Rămâi conectat

Actualitate

Pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2022. Majorarea ar putea fi de 6-7%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2022. Majorarea ar putea fi de 6-7%

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensiile vor crește, conform declarațiilor făcute recent de oficiali, care au precizat nu doar că punctul de pensie va fi corelat cu inflația, dar și cu creșterea salariului minim brut pe economie.

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie şi mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuţi tot mai mulţi bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile. Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru şi vă daţi seama că politic discutând îţi doreşti să creşti pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câştig electoral, dar este şi o responsabilitate să le poţi plăti. Ne dorim ca acea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă şi să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creştere”, a declarat Dan Vîlceanu într-un interviu.

Potrivit ministrului de Finanţe, creşterea ar putea fi de 6-7%, de la 1 ianuarie.

Vîlceanu a confirmat că varianta Finanţelor este indexarea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei şi a adăugat că şi cu jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut, potrivit profit.ro.

„Şi cu jumătate din salariul mediu brut pe economie, pentru că asta a fost şi asta este şi acum una dintre regulile din lege. Ca procent, dacă luăm în considerare inflaţia din 2019, pentru că aceea se ia în considerare acum, poate 6-7%, să vedem cât va fi exact când vom face aceste calcule”, a spus ministrul.

Anterior, premierul Florin Cîţu, declarase că începând cu 1 ianuarie 2022 se va reveni la vechiul sistem de majorare a punctului de pensie, în raport cu inflaţia şi creşterea salariului mediu brut pe economie.

„De la 1 ianuarie 2022, pensiile vor fi majorate în raport cu inflaţia şi creşterea salariului minim brut pe economie. Revenim la legislaţia care spunea că pensiile cresc anual, transparent, cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu brut”, a afirmat Florin Cîţu.

Încă din august, fostul preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022.

”Există o decizie luată cu privire la pensii. Pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea proporţiei de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei şi, de asemenea, creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului brut pe economie”, a spus Orban, la Parlament, după o şedinţă a coaliţiei de guvernare.

Întrebat dacă în 2021 va avea loc o altă majorare a punctului de pensie, decât cea de anul trecut, Orban a spus: ”Cu siguranţă, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022”.

Pensiile – angajament în PNRR

Pensiile sunt prevăzute şi în forma finală a Planului Naţional de Redesare şi Rezilienţă convenit cu Comisia Europenă. Astfel, Guvernul a promis că va introduce o nouă formulă de calcul atât pentru noii pensionaţi, cât şi pentru pensiile deja în plată, cu obiectivul de a menţine cheltuielile publice cu pensiile la 9,4% din PIB.

Noua lege a pensiilor va include:

  • o nouă formulă de calcul pentru noile pensii şi pentru pensiile în plată ”Parametrii noii fromule vor fi aleşi cu atenţie pentru a respecta ţinţa de cheltuieli cu pensiile ca procent din PIB. În plus, aceşti parametrii nu vor permite creşteri ad hoc ale nivelurilor de pensii”, s-a angajat Executivul.
  • o nouă formulă de indexare pentru a respecta ţinţa de cheltuieli cu pensiile ca procent din PIB şi mecanismul de prevenire a creşterilor ad hoc reducerea semnificativă a posibilităţilor de pensionare anticipată, introducerea de stimulente pentru majorarea perioadei de angajare şi creşterea voluntară a vârstei de pensionare până la 70 de ani, conform creşterii speranţei de viaţă, precum şi egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani, până în 2035 – Legea care permite bugetarilor să muncească la stat, doar pe salariu, până la 70 de ani a fost adoptată de Senat chiar la momentul anunţării aprobării PNRR de către Comisia Europeană
  • introducerea de stimulente pentru amânarea pensionării
  • revizuirea pensiilor speciale conform principiului contributivităţii
  • întărirea principiului contributivităţii
  • majorarea adecvată a pensiei minime şi a celor foarte joase, în mod special pentru persoanele aflate sub pragul de sărăcie
  • asigurarea viabilităţii Pilonului II de pensii prin creşterea contribuţiei obligatorii la acest sistem.

Întreaga reformă a sistemului de pensii ar trebui finalizată până la 30 martie 2023.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, comparație între Elon Musk și Marcel Ciolacu: „Noi și când copiem o idee bună de la alții o facem prost”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, comparație între Elon Musk și Marcel Ciolacu: „Noi și când copiem o idee bună de la alții o facem prost” Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie la Universitatea Româno-Americană și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul URA, afirmă, cu referire la România, că „noi și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea