Rămâi conectat

Sport

Liga a 4-a nu se reia în Alba! Premieră negativă în ultimii 15 ani: fără reprezentantă la barajul pentru Liga a 3-a!

Publicat

în

Timpul extrem de scurt avut la dispoziție pentru a desemna o campioană județeană până în 8 mai, chiar și în condițiile în care testele RT-PCR au fost înlocuite săptămâna trecută cu cele rapide, le determină pe echipele din Liga a 4-a să nu participe la o competiție organizată de Asociația Județeană de Fotbal Alba.

În consecință, județul Alba nu va avea o reprezentantantă la barajele de promovare în Liga a 3-a din luna mai!

*Nicio echipă nu vrea!

Pe hârtie, toamna trecută, ediția 2021/ 2022 a Ligii a 4-a Alba avea 16 echipe, însă discuțiile purtate în weekend de reprezentanții forului fotbalistic cu oficialii formațiilor în cauză pe tema unui eventual debut al campionatului celui de-al 4-lea eșalon, au dus la un deznodământ trist: nicio echipă nu a vrut să joace, interesată fiind doar Industria Galda de Jos II (ce activează în Liga a 5-a)!

Elit - Gustul Desăvârșit

*Petropulos: “Nu putem începe doar de dragul de a începe!”

Din păcate, protocolul medical nu este ceea ce ne așteptam, condițiile sunt relativ aceleași. Este clar că fi vrut să repornim activitatea, dar nu putem începe campionatul doar de dragul de a începe. Am înțeles argumentele prezentate”, a spus Cristian Petropulos, președintele Asociației Județene de Fotbal Alba.

Acesta susține că în această săptămână va mai purta discuții în mediul online cu reprezentanții echipelor, apoi urmând să fie convocată o ședință de Biroul Executiv al AJF Alba pentru a face anunțul oficial.

Nicio echipă nu și-a exprimat dorința să joace dintre cele 5-6 pe care le-am chestionat și le-am considerat interesate. În proporție de 90 la sută nu se va juca. Situația este foarte complicată, problema fiind legată și de modul de disputare al barajelor. Mi s-a transmis că e aproape imposibil ca după mai bine de un an de pauză este dificil să joci în acest ritm, cu etape intermediare, iar apoi să te bați la baraj cu o reprezentantă a Ligii a 3-a, aflată la un nivel superior al pregătirii”, a spus Petropulos.

Principalul obstacol considerat este disputarea unui campionat “pe repede înainte”, sub presiunea timpului, cu minimum 7 meciuri într-un interval de nicio lună, în condițiile în care fotbalul amator este în pauză forțată din martie 2020, dar și cu cheltuieli însemnate, chiar și cu teste rapide, care însă trebuie făcute în fiecare săptămână. O situație imposibilă la acest nivel, să se joace în ritmul miercuri-sâmbătă, cheltuielile ajungând la 30-40.000 de lei într-un interval extrem de scurt. La nivel național sunt nemulțumiri evidente, întrucât financiar vorbind, chiar cu teste rapide, ce se vor face însă în fiecare săptămână, costurile sunt destul de ridicate (130 de lei la două săptămâni, comparativ cu cele clastice, ce au valoarea de 250 de lei).

*Se caută soluții pentru o competiție amicală sau Cupa României

Oficialul forului județean urmează ca în două-trei săptămâni să convoace Adunarea Generală Ordinară a AJF Alba, amânată în două rânduri din cauza problemelor legate de pandemia de coronavirus. Cu acel prilej, președintele Cristian Petropulos îi va chestiona pe membrii afiliați din Alba pe tema unei eventuale competiții amicale la care să participe, sau chiar a unei formei inedite a Cupei României (gen turneu), tocmai pentru a mai estompa din efectele unei atât de îndelungate întreruperi a activității, în speranța că în septembrie va putea demara un campionat cât mai apropiat de forma clasică (cu etape săptămânale).

*Premieră negativă!

Conform FRF, o campioană județeană va trebui să dispute două etape pentru a promova, prima interjudețeană, pe teren neutru, în 12 mai, iar a doua împotriva unei echipe din Liga a 3-a (ce ocupă locurile retrogradabile), în 16 și 23 mai. Pe de altă parte, în mod neoficial, “fotbalul mic” avea informații că se va putea juca până în luna iulie la acest nivel, dar după evenimentele de săptămâna trecută, lucrurile s-au bulversat zdravăn. În consecință, echipele din Alba au preferat să nu se complice și să aștepte toamna viitoare, pentru a începe activitatea în condiții mai firești, măcar din punct de vedere al programului. Însă acest lucru înseamnă o premieră negativă, aceea că Alba nu se va bate pentru promovare, pentru prima dată în ultimii 15 ani!

Începând din 2005, când CSM Sebeş a promovat direct în Liga a 3-a, cu o unică excepţie, campioanele judeţene au ratat permanent accederea pe a treia scenă până în 2012. În acel interval, în 6 partide de baraj, doar una a fost cu un deznodământ fericit, în 2009, când CS Zlatna a câştigat întâlnirea disputată la Arad în compania campioanei judeţului Caraş Severin, Berzobis Berzovia, după lovituri de departajare. În rest numai înfrângeri pe linie: FC Cugir (2006), Kozara Vinţu de Jos (2007, a câştigat, dar apoi s-a vândut locul), Arieşul Câmpeni (2008), respectiv Performanţa Alba Iulia (2010 şi 2011), un bilanţ dezamăgitor! S-a trecut de la agonie la extaz, pentru că a venit revirimentul și reprezentantele județului au reușit promovări pe bandă rulantă, 7 consecutive, 7 ani în care campioana din Alba a fost mereu învingătoare (în ordine, oponenți din Cluj, Zalău, Timiș, Arad, Mureș, Caraș-Severin, Harghita), prin Europa Alba Iulia (2012, 2-0 cu Vulturii Vultureni), CSO Cugir (2013, 4-0 cu Rapid Jibou), Industria Galda de Jos (2014, după loviturile de departajare cu ACS Ghiroda), Performanța Ighiu (2015, 1-1 și 5-0 cu Progresul Pecica); Mureșul Vințu de Jos (2016, 1-0 și 3-0 cu Mureșul Luduș); Șurianu Sebeș (2017, 2-1 și 3-1 cu Viitorul Caransebeș) CS Ocna Mureș (2018, fără joc, Unirea Cristuru Secuiesc nu a avut documentele obligatorii), iarăși CS Ocna Mureș (2020, după barajul cu Corona Brașov și CS Gheorgheni). Să spunem că Mureșul Vințu de Jos și Șurianu Sebeș nu s-au înscris ulterior la startul eșalonului terț. Practic, în acest răstimp numai o echipă din județ nu a trecut cu bine de barajul de promovare. Este vorba despre Sportul Petrești (desființată între timp), ce a suferit un dublu eșec (0-6 și 2-3), în 2019, cu CSM Tg. Mureș, oponent care și el a sucombat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

FOTO: CSU Alba Iulia – Unirea Alba Iulia 0-4 (0-1), la juniori A1 | Revanșă și finala cu Industria pe „Cetate”!

Publicat

în

Unirea Alba Iulia a spulberat CS Universitatea Alba Iulia ]n derby-ul penultimei runde a juniorilor A1. O victorie cu 4-0 (1-0), într-un joc considerat în deplasare, la Oarda de Jos, a „alb-negrilor” ce și-au luat revanșa după usturătorul 2-6 înregistrat împotriva studenților în urmă cu 6 săptămâni.

De remarcat reușita lui Călin Dănilă (fotbalist în vârstă de 15 ani și 5 luni), singurul jucător născut în 2006 prezent în cele două distribuții de start, acesta (foto, dreapta) fiind fiul lui Bela Dănilă, atacantul Performanței Ighiu

Formația lui Robert Sicoe are astfel șansa să se bată pentru adjudecarea titlului județean la această categorie, marți, 24 mai, pe „Cetate”, cu Industria Galda de Jos, liderul ce are două puncte mai mult.

Elit - Gustul Desăvârșit

A fost o diferență uriașă între cele două dispute. Dacă în aprilie uniriștii au capotat din pricina gafelor portaruliui N. Itu, de data aceasta a fost o cu totul altă prestație. Unirea Alba Iulia a dominat copios, de o manieră categorică, adversarul neavând vreo ocazie clară,

M. Dăscălescu jr a deschis scorul rapid, în minutul 2, după un șut din întoarcere, pentru ca până la pauză Sebaș (27) să lovească transversala.

*CSU, dublă lovitură primită în minutul 67

Jocul a continuat pe aceleași coordonate și la reluare, cu o uriașă situație ratată de Banienschi (57), iar CSU s-a prăbușit defintiv în minutul 67, când a încasat o dublă lovitură. Căpitanul C. Năcreală a primit roșu direct pentru fault în postura de ultim apărător la M. Dăscălescu jr. La lovitura liberă executată de C. Dănilă s-a făcut 2-0, după gafa lui Negrușa. O altă eroare a goalkeeperului CSU a fost speculată de Jurj (76, reluare din apropiere, la o respingere greșită la șutul lui Sebaș), pentru ca Harangozo (85) să stabilească rezultatul finat: 0-4, just și firesc după derularea ostilităților. Junii uniriști s-au bucurat și de o mini-galerie formată de o parte dintre echipierii divizionarei terțe și, un ultim cuvânt, despre calitatea extrem de modestă a suprafeței de joc.

Formații: Căt. Negrușa – Măhăra, An. Moldovan, P. Crișan, S. Muntean – D. Olălău, Gilyen, Cos. Năcreală, Mihăilă, Marinică, Fățan; rezerve C. Itu, Molnar, I. Lupșan. Antrenor Alexandru Kalanyos.

Unirea: N. Itu – Jurj, Oneț, Pascu, C. Dănilă – An. Moldovan, Harangozo, Sebaș, Banienschi – Căldăraru, M. Dăscălescu jr; rezerve Capătă, M. Cristea. Antrenor Robert Sicoe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Powerlifting de aur: uniristul Andrei Irimie – iarăși campion european | Delegația României, 31 de medalii și locul 3 pe națiuni!

Publicat

în

Începutul acestei luni a însemnat pentru România participarea la Campionatul European de Powerlifting, la Pilsen (Cehia), cea mai importantă competiție continentală și poate prima în care delegația tricoloră a avut statut de favorită clară la câștigarea medaliilor europene, într-o concurență cu reprezentanții altor 20 de națiuni.

Reprezentativa națională a reușit performanțe de pus în ramă: să conserve titlul de campion european la seniori prin Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia, ce a reeditat performanța anului trecut), să obțină un număr fabulos de medalii, 31, și să se claseze pe un onorabil loc trei în clasamentul pe națiuni, devenind astfel una dintre națiunile care contează cu adevărat în plan sportiv, asta chiar dacă resursele materiale sunt limitate.

Există în sport momente în care se face liniște. O liniște profundă și premergătoare intonării imnului național, o liniște ce anticipează consfințirea faptului că un sport tânăr și viguros își revendică cu diplomație și fermitate locul 1 între sporturile momentului. Vorbim despre powerlifting, un sport pe care îl confirmă atât statistica cât și realitatea. De-a lungul timpului România a generat sportivi cu șanse la nivelul acestei competiții, dar parcă, niciodată, puterea organizatorică, managementul sportiv și strategia sportivă pe termen mediu și lung nu au fost privite în maniera în care am fost percepuți acum”, a sintetizat albaiulianul Ovidiu Pănăzan, președintele Federației Române de Powerlifting, ce are sediul în Cetatea Marii Uniri. La salba de medalii au contribuit și concurenții din Alba, ce și-au trecut în cont 12 distincții, aurul fiind adjudecat de Andrei Irimie (seniori, singura din delegația României la acest nivel) și Paul Bejenariu (CS Universitatea Alba Iulia, juniori).

Elit - Gustul Desăvârșit

*12 medalii adjudecate de sportivii din Alba

Sportivii din Alba, rezultate:

*juniori II (14-18 ani): Bianca Todorescu (cat. 57 kilograme, CS Unirea Alba Iulia, antrenor Ovidiu Pănăzan) – locul 3 la genuflexiuni, locul doi la împins din culcat, locul 4 la îndreptări și total;

*juniori I (19-23 ani): Paul Bejenariu (cat. 105 kg, CS Universitatea Alba Iulia) – trei medalii de aur la împins din culcat, îndreptări și total, o medalie de bronz la genuflexiuni și locul 3 pe echipe juniori I;

Alexandra Cazacu (cat. 52 kg, CS Unirea Alba Iulia, antrenor Ovidiu Pănăzan) – o medalie de argint la îndreptări și trei medalii de bronz;

*seniori: Andrei Irimie (cat. 83 kg, CS Unirea Alba Iulia) – medalie de aur la împins din culcat, locul 11 la total, locul 13 la genuflexiuni, locul 14 la îndreptări;

Alexandru Cazacu (cat. 120 kg, CS Unirea Alba Iulia, antrenor Ovidiu Pănăzan) – locul 8 la genuflexiuni, locul 9 la împins din culcat și total, locul 10 la îndreptări;

Daniel Ordean (cat. +120 kg, CS Unirea Alba Iulia, antrenor Ovidiu Pănăzan) – locul 4 la împins din culcat, locul 5 la total, locul 7 la genuflexiuni și locul 9 la îndreptări;

*juniori I (19-23 ani): Andrei Georgescu (cat. 53 kg, Iron Team Ploiești, antrenor Cristian Oproiu) – 4 medalii de aur și locul 3 pe echipe juniori I; Cristian Moise (cat. 59 kg, Iron Team Ploiești) – două medalii de argint, 3 medalii de bronz, locul 3 pe echipe juniori I; *seniori: Gheorghe Moise (cat. 66 kg, Iron Team Ploiești) – 3 medalii de bronz la genuflexiuni, împins din culcat și total; Ionuț Lupaș (cat. +120 kg, Crișul Oradea, antrenor Ovidiu Pănăzan) – două medalii de bronz la genuflexiuni și îndreptări; Daniela Stroe (cat. 47 kg, Iron Team Ploiești) – 4 medalii de argint; au mai participat Bogdan Pop (cat. 74 kg, Caza Powerlifting Timișoara, antrenor Sorin Cazacu) și Ioana Petcu (cat. 69 kg, Iron Team Ploiești).

Rezultatele au fost obținute în condițiile în care performanța despre care vorbim nu a avut niciodată nevoie de validarea majoretelor tot mai numeroase în sportul românesc. Să nu înțelegeți că aplauzele majoretelor nu sunt importante, sunt, numai că nu au fost niciodată fundamentul strategiei sportive pe care am aplicat-o în acești ani de când ne-am asociat cu marea performanță. Am reușit să urcăm pe podiumul european și mondial tocmai pentru că în culise am așezat greutățile nu strategia, tocmai pentru că în culise am continuat să ne pregătim, nu să reglăm luminile pentru un show bun. Între performanță și marketing este o diferență pe care este bine să o sesizăm. Sportul la acest nivel nu are voie să se transforme într-un spectacol de iluzionism în care mâna este mai rapidă decât ochiul lăsându-i astfel pe spectatori cu gura căscată și buzunarele goale. În liniștea despre care vorbeam ar trebui să se nască vocea celor chemați să recunoască, cu adevărat marea performanță, ar trebui să se nască dincolo de orgoliile și interesele exprese ale sportului local respectul  pe care-l merită o mișcare care a dat infinit mai mult decât a cerut. V-am dat din nou locul întâi între națiunile europene, am ridicat din nou steagul la cel mai înalt nivel. Rămâne să vedem ce veți face cu aceste realități….”, a încheiat antrenorul Ovidiu Pănăzan (prin intermediul unui comunicat de presă).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Finala Cupei României, faza județeană, în 11 iunie | Ultimul act al competiției “KO”, la Daia Română, în premieră

Publicat

în

Conform informațiilor furnizate de Asociația Județeană de Fotbal, finala Cupei României, faza județeană, se va desfășura sâmbătă 11 iunie, în aceste zile urmând să se stabilească gazda ultimului act, Stadionul din Daia Română fiind în cele din urmă ales.

Voința Stremț, câștigătoarea ultimelor două trofee județene, s-a calificat în finală după loviturile de departajare, elimânând Performanța Ighiu, iar cealaltă semifinală se va disputa miercuri, 25 mai, pe “Cetate”, între CSU Alba Iulia și Energia Săsciori.

Cum studenții lui Mihai Manea sunt favoriți, este foarte posibil să asistăm la a treia finală consecutivă între Voința Stremț și CSU Alba Iulia. Variantele vahiculate până în acest moment, Stadionul “Cetate” din Alba Iulia sau Galtiu, au căzut din diverse motive, arena albaiuliană nefiind agreată de oficialii stremțeni (locul pe care CSU dispută meciurile interne), la Galtiu fiind vorba despre un weekend în care familia Hulea este prinsă în alte activități programate anterior. Așadar, se discută despre Zlatna (a mai fost o finală, în 2009, pe “Minaur”, CS Zlatna – CS Ocna Mureș 3-0) sau Daia Română (în premieră, aici se va juca), o decizie urmând să fie luată până la finele săptămânii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În aceeași zi, în cuplaj cu finala Cupei României, se va disputa și finala Cupei României Under 19, competiție organizată în premieră de AJF Alba în acest an. La acestă întrecere juvenilă s-au înscris 6 echipe, repartizate în două grupe. Mai sunt meciurile Metalurgistul Cugir – LPS Sebeș (grupa B, în 18 mai, ora 18.00) și Fortuna Lunca Mureșului – CS Universitatea Alba Iulia (grupa A, 21 mai, ora 11.00), cele 4 fiind deja calificate în semifinale (ordinea din grupe se va stabili după aceste întâlniri, semifinalele sunt într-o singură manșă, în perioada 26-31 mai). Între aceste două întâlniri se va desfășura festivitatea de premiere a performerilor județeni din ediția 2021/2022, exceptând Campionatul Speranțelor “Dragoș Damian” (mutat în perioada anotimpului rece).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare