Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

„Mi-am asumat un mandat administrativ, iar anul 2010 a fost unul al lucrărilor la drumuri şi la reţelele de apă”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Anul 2010 a fost unul greu pentru judeţul Alba, în contextul crizei mondiale. Cu toate acestea, din punct de vedere administrativ, lucrurile au mers aproape la fel de bine ca şi în anii de dinainte, susţin autorităţile judeţene. Spre exemplu, lucrările la reparaţiile drumurilor judeţene precum şi introducerea apei potabile şi a canalizării în mai multe comune au continuat conform planurilor stabilite, spun acestea. Despre anul administrativ 2010, am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

– Domnule preşedinte Ion Dumitrel, anul 2010 a fost unul pe care majoritatea românilor l-au perceput ca fiind foarte greu din punct de vedere financiar. Dumnevoastră, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, cum l-aţi perceput?
– A fost un an dificil în care ne-am concentrat pe investiţii, în special în infrastructura mare, pentru a putea astfel ajuta economia judeţeană să-şi menţină ritmul. A fost greu, dar nu la fel de greu cum a fost anul 2009, când s-a resimţit primul val al crizei mondiale. Am avut indicatori financiari care au crescut faţă de anii trecuţi şi aceasta este cea mai bună dovadă că avem o economie care funcţionează în judeţ.
– Aţi reuşit să duceţi la capăt proiectele pe care vi le-aţi propus? Care sunt cele mai reprezentative, începute sau realizate în 2010?
– În mare parte, am reuşit tot ce ne-am propus, pentru că ne-am structurat bine proiectele şi atunci le-am putut duce la capăt.

Cele mai mari proiecte sunt cele de investiţii, în special în zona de infrastructură, adică drumuri, alimentare cu apă şi canalizare. În ceea ce priveşte drumurile, s-a lucrat intens şi dacă vremea ar fi permis am mai fi lucrat. Aş aminti aici lucrările realizate la DJ107H: Coşlariu Nou – Galda de Jos – Cricău – Ighiu – Şard – DN74; cele la DJ107C: Teleac – Drâmbar – Şeuşa – Ciugud – Oarda – Vinţu de Jos-DN74; DJ750: Gârda de Sus – Ordâncuşa – Gheţar; varianta ocolitoare DJ106L: Totoi – Teleac, unde s-a rezolvat problema alunecării de teren. Am mai lucrat pe DJ107A: Alba Iulia – Vurpăr – Mereteu – Blandiana; DJ107U: Băcăinţi – Ceru Băcăinţi – Valea Mare; DJ141C: Cenade – Capu Dealului; DJ705D: limita cu judeţul Hunedoara – Cheile Cibului – Cib – Almaşu Mare; DJ103G-Inoc-Ciugudu de Sus, DJ105M: Oiejdea-Ighiu; DJ106K: Daia Română… Sunt multe, dacă vreţi să le enumăr. Aş mai aminti: DJ106M: Câlnic – Cut; DJ106F:DN1 – Câlnic – Reciu – Gârbova; DJ107B: DN1 – Sântimbru – Galtiu; DJ141C: DN14B-Cenade-Capu Dealului – până la limita cu judeţul Sibiu; DJ142L:Ciumbrud-Rădeşti – Meşcreac; DJ704: DN7 – Vinerea – Cugir; DN704A: DN7-Pianu de Sus – Strungari; DJ750B: Vadu Moţilor-Poiana Vadului şi multe alte lucrări de o amploare mai mică, dar la fel de importante pentru confortul cetăţenilor.
– Comparativ cu anii trecuţi s-a lucrat mai mult sau mai puţin?
– Volumul lucrărilor este cam acelaşi ca şi în anii trecuţi. Dezastrul economic prezentat de televiziuni nu a fost atât de mare în realitate, şi ne-am permis să reparăm drumurile. S-au folosit şi multe fonduri provenite de la Uniunea Europeană şi unele dintre cele mai importante investiţii în drumuri au fost finanţate astfel. Multe din problemele majore au fost deja rezolvate.
– V-aţi referit până acum doar la drumuri…
– Da, dar aş dori să adaug câteva lucruri. Aş aminti, tot pe zona de infrastructură, finalizarea şi darea în folosinţă a Bazei Salvamont de la Arieşeni, care va duce la o creştere semnificativă a calităţii intervenţiilor salvatorilor montani în această zonă turistică foarte cunoscută. Vreau să vă mai spun că şi în ceea ce priveşte lucrările de alimentare cu apă şi canalizare s-a muncit mult. S-au continuat lucrările la sistemul de alimentare din Podişul Secaşelor, care va rezolva problema apei pentru zona Cut, Câlnic, Daia, Doştat, Răhău, s-au finalizat lucrările de la Colţeşti şi Gâmbaş, Jidvei, Cetatea de Baltă, Şona. Atunci când am preluat conducerea consiliului judeţean, doar în jur de 5% din populaţia rurală a judeţului avea apă la robinet. Nu mai vorbim de starea drumurilor…
– Este un rol administrativ pe care vi l-aţi asumat…
– Da, mi-am asumat un mandat care înseamnă acţiune pe aceste domenii iar anul administrativ 2010 nu a făcut excepţie. Mi-am asumat un mandat administrativ mai degrabă decât unul politic iar realizările echipei cu care lucrez se văd.
– Ce v-aţi propus şi nu aţi reuşit să realizaţi în 2010?
– Am reuşit cam tot ce ne-am propus pentru că ne-am stabilit obiective clare. Am fost precauţi în a ne face planuri, tocmai pentru a le putea realiza. O decizie extrem de grea a fost anularea ediţiei de anul trecut a „Festivalului Cetăţilor Dacice” dar, pentru că trebuia să păstrăm calitatea evenimentului am găsit că este mai înţelept să amânăm cu un an desfăşurarea lui.
– Recent, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, a spus că Alba Iulia are potenţial pentru a fi în viitor Capitală Culturală Europeană. O condiţie esenţială este construirea unui teatru. Care este stadiul Teatrului de proiecte pe care Consiliul Judeţean Alba vrea să îl construiască la Alba Iulia. Aţi identificat sursele de finanţare şi când credeţi că acesta va fi finalizat?
– Este foarte frumos ceea ce spune domnul Chiriac, pe care de altfel îl cunosc şi îl apreciez de foarte mulţi ani, dar construcţia unui teatru la Alba Iulia nu are legătură cu declaraţiile dumnealui. Alba Iulia va avea teatru pentru că este un proiect la care lucrăm serios şi pe care o să-l realizăm. Nu vreau să promit o dată fixă pentru finalizarea acestui proiect, dar în câţiva ani, Festivalul de Teatru de la Alba Iulia se va juca pe o scenă nouă, cea a Teatrului de la Alba Iulia.
– Vă mulţumesc domnule preşedinte pentru această conversaţie axată pe ceea ce a însemnat anul administrativ 2010. Vom avea o altă discuţie în curând, tot în paginile ziarului, legată de planurile Consiliului Judeţean pentru 2011.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea