Concediu de odihnă 2021: La cât timp după angajare îți poți lua zile libere
Concediu de odihnă 2021: La cât timp după angajare îți poți lua zile libere
Codul muncii prevede că fiecare salariat poate primi minimum 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă pe an.
Numărul acestor zile poate fi mai mare dacă salariatul cade de acord cu angajatorul pe această chestiune, însă nu poate fi mai mic de 20 de zile. Legislaţia muncii prevede că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă, dacă această regulă se aplică angajatorului.
Acelaşi cadrul legal prevede că efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective prin consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor sau prin consultarea salariatului, în cazul programărilor individuale. Programările concediilor de odihnă ale salariaţilor pentru anul viitor trebuie făcute până la finalul anului în curs. Chiar dacă se consultă cu salariaţii, în final, angajatorul este cel care decide programarea concediilor şi nu salariaţii.
„În ceea ce priveşte programarea concediilor pentru persoanele nou angajate în timpul anului, legea nu impune anumite condiţii privind programare, respectiv efectuarea concediilor de odihnă. În organizarea concediilor de odihnă pentru noii angajați, trebuie avută în vedere și perioada de probă stabilită prin contractele individuale de muncă”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Andreea Păun, Payroll Supervisor a Accace România.
Astfel, reţinem faptul că legislaţia nu reglementează acordarea concediului de odihnă de trecerea unei anumite perioade de timp lucrate, însă zilele acordate trebuie să fie proporţionale cu perioada efectiv lucrată.
Dacă angajatorul doreşte să stabilească o serie de reguli privind luarea zilelor de concediu, fie pentru salariaţii cu vechime, fie de cei care sunt la început de drum în companie, le poate impune prin regulamentul intern – act unilateral al angajatorului -, însă cu respectarea prevederilor din Codul muncii.
„Este recomandat ca angajatorul să includă în cuprinsul Regulamentului Intern prevederi referitoare la organizarea concediului de odihnă, acesta având obligația să informeze salariații cu privire la conținutul documentului”, a mai explicat specialista.
Mai trebuie menţionat şi faptul că, în ciuda consultărilor făcute cu salariaţii, angajatorul poate renunţa la programările în avans.
Dacă salariaţii cer concediu de odihnă în afara perioadelor programate anterior de angajator, solicitările le pot fi refuzate. Mai mult, dacă totuşi un salariat decide să plece în concediu, în afara perioadei programate şi fără acordul angajatorului, riscă sancţionarea disciplinară.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan