Masa de Crăciun românească: De la piftie la salata boef, preparate nelipsite de pe masa fiecărui român
Masa de Crăciun românească: De la piftie la salata boef, preparate nelipsite de pe masa fiecărui român
Meniul pentru Crăciun primește îmbunătățiri an de an, în funcție de buget, gusturile celor invitați sau de capacitățile în arta culinară a fiecărei gospodine. Totuși, sunt unele rețete care sunt nelipsite de pe masa fiecărui român.
Citește și: Mesaje de Sărbători • Urări de Sărbători • Felicitări de Sărbători • SMS de Sărbători
Piftie pentru masa de Crăciun
Aperitivul rece care se găsește pe masa oricărei româncuțe get-beget, pe masa îmbelșugată de Crăciun. Iar, potrivit nutriționiștilor, piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc, cu puține calorii și bogată în proteine.
Ingrediente: 1/2 cap de porc, 2 picioare de porc, 500 g carne macră de porc, 2 morcovi, 2 cepe, 1 rădăcina țelina, 1 rădăcina pastârnac, 2 foi dafin, 10 căței usturoi, sare.
Mod de prepare: 1. Capul de porc şi picioarele se spală foarte bine și se pârlesc la flacăra aragazului. Apoi se pun la fiert în apă rece, cu sare, alături de carne. Se ia spumă ori de câte ori se formează și se adaugă apoi legumele și foile de dafin.
2. Se lasă la fiert la foc mic aproximativ 4 ore, pâna ce carnea cade de pe oase. Între timp, se pisează usturoiul.
3. Carnea fiartă se curaţa de pe oase și se repartizează în boluri. Zeamă în care au fiert ingredientele se strecoară și se amestecă apoi cu usturoiul pisat. Se lasă 15 minute și apoi se strecoară din nou și se toarnă peste carnea din boluri.
4. Se dau la rece de pe o zi pe altă.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun
Friptură de porc pentru masa de Crăciun
O rețetă tradițională, dar mai puțin cunoscută a nelipsitei fripturi de porc din meniul de Crăciun, este cea în bere. Fă-o astfel și vei avea cea mai fragedă, mai ușor de tăiat, mai aspectuoasă și mai gustoasă friptură, după o reţetă simplă, pe care să o servești de Crăciun familiei: friptură de porc cu bere.
Ingrediente: 1 kg carne de porc, 5 cepe, 1 cățel usturoi, 3 linguri miere, 50 g unt, 500 ml bere neagră, cimbru, 100 ml ulei, sare, piper.
Mod de preparare: 1. Într-un vas, se topeşte untul şi se pun două cepe tăiate, peştişori şi usturoiul. Se potriveşte de sare şi piper, se toarnă berea şi se lasă pe foc circa 10 minute, până se reduce la jumătate.
2. Între timp, celelalte trei cepe se taie şi ele peştişori şi se pun în tavă de copt. Carnea se sărează şi se piperează şi se unge din abundenţă cu ulei. Se aşază carnea peste ceapă şi se unge cu miere. Se dă la cuptor pentru o oră.
3. După acest timp se adaugă sosul de bere şi ceapă şi se lasă din nou la cuptor până ce şi ceapă şi carnea se rumenesc frumos.
4. După coacere, se mai lasă 10 minute înainte de a fi tăiată şi adusă la masă.
Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Urări de Moș Crăciun haioase. Felicitări de Moș Crăciun amuzante care pot fi transmis prin SMS de Crăciun
Sărmăluţe tradiționale pentru masa de Crăciun
Indiferent de ce alegi să pui pe masă de Crăciun, sărmăluțele nu trebuie să îți lipsească. Fie că ești aș într-ale bucătăriei sau începător, vei adoră rețeta noastră tradițională! Să facem împreună, pas cu pas, după cea mai simplă rețetă moștenită de la bunica, delicioasele sărmăluțe tradiționale.
Ingrediente: 2 kg varză acră, 450 g carne tocat de porc şi de vită, 50 g orez, 200 g ceapă, ulei pentru prăjit, 100 g costiţă afumată, 2-3 linguri bulion, 2 foi dafin, sare, piper.
Mod de prepare: 1. Se curăţă varză de frunzele exterioare şi de cotoare şi se aleg foile în care se va împacheta carnea.
2. Se curăţă ceapă şi se spală, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţînă apă şi se lasă până devine aurie.
3. Se amestecă într-un castron ceapă prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit.
4. Se ia compoziţie de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză, care se rulează cu marginile în interior.
5. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a formă un strat pentru sarmale.
6. Într-o cratiţă înaltă, peste varză tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul înmuiat în apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească.
Caltaboș pentru masa de Crăciun
Caltaboși, cartaboș, chișcă sau călbaj: 4 nume, același produs preparat după tăierea porcului din măruntaiele acestuia fierte și tocate. Noi facem simplu caltaboșîi, după această rețetă.
Ingrediente: măruntaiele unui porc (rinichi, ficat, plămâni, splină), 700 g carne, 1 bucată slănină, 5 cepe,, 2 morcovi,, 300 g orez, 500 g hrişcă,, foi de dafin, sare, piper,, nucşoară, ienibahar, intestine de porc, puţîn ulei
Mod de prepare: 1. Se spală bine carnea şi măruntaiele şi se pun la fiert în apă rece împreună cu slănina.
2. După ce încep să fiarbă, se spumează supă şi se adaugă piperul, foile de dafin, sarea, două cepe şi doi morcovi.
3. Între timp, se taie mărunt trei cepe şi se călesc în puţîn ulei.
4. După ce au fiert măruntaiele şi carnea, se scot din oală, se lasă să se răcească. Apoi se dau prin maşina de tocat, împreună cu ceapă călită.
5. Într-o tavă se pune orezul şi hrişcă şi se prăjesc uşor. Se lasă să se răcească, după care se pun într-un tifon şi se dau la fiert în apă în care s-au preparat şi organele.
6. După ce sunt gata, se amestecă cu com- poziţia de carne şi măruntaie, se condimentează cu sare, piper, nucşoară şi ienibahar şi se pun în intestinele spălate şi curăţate.
7. Caltaboşii rezultaţi se pun în tifon şi se fierb aproximativ 10 minute.
Lebăr pentru masa de Crăciun
Lebărul (germ. Leberwurst) este un alt preparat tradiţional pe masă de Crăciun. Este un cârnat pe baza de organe – în special ficat asezonat cu multe mirodenii, pregătit după diverse reţete şi foarte popular în multe ţări din Europa.
Ingrediente: 1 kg de ficat de porc, 1 kg de guşă de porc, 1 inima de porc, 2 rinichi de porc, 2 metri de mate groase de porc, 1 ceapă, 2 foi de dafin, 1 crenguţa de cimbru, 1 linguriţă de piper boabe, 1 linguriţă de sare.
Carnea de porc se spală cu apă rece. Ficatul de porc se lasă puţîn în apă că să iasă sângele din el, apoi se fierbe separat fără sare, se spumează bine, se încearcă (se înţeapă) cu o furculiţa iar când nu mai iese sânge din el înseamnă că este gata şi se scoate într-o farfurie. Inima de porc, rinichii de porc şi guşă de porc se fierb în apă în care se pune o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriţă de piper boabe şi două foi de dafin, se spumează. Guşă de porc o să fiarbă mai repede şi se scoate prima. După ce au fiert şi inima şi rinichii se scot într-o farfurie şi se lasă toate să se răcească.
Guşă se curată de şorici. Se taie carnea în fâşîi şi se toacă prin maşînă de tocat, se toacă amestecat, din fiecare câte o bucată deoarece ficatul se toacă mai greu. În compoziţia rezultată se adaugă după gust puţînă sare, boia iute, cimbru măcinat şi zeamă în care a fiert carnea. Se amestecă bine compoziţia de lebăr până se obţine o pastă consistentă, să nu fie nici prea tare dar nici prea moale, de consistentă compoziţiei de cârnaţi.
Compoziţia pentru lebăr ar trebui să fie aproximativ 75% carne de la ficat, rinichi, inima, guşă şi restul de 25% grăsime de la guşă.
Maţele de porc se spală cu apă caldă şi puţîn oţet, se clătesc bine şi se taie în patru că să încapă în cratiţă în care le vom fierbe. Se umplu că pe cârnaţi, să fie plini dar nu prea îndesaţi că atunci vor plesni în timpul fierberii. Se leagă la capete cu aţă şi se înţeapă cu o andrea să nu plesnească în timpul fierberii.
Lebarbuşii de porc se fierb 30 de minute la foc mic în apă în care a fiert carnea, se întorc pe ambele părţi şi se înţeapă de fiecare dată când îi întoarcem. După ce au fiert se scot cu paleta pe o tavă, se pune un fund şi o greutate peste ei că să se preseze, se lasă aşa până a două zi. A două zi bucăţile de lebăr se curată de grăsime şi se atârnă afară la aer. Se servesc tăiaţi feliuţe cu muştar sau murături.
Salată de boef pentru masa de Crăciun
Salată de boeuf, una dintre cele mai puțîn calorice preparate, este nelipsită de pe masă românilor de sărbători, gospodinele folosind mai multe rețete pentru a prepară salată de boeuf.
Ingrediente: 400 grame carne de vită, 300 grame mazăre fiartă, 12 cartofi, 3 morcovi, o albitură, o ţelină mică, castraveţi muraţi şi gogoşari în oţet, sare, piper, o lingură de muştar, maioneză după gust.
Mod de preparare salată de boeuf cu carne de vită: Cartofii se pun într-un vas la fiert, întregi, în timp ce morcovul, albitură, ţelina și carnea se taie bucăţi și se adaugă ulterior. Se toarnă apă până la jumătatea vasului, urmând să se mai completeze pe parcursul fierberii. Când legumele și carnea au fiert se scot și se lasă la răcit. Se taie mărunt și se amestecă în castron cu mazărea, maioneză, muştarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust.
Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul
Cârnați tradiționali de casă pentru masa de Crăciun
Dacă nu vreți să cumpărați cârnați gata făcuți de la magazin ci preferați să îi faceți chiar dumneavoastră în gospodăria proprie, vă ajutăm punându-vă la dispoziție cea mai simplă rețetă de cârnați posibilă. Rapid, sănătos, fără chimicale, cârnațîi făcuți chiar de mâinile dumneavoastră vor fi cei mai proaspeți, cei mai gustoși! Rețeta de cârnați tradiționali de casă este foarte, foarte simplă.
Ingrediente: 2 kg carne de porc, boia iute, după gust, 2 căpățâni de usturoi, sare după gust, mațe, piper după gust, 150 g slănină
Mod de prepare: Dacă nu vreți să cumpărați cârnați gata făcuți de la magazin ci preferați să îi faceți chiar dumneavoastră în gospodăria proprie, vă ajutăm punându-vă la dispoziție cea mai simplă rețetă de cârnați posibilă. Rapid, sănătos, fără chimicale, cârnațîi făcuți chiar de mâinile dumneavoastră vor fi cei mai proaspeți, cei mai gustoși!
Se toacă bine carnea și slănină, se adaugă usturoiul curățat și tocat cât mai mărunt, sarea, piperul și boiaua iute, după gust.
Se frământă bine totul pentru omogenizarea aromelor, iar apoi se introduce carnea în mațele curățate și spălate, cu ajutorul aparatului special sau de mână, dacă aveți îndemânarea necesară. Mațele se umplu cu compoziție fără a îndesa prea mult, că să nu riscați să se spargă mațul. După ce ați format cârnațîi, îi puteți depozita la frigider sau îi puteți prăji pe loc, în ulei încins.
Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
Cozonac de casă fără frământare pentru masa de Crăciun
Rețeta de cozonac fără frământare poate reprezenta soluția salvatoare pentru gospodinele care nu vor sau nu știu să frământe, ori pur și simplu din lipsă de timp.
Ingrediente:
Pentru blat: 500 g făînă, 300 ml lapte călduț, 100 g zahăr, 100 g unt topit, 7 g drojdie uscată, 3 gălbenușuri, coajă de la o lămâie, o păstaie de vanilie, sare.
Pentru umplutură: 200 g nucă măcinată, 20 g cacao, 80 g zahăr pudră, 100 g rahat.
Mod de prepare: Se amestecă toate ingredientele pentru cozonac, până se omogonizează. Se lasă la dospit până își dublează volumul.
După ce a dospit aluatul îl puneți la frigider pentru cel puțîn 12 ore. După aceea, se pune în tăvi şi se lasă la copt.
Citește și: Mesaje de Sfântul Ştefan • Urări de Sf Ștefan. Felicitări de „la mulţi ani” prin SMS de Sfântul Ştefan • Mesaje haioase și amuzante pentru cei care îşi sărbătoresc ziua numelui
Negresele lui Moş Crăciun
În prag de sărbători, un deșert delicios cu ciocolată şi fructe, într-un decor tematic şi simpatic face minuni în familie. Vezi reţeta simplă de negresele lui Moş Crăciun, cu căciuliţe din căpşuni.
Ingrediente: 3 ouă medii, 150 g zahăr, 100 g făînă, 3 linguri cacao, 1/2 plic praf de copt.
Pentru căciulițele lui Moș Crăciun: 350 g frișcă lichidă, 15 bucăți căpșuni întregi, 80 g unt, 300 g ciocolată menaj, 2 bucăți fiole esență vanilie
Mod de preparare: Încinge cuptorul la foc mediu şi tapetează o tavă mare cu hârtie de copt şi ulei.
Amestecă pe bain marie ciocolată menaj şi untul cu zahărul, până la topirea completă. Se dă deoparte şi se lasă să se răcească.
Separat, se amestecă gălbenuşurile cu sarea, esenţa de vanilie, pudra de cacao şi alte arome. Toarnă ciocolată după ce s-a topit, amestecă bine, apoi adaugă făina cu praful de copt. Bate albuşurile şi înglobează încet, fără să spargi toate bulele de aer.
Se toarnă aluatul de negrese în tavă şi dă la cuptor pentru circa 20 de minute. Se testează dacă este gata cu o scobitoare.
Între timp, cât negresă este la cuptor se bate frişcă lichidă cu puţîn zahăr (dacă nu este deja îndulcită) şi esenţă de vanilie.
Când negresa s-a răcit de tot, se desface din tavă, se taie cuburi şi pe fiecare cub se pune cu un poş puţînă frişcă, o căpşună şi vârf de căciuliţă din frişcă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Paradă spectaculoasă în Ajunul Crăciunului într-un sat din Alba: Zeci de tractoare împodobite cu luminițe au defilat pe străzi, în frunte cu Moș Crăciun
VIDEO | Paradă spectaculoasă în Ajunul Crăciunului într-un sat din Alba: Zeci de tractoare împodobite cu luminițe au defilat pe străzi, în frunte cu Moș Crăciun În Ajunul Crăciunului, fermierii din Sânmiclăuș, județul Alba, au adus bucurie consătenilor printr-un gest plin de creativitate. Satul a fost luminat de utilaje agricole împodobite cu zeci de luminițe […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători