Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

7 IUNIE – Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea. Tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
7 IUNIE – Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea. Tradiții și superstiții

Conform calendarului ortodox, duminica aceasta, 7 iunie, se celebrează Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare care are loc în fiecare an, la 50 de zile după Paște.

O veche credință populară spune că Rusaliile sunt spiritele morților care după ce au părăsit mormintele în Joia Mare din săptămâna Paștelui refuză să se întoarcă sub pământ și încep să facă rele oamenilor. Credincioșii evită să le numească Rusalii tocmai pentru a nu le înrăi, de aceea ele mai sunt cunoscute ca iele, zâne sau șoimane.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

În această zi credincioșii păstrează câteva superstiții și tradiții care să-i ferească de spiritele malefice ale Ielelor.

Duminica Rusaliilor, când credincioşii prăznuiesc Pogorarea Duhului Sfânt, aminteşte de „limbile de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste „limbi” sunt simbolizate, în zilele noastre, prin frunzele de nuc sau de tei. Credincioşii duc, de Rusalii, aceste frunze la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşază la icoane şi la uşi ca să protezeje casa şi pe cei care locuiesc în ea.

Există credinţa că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile rele. Potrivit sursei citate, această credinţă îşi are originea în sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dacă se are în vedere sfinţirea frunzelor cu aghiasmă, ele devenind astfel purtătoare de har.

În aceste zile, este bine să ungi ușile cu usturoi pentru ca locuinţa să fie păzită de rele şi ghinion tot restul anului.

De asemenea, pentru a ţine duhurile rele la distanţă de gospodăriile lor, oamenii îşi pun în case pelin şi usturoi. În zilele de Rusalii, este bine să pui frunze de pelin în toate băuturile pe care le consumi, mai puţin în apă.

De la Duminica Rusaliilor, timp de noua săptămâni, nu este bine să culegi plante de leac.

Totodată, nu este bine să te urci în pomi sau să vizitezi locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Dacă faci, totuşi, aceste lucruri, pune-ţi în buzunar sau în sân pelin, pentru a te proteja de mânia Ielelor.

Fiind o sărbătoarea foarte importantă pentru creștinii ortodocși de pretutindeni, în acestea două zile de Rusalii, pe 7 și 8 iunie, se păstrează și câteva tradiții și obiceiuri pentru a ține la distanță spiritele malefice.

Obiceiurile diferă de la o zonă la alta, însă în foarte multe locuri din țară se păstrează tradiția potrivit căreia casele se împodobesc cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar pentru a alunga spiritele rele și bolile. Aceste ramuri trebuie înainte sfințite la Biserică.

Citește și:  Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII

De asemenea, o tradiție foarte veche mai spune că teiul ferește gospodăriile de grindină, fulgere și duhurile rele ale zânelor, ramurile punându-se și la icoanele din casă.

Ramurile de tei, soc sau mure care se sfințesc la slujba din duminica Rusaliilor se păstrează în casă tot anul și se folosesc ca leacuri atunci când este nevoie. O tradiție populară spune că aceste leacuri au puteri miraculoase până la Sânziene, adică până pe 24 iunie.

În alte zone ale țării, gospodinele ung cu usturoi ușile pentru ca locuința să fie păzită de rele și ghinioane până la sfârșitul anului. În plus, femeile fac anumite descântece menite să alunge Ielele.

Sursa: fanatik.ro, romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea