14 noiembrie| Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023: Ce tradiții respectă creștinii în această zi
14 noiembrie| Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023: Ce tradiții respectă creștinii în această zi
Lăsatului Secului 2023 este ultima zi înainte de Postul Crăciunului când credincioşii mai pot consuma alimente de origine animală. Ziua de Lăsatul Secului marchează trecerea de la o perioadă în care se consumă produse de origine animală precum carnea, brânza, laptele, la o perioadă de post şi pregătire spirituală înainte de Crăciun.
Citește și: Postul Crăciunului 2023: Când începe postul Naşterii Domnului
Postul Crăciunului 2023 începe pe 15 noiembrie şi durează 40 de zile. Ultima zi din Postul Crăciunului este pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Înainte cu o zi de începerea Postului Crăciunului, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului 2023, fiind considerată ultima zi în care credincioşii pot mânca alimente de origine animală.
Este ziua în care pe lângă masa bogată, creștinii urmează și alte tradiții și obiceiuri.
Credincioşii care vor să ţină Postul Crăciunului, pot mânca, pentru ultima dată, preparate „de dulce” de Lăsatul Secului, pe 14 noiembrie.
Tradiţia spune că de Lăsatul Secului, oamenii se strâng în jurul mesei, alături de familie şi prieteni. şi se bucură de preparate din carne pentru ultima dată înainte de Postul Crăciunului.
În trecut, de Lăsatul Secului, după ce terminau masa în familie, gospodinele obişnuiau să dezinfecteze vasele de lut şi lingurile de lemn cu cenuşă. Femeile respectau acest obicei pentru a pregăti ustensilele pentru cele 40 de zile de post.
Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziţionate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri.
Superstiţii şi obiceiuri străvechi de Lăsatul Secului
Se spune că dacă pieptul găinii gătite de Lăsatul Secului 2023 este mare şi gras, atunci iarna va fi geroasă. În schimb, dacă pieptul este mic, vom avea o iarnă blândă.
Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziţionate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri.
Tradiţii de Lăsatul Secului
În unele regiuni ale ţării, de Lăsatul Secului, oamenii obişnuiesc să împartă alimente pentru sufletul celor adormiţi.
Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului este organizarea şezătorilor, care încă se mai practică în unele sate.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023
Conform Bisericii Ortodoxe, zilele cu dezlegare la peşte sunt o răsplată pentru credincioşii care ţin Postul Crăciunului. Prima zi cu dezlegare le peşte din Postul Crăciunului este pe 21 noiembrie, la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
– 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
– 25 noiembrie;
– 26 noiembrie;
– 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
– 3 decembrie ;
– 4 decembrie;
– 5 decembrie;
– 6 decembrie – Sfântul Nicolae;
– 7 decembrie;
– 9 decembrie;
– 10 decembrie;
– 12 decembrie;
– 16 decembrie;
– 17 decembrie;
– 18 decembrie.
Se spune că luând această masă cu familia și prietenii, oamenii apără de boli, dar se asigură că pământurile lor sunt ferite de grindină.
Printre acestea se numără cel care îi va ajuta pe oameni să țină păsările departe de ogoare. Astfel, resturile de la masa de Lăsata Secului se strâng într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară chiar de la prima oră a zilei. Cel care aruncă resturile de mâncare trebuie să spună și Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
Tot de Lăsata Secului, oamenii care stau la case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. Iar în unele locuri în seara aceasta se trag focuri de armă tot pentru a speria spiritele rele.
Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung, totuși, în casă să nu intre în acestea.
Cât despre iarna care va veni vom afla mai multe dacă ne uităm cu atenție la pieptul găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul e gras, atunci iarna va fi grea, dar dacă este subţire, iarna va fi uşoară şi vara plină de rod.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 9 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii