AVERTISMENT din partea ONU: Schimbările climatice vor avea efecte CATASTROFALE
AVERTISMENT din partea ONU: Schimbările climatice vor avea efecte CATASTROFALE
Eșecul acțiunilor asupra schimbărilor climatice va avea consecințe „catastrofale” pentru lume, a avertizat liderul următoarelor discuții pe tema climei găzduite de Națiunilor Unite, conform CNN.
„Nu cred că există un alt cuvânt pentru asta”, a declarat Alok Sharma, ministrul britanic responsabil cu cea de-a 26-a Conferință a ONU privind schimbările climatice (COP26), pentru ziarul The Observer, avertizând că discuțiile anuale, care vor avea loc în Glasgow, Scoția, în noiembrie, ar fi printre ultimele șanse de a limita încălzirea globală și de a salva vieți, scrie Mediafax.
„Acesta va fi cel mai puternic avertisment de până acum asupra modului în carre comportamentul uman accelerează în mod alarmant încălzirea globală și de aceea COP26 trebuie să fie momentul în care obținem acest lucru. Nu ne putem permite să așteptăm doi ani, cinci ani, 10 ani – acum este momentul „, a spus el.
Comentariile lui Sharma au venit cu o zi înainte ca Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) să lanseze ultima sa evaluare, care va oferi probabil cea mai concludentă analiză de până acum asupra schimbărilor climatice provocate de om.
IPCC – autoritatea științifică globală privind schimbările climatice – a avertizat într-un raport special din 2018 că lumea trebuie ca până în 2030 să își reducă drastic dependența de combustibilii fosili și să împiedice planeta să atingă pragul crucial de creștere a temperaturilor medii cu 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.
Dincolo de acest punct există riscuri de secetă extremă, incendii și inundații, iar penuria de alimente va crește dramatic.
„Vedeți zilnic ce se întâmplă în întreaga lume. Anul trecut a fost cel mai fierbinte înregistrat, ultimul deceniu este cel mai fierbinte deceniu înregistrat”, a spus Sharma.
Numai în această săptămână au avut loc incendii severe în Grecia, Turcia, Siberia și Statele Unite, în timp ce inundațiile masive au făcut ravagii în anumite zone din Europa și Asia în ultimele săptămâni.
O vară cu temperaturi record în sudul Europei a declanșat incendii devastatoare care au ars păduri, case și au distrus infrastructura din Turcia până în Spania. Și în această vară, inundațiile devastatoare din Europa de Vest au înghițit case și străzi și au luat zeci de vieți.
„Nu cred că am depășit momentul, dar cred că ne apropiem periculos de momentul în care am putea-o face, Vom vedea [din IPCC] un avertisment foarte, foarte clar că, dacă nu acționăm acum, din păcate nu vom mai avea timp”, a declarat Sharma pentru The Observer.
Multe țări s-au angajat să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până la mijlocul secolului și câteva dintre cele mai mari economii ale lumii, inclusiv SUA, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Canada, și-au revizuit obiectivele de reducere a emisiilor pe termen scurt.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii