Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

(P) Noi întrebăm, primarul Mugurel Sârbu continuă să tacă…

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Precizăm că în cele de mai jos nu-l acuzăm de absolut nimic pe domnul primar al Sebeşului, Mugurel Sârbu, dar dorim să-i adresăm din nou nişte întrebări şi, de asemenea, să emitem nişte ipoteze cu privire la prestaţia domniei-sale ca edil şef al Sebeşului.
Ipoteza cheltuirii aiurite (sau cu interese ascunse) a banului public
Este posibil (observaţi că, deşi noi avem certitudinea, nu facem publică decât ipoteza) ca domnul primar Mugurel Sârbu să profite (şi să fi profitat şi în trecut) de lipsa de interes a consilierilor locali, pentru a aloca fonduri de la buget, pentru tot felul de studii, care… nu vor fi puse în practică niciodată? Astfel, deşi Primăria Sebeş se afla în posesia unui studiu de fezabilitate pentru şoseaua de centură (cea menită să descongestioneze traficul în Sebeş) încă din luna mai a anului 2008, în anul 2009, la puţin timp după instalarea lui Mugurel în fotoliul de primar, a fost luată decizia întocmirii unui nou proiect. Ignorând faptul că primul proiect era deja finalizat şi plătit din fonduri guvernamentale, pentru a-şi satisface orgoliul personal (sau, poate, pentru a sluji anumite interese), domnul primar a decis să se mai cheltuie încă 60.600 de lei pentru întocmirea unui alt studiu de prefezabilitate şi a încă 989.054 lei, pentru un nou studiu de fezabilitate, de la bugetul local, chiar cu riscul contractării unui credit bancar pentru o lungă perioadă de timp. Contractul pentru executarea acestor studii a fost semnat cu SC Pory România SRL în data de 21 decembrie 2009. Soluţia tehnică propusă de această societate, prin studiile respective, era o şosea de 8,2 kilometri şi costa 37 de milioane de euro. Proiectul a fost adoptat în Consiliul Local Sebeş cu 16 voturi pentru şi 3 abţineri, dar în scurt timp au apărut problemele. Când a venit vorba de respectarea obligaţiilor asumate prin contract de către Primăria Sebeş, plăţile restante către SC Pory România SRL, fără a mai da explicaţii consiliului, primarul Sârbu a „mascat” aceste cheltuieli în bugetul votat… la începutul acestui an!!!
Ipoteza cheltuielilor acoperite de către sebeşeni, pentru „aventurile” administrative ale primarului Mugurel Sârbu
Desigur, noi emitem doar o „ipoteză” ce poate fi verificată (dacă vreo instituţie a statului va fi interesată) studiindu-se Anexa nr.1b cap. 84.02, la poziţia „Alte cheltuieli de investiţii” defalcate pe categorii de bunuri repartizate pentru cap. 84.02 – Transport, unde este alocată suma de 845.000 de lei pentru „Construire şosea de centură a Municipiului Sebeş cu statut de drum urban (SF+ Doc. identificare), alţi 60.000 de lei urmând a fi alocaţi în acelaşi scop, prin capitolul „Alte cheltuieli asimilate investiţiilor”. Şi cheltuielile astea s-au aprobat în consiliu (cu minimum de voturi) aşa că, prin HCL nr.5/2012, 200.000 de euro din banii bugetului local (strâns de la sebeşenii plătitori de taxe şi impozite) au fost alocaţi unui proiect devenit inutil, prin demararea lucrărilor la autostrada Sibiu-Orăştie. Şi se mai pare că, tot „ipotetic” vorbind (ca să nu acuzăm şi să se supere justiţiarii pe noi), la suma de mai sus, plătită din buzunarul sebeşenilor, se adaugă obligaţia ca „Municipiul Sebeş” să plătească suma de 845.101 lei, plus obligaţia de a plăti cheltuielile de judecată, în valoare de 78.000 de lei, plus alte cheltuieli precum taxa percepută de executorul judecătoresc… Prin reprezentantul ei plătit, Primăria Sebeş a depus un recurs care, tot ipotetic vorbind, nu are şanse de reuşită, dar care va genera la rândul lui alte cheltuieli. Tot „ipotetic”, numărul dosarului este 421/298/2012, iar următorul termen de prezentare în instanţă este stabilit pentru data de 3 aprilie 2012. Tot ipotetic vorbind, poate că toate aceste cheltuieli aiurite din banul public, muncit cu greu de către sebeşeni, ar trebui imputate direct primarului şi (de ce nu?) consilierilor care i-au cântat în strună. Că cel puţin primarul are de unde, din moment ce, „ipotetic” vorbind, el a atras 8 milioane de euro din bani europeni, spre… propriile firme! Nicidecum spre municipiul pe care-l reprezintă… deocamdată.
Întrebări binevoitoare pentru domnul Mugurel Sârbu
Deci, cu ipotezele e clar. Nu sunt acuze sau învinuiri. Sunt doar expresia firească a nedumeririi cetăţenilor, care aşteaptă să fie lămuriţi. Lămurire care poate veni pe două căi: de la primarul „Minciunel” Sârbu sau de la… instituţiile statului ce ar trebui să-şi facă datoria în acest caz. Şi, ca să rămânem în spaţiul „benevolent”, avem să-i adresăm şi câteva întrebări binevoitoare primarului Mugurel Sârbu:
1. Ce înseamnă oare „elaborare SF, PT pentru investiţia de semaforizare a municipiului Sebeş, la preţul (deloc mărunt) de 16.807 lei fără TVA, contract semnat în septembrie 2009 cu firma „Elproco Impex SRL”?
2. E adevărat că acum consilierii se opun montării semafoarelor în zona centrală a Sebeşului, considerând că acestea nu fac altceva decât să blocheze inutil traficul, cu atât mai mult cu cât acum sunt speranţe ca traficul să fie descongestionat, odată cu darea în folosinţă a porţiunii de autostradă ce trece pe lângă municipiul Sebeş?
3. Este adevărat că în bugetul aprobat pentru acest an mai este alocată şi suma de 450.000 de lei, pentru un „Sistem de monitorizare video a fenomenului infracţional în Municipiul Sebeş”, în condiţiile în care în ultimii ani nu s-a mai construit niciun bloc ANL şi niciun bloc de locuinţe sociale, iar numărul cererilor pentru acest gen de locuinţe este în continuă creştere?
În final ne permitem să atragem atenţia primarului şi consilierilor municipali din Sebeş că încheierea mandatului nu înseamnă şi încheierea răspunderii, pentru deciziile luate în ultimii patru ani. Cheltuirea banului public fără cel mai elementar simţ al răspunderii de către primar, cu acordul unora dintre consilieri, este o faptă foarte gravă şi, graţie sesizărilor apărute în presa locală şi naţională, în multe cazuri similare, DNA şi alte instituţii abilitate au demarat numeroase anchete finalizate cu trimiterea în judecată şi chiar cu condamnarea celor învinuiţi! Suntem curioşi dacă cele de mai sus vor fi considerate de aceste instituţii ca „sesizări” şi vor fi demne de cercetat mai amănunţit…

Biroul de Investigaţii Radio Orion Sebeş


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea