Pinot Noir, mândria Burgundiei (P)
Un vin misterios și complex, Pinot Noir provine din regiunea Bourgogne, sau Burgundia, din Franța. El se află la originea celor mai importante vinuri roșii din Bourgogne și a făcut această regiune celebră în întreaga lume.
Până și culoarea vinului Pinot Noir a dat naștere unei nuanțe celebre – roșul burgund – pe care, surprinzător, francezii îl numesc Bordeaux, după numele altei regiuni celebre pentru cultivarea vinului.
Numele de Pinot Noir provine probabil din forma ciorchinelui de strugure, asemănătoare unui con de pin închis la culoare – „pinuț negru”.
Deși denumirea este mai recentă, Pinot Noir este originar din nord-estul Franței de azi. Soiul se află la doar câteva generații distanță de vița sălbatică din pădurile Galiei, unde era cultivat deja pe arii extinse la momentul cuceririi romane și a fost răspândit apoi de aceștia în toată Europa, sub numele de Allobrogica (alobrogii fiind unul dintre triburile galice care îl cultivau). Astfel, unele din podgoriile din Bourgogne încă cultivate sunt printre cele mai vechi din lume, și fiecare sat păstrează propria sa varietate de Pinot Noir, creând astfel o mare varietate de familii.
Și în Evul Mediu a fost un vin extrem de apreciat, istoria sa confundându-se cu cea a mănăstirilor din Franța centrală. Era considerat un vin fin, pentru clasele superioare – nobilime și cler, de o calitate mai bună comparativ cu Merlotul sau Cabernetul destinate poporului de rând. Prima mențiune scrisă a numelui Pinot Noir sau Plant Fin datează din 1375.
În urma unor studii detaliate s-a demonstrat că varietatea Pinot Noir este strămoșul unor alte soiuri foarte răspândite, cum ar fi Syrah, Chardonnay sau Aligoté.
Deși suntem foarte familiarizați cu numele său, Pinot Noir nu este cel mai răspândit vin, Cabernet Sauvignonul îl depășește, probabil pentru că Pinot Noir este unul din soiurile cele mai dificile de cultivat, necesitând niște condiții climatice destul de stricte. În plus, din cauza faptului că strugurii soiului au o coajă subțire, sunt sensibili la boli și diverse insecte dăunătoare, iar ciorchinii prea compacți au un risc ridicat de putrezire prematură. Cu toate acestea, există peste 120 000 hectare cultivate cu Pinot Noir la nivel mondial.
În România a fost adus pe filieră germanică, probabil în Evul Mediu, și rămâne unul din cele mai importante soiuri cultivate.
Alături de Pinot Meunier și Chardonnay, Pinot Noir este principalul soi folosit la fabricarea șampaniei (vinul spumant cu denumire de origine controlată provenind din regiunea Champagne din Franța), dar și a multor altor vinuri spumante italienești sau englezești.
Pinot Noir s-a răspândit în întreaga lume, astfel că acum, deși Bourgogne (și cu precădere regiunea Côte-d’Or) rămâne “casa” sa, îl găsim în special în Statele Unite (în Oregon, unde este principalul soi cultivat și California – Sonoma Valley), Germania, Canada, Noua Zeelandă (Otago, Marlborough), Australia, Africa de Sud, Chile sau Argentina. Moldova e și ea reprezentată prin podgoriile Purcari.
Ca o curiozitate, filmul Sideways din 2004 cu Paul Giamatti interpretând rolul unui amator de vinuri a crescut puternic vânzările de Pinot Noir în detrimentul Merlot, mai ales în California (o creștere de 16% în anul următor). Un studiu a estimat pierderile producătorilor de Merlot din Statele Unite la 400 milioane dolari în cei 10 ani următori lansării filmului. Iată, Hollywood-ul poate influența industrii cu care nu are legătură directă.
Surprinzător poate, vinificat ca un strugure alb, fără coajă, Pinot Noir-ul poate crea un vin alb. Este cazul lui Crémant de Bourgogne, de exemplu.
Pinot Noir este primul fruct a cărui secvență ADN a fost descifrată și publicată în întregime, în 2007.
Nu este un vin ușor de recunoscut după gust, are o aromă schimbătoare, legată de natura terenului din care provine, de aceea nu este precizat ca soi pe etichetele sticlelor de Bourgogne – este subînțeles – și este preferată precizarea podgoriei. Astfel, în funcție de locul de origine, Pinot Noir poate produce fie vinuri dense și cărnoase, fie delicate și elegante, dar mereu un rezultat excelent.
Renumit pentru coq au vin-ul franțuzesc, Pinot Noir este recomandat împreună cu carnea de miel sau rață și pastele italienești.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act