Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
Postul Crăciunului 2024. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului. Alimente care pot fi consumate • Zile cu dezlegare la pește
Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut în popor, este postul care prăznuiește Nașterea Domnului. Pentru credincioși, perioada aceasta de post este una permisivă, existând multiple zile cu dezlegare la pește.
Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun
Reţinerea de la gânduri necurate
În această perioadă, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce.
Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului.
Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae
Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune. “Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu.
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie.
În primele secole, creştinii nu posteau în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai usor.
“Uniformizarea duratei postului s-a făcut la sinodul local din Constantinopol ţinut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie”, scrie crestinortodox.ro.
Citește și: Mesaje de Anul Nou 2025. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion 2025-2026. Texte cu SMS-uri frumoase de Anul Nou 2025
Ce e indicat să mănânci
Postul Crăciunului nu este însă pentru toată lumea. Medicii spun că, deşi reprezintă o cură de detoxifiere pentru persoanele sănătoase, este interzis suferinzilor.
“Bătrânii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, diabeticii, anemicii, copiii în creştere până la 16 ani şi pacienţii oncologici nu au voie să postească. Deoarece alimentaţia este una sărăcă în proteine, conţine doar glucide, bolile se pot agrava.
E mai bine să fie prudenţi decât să complice bolile de care suferă. Celor care aleg să ţină post, le recomand să nu consume produse din comerţ, gen pate vegetal, caşcaval, mezeluri, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri”, a precizat dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie.
Cu ce poți înlocui alimentele de dulce în Postul Crăciunului
Lapte
Poți înlocui laptele cu o mulțime de lucruri. De la lapte de ovăz, de migdale, de orez, lapte de cocos sau lapte de soia. Există și variante îndulcite și neîndulcite, astfel încât poți adapta orice rețetă care necesită lapte.
Unt
Poți înlocui untul cu margarina, deși nu este o opțiune foarte sănătoasă. În plus, unele margarine nu sunt de post. Înlocuiește untul cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, pasta de avocado sau crema de cocos.
Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Tradiții de Anul Nou 2025
Ouă
Poți înlocui ouăle cu tofu moale. Dacă ai nevoie să faci o rețetă care necesită ouă, înlocuiește-le cu piureuri din fructe sau iaurt de soia. Dacă ai poftă de ouă, poți consuma tofu.
Brânza
Brânza este un aliment de dulce la care se pot găsi rapid înlocuitori. Există multe brânzeturi vegetale, dar cea mai cunoscută este tofu. Dacă vrei să faci pizza de post, folosește totuși o brânză vegetală. Chiar dacă nu se topește atât de bine precum brânza reală, ea are un gust bun și încheagă ingredientele de pe blat.
Carne
Chiar dacă ții sau nu post, este bine să consumi carne doar o dată sau de două ori pe săptămână. Din fericire, în comerț există multe produse „din carne” vegetale, de la burgeri, cârnați, mici, carne tocată, chiftele, crenvurști, salamuri, parizer și orice altă formă.
Tradiții în postul Crăciunului
Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale țării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.
Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc. Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.
Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei
Ultima zi din Postul Crăciunului este denumită Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului
În postul Crăciunului, creștinii își manifestă credința prin rugăciune. Iată rugăciunea ce se citeşte în Postul Crăciunului, despre care se spune că este aducătoare de linişte şi împliniri:
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.
Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii