Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Istoria și evoluția frigiderelor, din 1775 până în zilele noastre (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Frigiderul face parte atât de mult din gospodăriile moderne încât un sfert din acestea dețin cel puțin două. Numai în SUA sunt vândute peste opt milioane de frigidere pe an, din care aproximativ 70% reprezintă modele de frigider cu montaj superior. Se estimează că un sfert sunt frigiderele side by side, în timp ce cele mai puțin vândute (mai puțin de 5%) sunt frigiderele cu montaj inferior.

Istoria frigiderului datează din cele mai vechi timpuri. Oamenii foloseau gheață pentru conservarea alimentelor iar râurile și lacurile au fost principalele surse de recoltare a acesteia; după aceea, au fost inventate celebrele frigidere. Frigiderele au o pompă de căldură și un compartiment izolat care transferă căldura din interior către exteriorul lor, ceea ce le face reci.

În anul 1775, un profesor scoțian, William Cullen, a proiectat o mică mașină frigorifică, care avea un recipient cu dietil eter și o pompă. Modul în care mașina funcționa era simplu: vidul produs de pompă scădea punctul de fierbere al eterului. Eterul care fierbea funcționa pentru a absorbi căldura din aerul înconjurător.

În 1805, Oliver Evans, un inventator american, a proiectat un ciclu închis de refrigerare prin compresie de vapori, bazându-se pe conceptul lui William Cullen. Vidul a scăzut punctul de fierbere al eterului. Aceste idei nu au fost practice, dar sistemul a funcționat ulterior datorită lui Jacob Perkins, care a construit din nou un sistem funcțional de refrigerare cu compresie de vapori, în anul 1834. Sistemul lui Perkins avea un ciclu închis și putea funcționa fără emisii de deșeuri. Contrastul a fost că sistemul nu a fost îmbrățișat la fel de mult și, prin urmare, nu a avut succes comercial.

Invenția și îmbunătățirea frigiderelor nu s-au oprit niciodată. John Gorrie, un medic american, a încercat să construiască un prototip pentru răcirea aerului în casele tropicale în 1842, dar nici designul său nu a avut impactul dorit.

Mai târziu, frigiderele construite de James Harrison, un imigrant britanic în Australia, au avut un real impact, deoarece au fost utilizate în fabrici de bere și de ambalare a cărnii. Această mașină de fabricat gheață a fost construită pentru prima dată în 1851 și folosea alcool, amoniac și eter ca agent frigorific. În modelele ulterioare, amoniacul dizolvat în clorură de metil, dioxid de sulf și apa frigorifică au fost folosite.

În secolul XX, frigiderele de uz casnic au fost improvizate. În 1913, Fred W. Wolf, originar din Fort Wayne, Indiana, a inventat frigidere de casă montate pe gheață. Mulți inventatori și-au îmbunătățit ideile, inclusiv Nathanial Wales din Michigan, care a introdus o unitate frigorifică care funcționa cu energie electrică.

Designul lui Alfred Mellowes avea un compresor poziționat în partea inferioară a dulapului. Compania Frigidaire i-a cumpărat mai târziu ideea în 1918, ceea ce a condus la fabricarea frigiderelor moderne. În plus, compania Kelvinator a început în același an producția în masă de frigidere, bazate pe conceptul lui Nathaniel. Până în anul 1923, Kelvinator a dominat piața frigiderelor electrice.

În 1927, General Electric a introdus frigiderele populare și utilizate pe scară largă. Acestea foloseau formatul de metil sau dioxidul de sulf ca mediu frigorific; utilizările acestor două erau periculoase, așa că s-a căutat o soluție alternativă. S-a descoperit că freonul este mult mai sigur.

Evoluția frigiderelor de-a lungul secolului XX

General Electric a inventat primul frigider electric în anul 1927, care costa aproximativ 520 de dolari. Aceste frigidere au fost inspirația din spatele liniei clasice de electrocasnice de astăzi.

În anii 1940, consumatorii foloseau compartimente reci ca depozitare a alimentelor congelate. În această perioadă a existat și o producție în masă de frigidere.

Designul frigiderelor în anii 1960 era unul simplu. Dimensiunile frigiderelor au crescut, de asemenea, în acest deceniu. Acest lucru le-a oferit consumatorilor mai mult spațiu pentru stocarea mai multor alimente și legume.

În 1970, frigiderele compacte și miniaturale erau populare pe piață. Diferite guverne din întreaga lume au elaborat standarde menite să ghideze producătorii în producția de produse eficiente și ecologice, pe măsură ce prioritățile s-au mutat către conservarea mediului. Frigiderele eficiente din punct de vedere energetic trebuiau fabricate pentru a respecta aceste reglementări și standarde.

Frigiderele din anii 1990 erau elegante și moderne. A început introducerea ușilor în stil francez, precum și a oțelului inoxidabil pe fronturile frigiderului. Consumatorii au favorizat designurile contemporane și la modă și, drept urmare, frigiderele cu congelatoare voluminoase din trecut au dispărut de pe piețe. Fiecare deceniu din secolul al XX-lea a îmbunătățit eficiența energetică, deoarece schimbările climatice au câștigat notorietate în ochii publicului.

Piața de frigidere din zilele noastre le oferă consumatorilor o varietate de selecții de electrocasnice moderne. Frigiderele de astăzi mențin o anumită estetică, care a caracterizat unele dintre proiectele de la mijlocul secolului, dar diferența este că este asociată cu avantajele eficienței energetice avansate.

sursa foto: emag.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie

Unirea Ziarul

Publicat

în

8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie În fiecare an, la data de 8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie. Procopie, originar din Cezareea Palestinei, este prăznuit cu respect și devoțiune de credincioșii din întreaga lume ortodoxă. Acest mucenic al lui Hristos a trait pe vremea lui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea