ideilor iluministe a fost un șoc pentru orânduirea vremii în secolul al XVIII-lea pentru că perspectiva rotației liderilor și împărțirea puterilor în stat amenința tradiția de secole întrucât rolul fundamental în științele sociale este puterea la fel cum energia este conceptul fundamental în fizică.

În Babilon apare încă din antichitate prin codul lui Hammurapi apare pentru prima exercitarea puterii în interesul altora al cetățenilor și nu rămâne doar un mijloc exclusiv pentru binele unui grup restrâns. Grecia antică ne-a dat conceptul de democrație, iar Roma cel de republică.

Această împărțire a puterii și drepturile care decurg sunt pentru noi subînțelese dar nici un drept odată câștigat nu este pentru totdeauna iar istoria ne-a arătat că forțele reacționare sunt în orice societate prezente.

Nici o altă țară nu a împărțit puterea precum Elveția, care organizează referendumuri pentru toate problemele importante, iar două exemple sunt elocvente
-au votat împotriva venitului minim de 2000 de franci pentru fiecare cetățean acum câțiva ani
-au votat luna aceasta pentru introducerea certificatului verde

Pentru ca puterea să rămână un vehicul trebuie utilizat de majoritate pentru binele tuturor și ține cont de toate aspectele, dar pentru a reuși să ajungem în acest punct, trebuie să muncim cu toții, iar educația și mai ales educația civică este singura soluție.

Puterea, chiar dacă aduce după sine beneficii care nu se pot exprima în bani sau bunuri, trebuie să fie un vehicul nu un scop în sine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea