Rămâi conectat

Actualitate

Amenințarea tulpinii indiene nu-i aduce pe români la vaccin. Agresivitatea variantei Delta: ce soluţii propun specialiştii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenințarea tulpinii indiene nu-i aduce pe români la vaccin. Agresivitatea variantei Delta: ce soluţii propun specialiştii

Interesul românilor pentru vaccinare a scăzut, deşi 75% dintre ei nu au făcut nici măcar o doză de vaccin anti-COVID. Între timp, tulpina indiană se răspândeşte atât în România, cât şi în toată Europa de două ori mai repede decât virusul iniţial.

Numărul românilor vaccinaţi cu schema completă de ser anti-COVID a crescut cu 1.004.503 persoane între 30 mai şi 29 iunie, însă numărul celor vaccinaţi cu cel puţin o doză în acelaşi interval este la mai puţin de jumătate, adică 415.781, arată datele CNCAV comparate de „Adevărul“.

Asta înseamnă că luna viitoare, atunci când românilor vaccinaţi cu o doză le va veni rândul să facă rapelul, şi numărul celor imunizaţi între lunile iunie şi iulie va fi la jumătate faţă de cel din prezent.

În prezent, în România sunt 4.514.412 cetăţeni vaccinaţi cu schema completă dacă îi punem la socoteală şi pe cei care au făcut rapelul în ultimele zile, care vor dezvolta imunitate abia peste două săptămâni. Pe data de 30 mai erau 3.509.909 de români vaccinaţi cu ambele doze, ceea ce înseamnă că numărul celor imunizaţi într-o lună a crescut de 1,2 ori.

Interesul românilor scade dramatic

Cel mai mare număr de persoane vaccinate în 24 de ore a fost înregistrat pe data de 5 iunie, când 70.055 de români au primit o injecţie ser anti-COVID, fie că a fost vorba de prima doză sau de rapel.

Pe data de 29 iunie, numărul celor vaccinaţi într-o singură zi a scăzut la 20.564, adică de 3,4 ori mai puţini.

Pus în contextul evoluţiei întregii campanii de vaccinare, 20.000 de vaccinări pe zi era media de la jumătatea lunii ianuarie, când abia începuse Etapa a II-a, destinată persoanelor vulnerabile.

Populaţia activă, cel mai puţin protejată de tulpina Delta

Mai îngrijorătoare este situaţia imunizării grupelor de vârstă, dată publicităţii pe data de 14 iunie de autorităţile sanitare. Grupa de vârstă 40-79 de ani este singura care a atins procentul de imunizare de 25%. În rest, adolescenţii şi tinerii până în 30 de ani sunt sub acest prag, la fel ca seniorii de peste 80 de ani, în condiţiile în care statisticile din Marea Britanie arată că cele mai multe infectări cu tulpina indiană se manifestă în rândul tinerilor şi al adulţilor din populaţia activă, precum şi în rândul persoanelor cu boli cronice.

Dragoş Vana, cofondator al site-ului Graphs.ro, a comentat pe Facebook rezultatele din ultima lună ale campaniei de vaccinare. „Poate vă întrebaţi ce se mai întâmplă cu targetul arbitrar de vaccinare de 5 milioane de persoane? Păi, la media ultimelor 7 zile, adică aproximativ 9.300 doze noi zilnic, îl vom atinge în jur de 20 august. Asta dacă se menţine ritmul furibund de acum“, scrie, ironic, Dragoş Vana.

Conform calculelor site-ului citat, în prezent sunt 23,39% de români imunizaţi complet, iar procentul celor care au primit cel puţin o doză (în care sunt incluşi şi cei din prima categorie) a ajuns la 24,41%.

Interesul scăzut al românilor pentru vaccinare a scăzut odată cu diminuarea noilor infectări raportate zilnic de autorităţile sanitare. În prezent, numărul noilor cazuri COVID-19 înregistrat în ultimele 24 de ore a scăzut la 52 de îmbolnăviri, iar numărul deceselor la 4. Pe data de 30 mai, GCS raporta 158 de noi cazuri COVID-19 şi 29 de decese în 24 de ore.

75% dintre români n-au mers să se vaccineze

Scăderea numărului de infectări noi – deşi îmbucurătoare – nu înseamnă că pandemia a trecut şi că românii nu mai au nevoie de vaccinul anti-COVID, atenţionează specialiştii.

Luate dintr-o altă perspectivă, datele CNCAV arată că pe 29 iunie 76,61% dintre români nu sunt protejaţi complet contra virusului SARS-COV-2, din care 75,59% n-au niciun fel de protecţie, deoarece nu au mers să îşi facă nici prima doză.

Totul se întâmplă în timp ce tulpina Delta se răspândeşte cu rapiditate şi în România – la fel ca în toată Europa –, varianta indiană fiind de două ori mai contagioasă decât virusul SARS-CoV-2 originar din Wuhan şi cu 50% mai infecţioasă decât tulpina britanică, responsabilă pentru valul 3 al pandemiei.

Mahler: Valul 4 ar putea lovi sever România

Medicul Beatrice Mahler, şefa Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti, spune că persoanele nevaccinate care se infectează cu tulpina Delta au mai mare nevoie de spitalizare decât cei infectaţi cu alte tulpini. Ea avertizează că noul val al pandemiei va face situaţia dificilă în localităţile unde rata de imunizare este scăzută.

„Valul patru devine o certitudine în foarte multe state care nu sunt foarte departe de România. Vedem Rusia, care se confruntă cu un val de infectări, Marea Britanie, Spania, începe să crească numărul de cazuri şi în Italia şi Germania, cu tulpina Delta, şi se pare că sunt câteva focare şi în Grecia“, a declarat dr. Beatrice Mahler la Digi24.

Medicul spune că în alte ţări, unde vaccinarea are un grad mai mare decât la noi, au fost foarte multe cazuri de infecţii cu tulpina Delta. Ea avertizează că situaţia ar putea fi mai gravă în România, unde campania de vaccinare a ajuns într-un punct în care evoluează din ce în ce mai lent.

„(Valul patru – n.r.) cu siguranţă poate fi mai sever dacă ajunge în localităţi unde rata de vaccinare este scăzută, unde nu reuşim să convingem populaţia că vaccinul protejează, că până la urmă vaccinul salvează viaţa celui care este vaccinat şi are acest bagaj de anticorpi. Nu trebuie să ne relaxăm în această perioadă în care avem, într-adevăr, un număr foarte mic de cazuri, dar este îngrijorător ce se întâmplă în state unde populaţia este deja vaccinată şi care ajung să se confrunte cu acest val de infectări“, a afirmat Beatrice Mahler, făcând apel la oameni să se vaccineze.

Tulpina Delta ameninţă România. Ce soluţii propun specialiştii

Prof. Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică, şi dr. Octavian Jurma, biostatistician, sunt de părere că nivelul de imunizare anti-COVID este atât de scăzut în România, încât din toamnă toate datele arată că tulpina indiană se va răspândi în rândul celor 75% dintre români care nu s-au vaccinat.

„Numărul de cazuri noi a început să crească în Israel, responsabilă fiind tulpina Delta. Datorită faptului că peste 60% din populaţia adultă din Israel este complet vaccinată, numărul de internări şi decese nu a crescut – cazurile noi au simptome uşoare sau moderate. Atunci când tulpina Delta va deveni majoritară şi la noi (cel mai probabil din august încolo), cei nevaccinaţi vor fi loviţi puternic, vom vedea o creştere a numărului de internări şi decese din rândul populaţiei nevaccinate. Singura modalitate de protecţie împotriva tulpinii Delta este vaccinarea!“, a scris pe Facebook prof. Răzvan Cherecheş.

Biostatisticianul Octavian Jurma e de părere că imunizarea cu rapel heterolog (vaccinare încrucişată) începe să devină tot mai larg acceptată în urmă studiilor care demonstrează o imunitate chiar mai bună decât în cazul rapelului homolog (vaccinare cu acelaşi vaccin).

„Astfel, în Canada, Spania şi Germania există deja această opţiune pentru cei vaccinaţi cu AstraZeneca (AZ), iar în SUA, o serie de universităţi (între care şi Stanford) cer guvernului federal să permită rapelul cu vaccin mRNA (Pfizer şi Moderna) pentru cei vaccinaţi cu Johnson&Johnson (tehnologie similară cu AZ) pentru o imunitate mai bună în faţă tulpinii Delta. Având în vedere excesul uriaş de vaccin Pfizer în România, aprobarea rapelul heterolog pe proprie răspundere, la 90 de zile după ultimul vaccin, ar fi o soluţie bună pentru a creşte eficienţa imunităţii celor vaccinaţi. Acest demers este chiar mai necesar în România decât în alte ţări, având în vedere procentul mic de persoane vaccinate din total, dar şi rata mare de vaccinare cu J&J (vaccin mai puţin eficient decât Pfizer şi Moderna) din ultimele săptămâni. O altă soluţie ar fi aprobarea vaccinării cu o singură doză de Pfizer sau Moderna care sunt mai eficiente (>80%) după prima doză decât Johnson&Johnson (J&J)“, scrie Octavian Jurma.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-25 decembrie 2024 | COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori, viscol și vânt puternic în Alba și alte zone din țară, până în dimineața de Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-25 decembrie 2024 | COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori, viscol și vânt puternic în Alba și alte zone din țară, până în dimineața de Crăciun Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 23 decembrie 2024, noi avertizări cod galben și portocaliu de vreme severă. Până miercuri dimineață vor fi ninsori, ploi și vânt […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea