Liga a 4-a nu se reia în Alba! Premieră negativă în ultimii 15 ani: fără reprezentantă la barajul pentru Liga a 3-a!
Timpul extrem de scurt avut la dispoziție pentru a desemna o campioană județeană până în 8 mai, chiar și în condițiile în care testele RT-PCR au fost înlocuite săptămâna trecută cu cele rapide, le determină pe echipele din Liga a 4-a să nu participe la o competiție organizată de Asociația Județeană de Fotbal Alba.
În consecință, județul Alba nu va avea o reprezentantantă la barajele de promovare în Liga a 3-a din luna mai!
*Nicio echipă nu vrea!
Pe hârtie, toamna trecută, ediția 2021/ 2022 a Ligii a 4-a Alba avea 16 echipe, însă discuțiile purtate în weekend de reprezentanții forului fotbalistic cu oficialii formațiilor în cauză pe tema unui eventual debut al campionatului celui de-al 4-lea eșalon, au dus la un deznodământ trist: nicio echipă nu a vrut să joace, interesată fiind doar Industria Galda de Jos II (ce activează în Liga a 5-a)!
*Petropulos: “Nu putem începe doar de dragul de a începe!”
“Din păcate, protocolul medical nu este ceea ce ne așteptam, condițiile sunt relativ aceleași. Este clar că fi vrut să repornim activitatea, dar nu putem începe campionatul doar de dragul de a începe. Am înțeles argumentele prezentate”, a spus Cristian Petropulos, președintele Asociației Județene de Fotbal Alba.
Acesta susține că în această săptămână va mai purta discuții în mediul online cu reprezentanții echipelor, apoi urmând să fie convocată o ședință de Biroul Executiv al AJF Alba pentru a face anunțul oficial.
“Nicio echipă nu și-a exprimat dorința să joace dintre cele 5-6 pe care le-am chestionat și le-am considerat interesate. În proporție de 90 la sută nu se va juca. Situația este foarte complicată, problema fiind legată și de modul de disputare al barajelor. Mi s-a transmis că e aproape imposibil ca după mai bine de un an de pauză este dificil să joci în acest ritm, cu etape intermediare, iar apoi să te bați la baraj cu o reprezentantă a Ligii a 3-a, aflată la un nivel superior al pregătirii”, a spus Petropulos.
Principalul obstacol considerat este disputarea unui campionat “pe repede înainte”, sub presiunea timpului, cu minimum 7 meciuri într-un interval de nicio lună, în condițiile în care fotbalul amator este în pauză forțată din martie 2020, dar și cu cheltuieli însemnate, chiar și cu teste rapide, care însă trebuie făcute în fiecare săptămână. O situație imposibilă la acest nivel, să se joace în ritmul miercuri-sâmbătă, cheltuielile ajungând la 30-40.000 de lei într-un interval extrem de scurt. La nivel național sunt nemulțumiri evidente, întrucât financiar vorbind, chiar cu teste rapide, ce se vor face însă în fiecare săptămână, costurile sunt destul de ridicate (130 de lei la două săptămâni, comparativ cu cele clastice, ce au valoarea de 250 de lei).
*Se caută soluții pentru o competiție amicală sau Cupa României
Oficialul forului județean urmează ca în două-trei săptămâni să convoace Adunarea Generală Ordinară a AJF Alba, amânată în două rânduri din cauza problemelor legate de pandemia de coronavirus. Cu acel prilej, președintele Cristian Petropulos îi va chestiona pe membrii afiliați din Alba pe tema unei eventuale competiții amicale la care să participe, sau chiar a unei formei inedite a Cupei României (gen turneu), tocmai pentru a mai estompa din efectele unei atât de îndelungate întreruperi a activității, în speranța că în septembrie va putea demara un campionat cât mai apropiat de forma clasică (cu etape săptămânale).
*Premieră negativă!
Conform FRF, o campioană județeană va trebui să dispute două etape pentru a promova, prima interjudețeană, pe teren neutru, în 12 mai, iar a doua împotriva unei echipe din Liga a 3-a (ce ocupă locurile retrogradabile), în 16 și 23 mai. Pe de altă parte, în mod neoficial, “fotbalul mic” avea informații că se va putea juca până în luna iulie la acest nivel, dar după evenimentele de săptămâna trecută, lucrurile s-au bulversat zdravăn. În consecință, echipele din Alba au preferat să nu se complice și să aștepte toamna viitoare, pentru a începe activitatea în condiții mai firești, măcar din punct de vedere al programului. Însă acest lucru înseamnă o premieră negativă, aceea că Alba nu se va bate pentru promovare, pentru prima dată în ultimii 15 ani!
Începând din 2005, când CSM Sebeş a promovat direct în Liga a 3-a, cu o unică excepţie, campioanele judeţene au ratat permanent accederea pe a treia scenă până în 2012. În acel interval, în 6 partide de baraj, doar una a fost cu un deznodământ fericit, în 2009, când CS Zlatna a câştigat întâlnirea disputată la Arad în compania campioanei judeţului Caraş Severin, Berzobis Berzovia, după lovituri de departajare. În rest numai înfrângeri pe linie: FC Cugir (2006), Kozara Vinţu de Jos (2007, a câştigat, dar apoi s-a vândut locul), Arieşul Câmpeni (2008), respectiv Performanţa Alba Iulia (2010 şi 2011), un bilanţ dezamăgitor! S-a trecut de la agonie la extaz, pentru că a venit revirimentul și reprezentantele județului au reușit promovări pe bandă rulantă, 7 consecutive, 7 ani în care campioana din Alba a fost mereu învingătoare (în ordine, oponenți din Cluj, Zalău, Timiș, Arad, Mureș, Caraș-Severin, Harghita), prin Europa Alba Iulia (2012, 2-0 cu Vulturii Vultureni), CSO Cugir (2013, 4-0 cu Rapid Jibou), Industria Galda de Jos (2014, după loviturile de departajare cu ACS Ghiroda), Performanța Ighiu (2015, 1-1 și 5-0 cu Progresul Pecica); Mureșul Vințu de Jos (2016, 1-0 și 3-0 cu Mureșul Luduș); Șurianu Sebeș (2017, 2-1 și 3-1 cu Viitorul Caransebeș) CS Ocna Mureș (2018, fără joc, Unirea Cristuru Secuiesc nu a avut documentele obligatorii), iarăși CS Ocna Mureș (2020, după barajul cu Corona Brașov și CS Gheorgheni). Să spunem că Mureșul Vințu de Jos și Șurianu Sebeș nu s-au înscris ulterior la startul eșalonului terț. Practic, în acest răstimp numai o echipă din județ nu a trecut cu bine de barajul de promovare. Este vorba despre Sportul Petrești (desființată între timp), ce a suferit un dublu eșec (0-6 și 2-3), în 2019, cu CSM Tg. Mureș, oponent care și el a sucombat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi! Un nou rezultat de senzaţie pentru tânărul maestru internaţional albaiulian, care vineri a reuşit să câştige două titluri de campion naţional de seniori, în probele de dezlegări (rezolvări de probleme de şah) şi blitz. Ambele campionate naţionale s-au desfăşurat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii