Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

10 iunie| Ziua Parașutiștilor Militar: Cum a luat naștere prima Companie

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 iunie| Ziua Parașutiștilor Militar: Cum a luat naștere prima Companie

An de an, la data de 10 iunie, este marcată Ziua Parașutiștilor Militari.

În urmă cu 81 de ani, la această dată, era înfiinţată, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii, Şcoala de Paraşutişti, denumită ulterior Compania de Paraşutişti. Aceasta a fost dislocată la Popeşti-Leordeni, în cadrul Flotilei I Aerostaţie, primul comandant fiind locotenentul Gheorghe Iordăchescu, căruia, la scurt timp, i-a urmat locotenentul Ştefan Soverth, se arată în volumul „Calendarul tradiţiilor militare” (2010).

La 31 martie 1942 s-a înfiinţat Batalionul de paraşutişti, reprezentând cea de-a II-a companie de paraşutişti. Batalionul a fost întrebuinţat în luptă începând cu 23 august 1944, iar la 1 martie 1945 a fost desfiinţat.

În baza ordinului ministrului Forţelor Armate, la 1 noiembrie 1950 a fost înfiinţat Batalionul 1 Paraşutişti, sub comanda căpitanului Vasile Cosma, la Centrul de Instrucţie al Aviaţiei din garnizoana Tecuci. La 6 februarie 1951, Batalionul a fost dislocat la Botoşani, iar la 25 noiembrie 1951, la Buzău. La 1 octombrie 1952, Batalionul de Paraşutişti s-a transformat în Regiment de Paraşutişti. A primit, la 2 octombrie 1954, drapelul de luptă, iar la 21 octombrie 1974 a primit denumirea onorifică Regimentul 60 Desant-Paraşutare „Băneasa-Otopeni”.

În 1980, au luat fiinţă Regimentul 56 Paraşutişti Caracal, Regimentul 62 Paraşutişti Luna şi Regimentul 64 Paraşutişti Boteni.

La 30 noiembrie 1990, s-au înfiinţat Brigada 1 Paraşutişti Luna, Brigada 2 Paraşutişti Clinceni, Brigada 3 Paraşutişti Bacău şi Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor din Trupele de Paraşutişti Buzău, conducerea unitară a acestora fiind asigurată de Comandamentul Trupelor de Paraşutişti din subordinea Comandamentului Aviaţiei Militare.

Procesul de reformă din Armata Română a adus unele modificări, astfel că, începând cu 1998, au fost desfiinţate un comandament de brigadă şi două batalioane, iar alte două batalioane de paraşutişti au fost transformate în batalioane de operaţiuni speciale.

La 15 martie 2001, Trupele de Paraşutişti au trecut în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre. Paraşutiştii militari participă la misiuni externe în diferite teatre de operaţii, îndeplinind angajamente asumate de România în cadrul NATO sau în operaţiuni internaţionale de tip coaliţie.

Sărbătorind astăzi Ziua Paraşutiştilor Militari, cinstim, în fapt, ani de muncă, de neîncetate căutări şi încercări soldate cu succes şi rezultate care s-au constituit în adevărate pagini de istorie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Vouchere alimente 2024: A început încărcara cardurile sociale pentru luna decembrie, cu ultima tranșă de 250 de lei

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vouchere alimente 2024: A început încărcara cardurile sociale pentru luna decembrie, cu ultima tranșă de 250 de lei Astăzi, 11 decembrie a început alimentarea cardurilor sociale pentru alimente cu tranşa de 250 de lei aferentă lunii curente. Cardurile pentru alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate cu suma de 250 de lei, iar beneficiarii acestui sprijin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea