FOTO| Alba Iulia, singura municipalitate din Transilvania care primește titlul „Comunitate sustenabilă”
Începutul acestei săptămâni a adus o veste bună pentru Cealaltă Capitală – confirmarea că eforturile depuse pentru dezvoltarea unei comunități sustenabile nu au fost în van.
Orientarea către energii regenerabile, eficiență energetică și implicare locală pentru reducerea emisiilor de carbon au fost elemente cheie în scrierea și implementarea proiectelor pentru dezvoltarea comunității. Și nu vorbim de un efort punctual, ci de o atenție și o strategie pe care Alba Iulia o aplică cu succes și care stă la baza întregului efort de atragere a finanțărilor nerambursabile. Pasul hotărâtor a fost semnarea Convenției Primarilor încă din 2010.
„Suntem pe un drum cu sens unic și orientat către viitorul sustenabil. Există și hopuri, pentru că așa e în viață. Trebuie să recunosc că o reală încercare pentru noi este problema colectării deșeurilor menajere, însă vom depăși și această dificultate. În paralel rămânem dedicați implementării tehnologiilor viitorului, reducerii emisiilor de carbon și creșterii eficienței energetice. Este un angajament asumat cel al dezvoltării Alba Iuliei pe principiile comunităților sustenabile” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia
Alba Iulia este singura municipalitate din Transilvania care primește titlul Comunitate sustenabilă – European Energy Award (Premiul European pentru Energie). Evaluarea performanțelor a fost făcută pe baza a 79 de indicatori și 6 domenii de eficiență energetică. Comunitățile Sustenabile din România până în acest moment sunt Vama Buzăului și Municipiul Iași.
„Sustenabilitatea este una din temele de referință pentru Europa. Atenția pentru reducerea emisiilor de carbon este prioritară pentru toate națiunile și este o temă extrem de importantă pentru Elveția. În relațiile parteneriale ne dorim o Românie puternică și punem experiența noastră în domeniul sustenabilității la dispoziția dumneavoastră. Prin certificatul pe care vi-l înmânez statutăm la nivel European că orașul este dedicat să meargă cu pași hotărâți spre viitor. Acest certificat este instrumentul de inteligență colectivă care dă șansa cuantificării eforturilor și rezultatelor etapelor parcurse deja și orientate spre viitor.” – ES Arthur Mattli – Ambasadorul Confederației Elveției în România
Obținerea acestei certificări europene este rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT.
Proiectul Comunități Sustenabile a început în 1991 în Elveția sub denumirea Energiestadt (Orașul energiei) și a devenit rapid o schemă de certificare recunoscută de Uniunea Europeană pentru a sprijini punerea în aplicare a „Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă” solicitate semnatarilor Pactului Primarilor pentru climă și energie. Programul este un instrument foarte util pentru a ajuta orașele din România să planifice și să ia măsuri pentru a îmbunătăți performanța lor durabilă.
Fiind un sistem de management și certificare a calității pentru orașele implicate în politici durabile în domeniul energiei, al climei și al transporturilor, Premiul European pentru Energie este împărțit în șase domenii care abordează: dezvoltarea comunală și planificarea geografică, clădirile primăriei și infrastructura, furnizarea de energie și apă, gestiunea deșeurilor, mobilitatea, organizarea internă și comunicarea externă.
Aceste șase domenii cuprind sub-secțiunile enumerate aici și reprezintă, în total, 79 de criterii care pot fi evaluate sistematic, revizuite în mod continuu, acțiunile planificate și progresele urmărite.
Confederația Elveției a finanțat proiectul European Energy Award (2010-2019) în cadrul Contribuției Elveției alocate pentru România. Valoarea totală a contribuției Elveției pentru România a fost de 181 milioane CHF, pe tot pachetul de proiecte implementat în perioada 2010-2019.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia
PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătorilor de iarnă 2024. Citește și: Programul casieriilor pentru plata taxelor și impozitelor la Primăria Alba Iulia de Crăciun și Anul Nou Astfel, programul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana