Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

ATMA îi învaţă pe elevi să redescopere obiceiurile populare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În săptămâna 2-6 aprilie a.c., Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba (ATMA), în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” a desfășurat activități de promovare a culturii tradiționale în 10 școli din Alba, sub genericul Școala altfel – Să ne cunoaștem tradițiile, a declarat Petruţa Pop, preşedintele ATMA.

Astfel, Asociația ATMA (Georgeta Orian, Cosmina Florea, Petruţa Pop, Marinela Baba, Marinela Popa, Ioan Mihălţan, Monica Jorj, Viorel Cioflică, Adina Petrescu și Veronica Inel) a fost prezentă la Daia Română, unde 200 de elevi au fost familiarizați despre obiceiurile de primăvară. Alţi 150 de elevi de la școli din zona Ocna Mureș (Școala Războieni Cetate, Școala Noșlac, Școala „Lucian Blaga” Ocna Mureș și Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș) au fost plăcut impresionați de frumusețea obiceiurilor vizionate și importanța acestora în satul românesc tradițional. Cei 300 de elevi de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia au avut parte de aceeași experiență interesantă și educativă la interacțiunea cu obiceiurile tradiționale. Aceștia au putut observa cu ușurință modul greu de viață al copiilor din satul tradițional autentic, atât de diferit față de cel din zilele noastre. Pornind de la subiectul obiceiurilor prezentate, Prinsul verilor și văruțelor și Borbolatița sau Burduhoasa de Sângiorz, elevii, foarte receptivi de altfel, au reușit în cadrul dezbaterilor să identifice carențele legate de prietenie și socializare în societatea de astăzi, reușind cu succes să compare modul de viață actual cu cel din satul tradițional. Elevii au ajuns la concluzia că, deși, în trecut, cultul prieteniei se baza pe necesitate și pe sprijin reciproc, în zilele noastre, tinerii și oamenii, în general, trăiesc o viață individualistă, egocentrică. Au recunoscut că marea majoritate dintre ei trăiesc într-o lume virtuală, unită doar prin rețele de socializare, lipsite de viață. Acestor concluzii triste, s-au alăturat și cei peste 100 de elevi de la Grup Școlar „Timotei Cipariu” Blaj. O mare parte dintre elevii acestei școli provin din satele secășene și au recunoscut că obiceiurile populare nu se mai țin în satele lor, fiindcă nu mai sunt oamenii interesați să perpetueze aceste valori tradiționale. Totodată, 60 de elevi de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia au fost familiarizați despre obiceiurile de primăvară specifice, prin intermediul acestor filme documentar-tradiționale. În fine, alți elevi de la Școlile Șard și Sântimbru au primit bucuroși obiceiurile prezentate și s-au arătat interesați ca pe viitor să desfășoare activități folclorice pentru perpetuarea zestrei strămoșești. La finalul fiecărei întâlniri, elevii au primit în dar câte o carte adecvată vârstei lor din partea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”, un alt partener de nădejde în acest proiect, iar unii dintre elevi și dascăli s-au arătat interesați ca pe viitor să se desfășoare în școala lor un cerc de folclor.

Robert GHERGU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor  atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea