Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Legende legate de Moș Crăciun pe mapamond: De la Omuleții Yule la Părintele Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Legende legate de Moș Crăciun pe mapamond: De la Omuleții Yule la Părintele Crăciun

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Crăciunul este una din cele mai îndrăgite sărbători ale anului, când în case domnește armonia, mirosul de cozonaci calzi ai mamei sau bunicii și mirosul de brad, când oamenii își împodobesc bradurile și își decorează casele cu ornamente specifice și când copii își fac (interminabilele) liste cu darurile pe care le vor de la „Moș Crăciun”.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite prin SMS de Crăciun celor dragi

Desi tradiția de a oferi cadouri copiilor în luna decembrie este cam aceeași în țoață lumea, în unele tari diferă ‘personajul’ care aduce cadouri iar versiunea americana a lui Moș Crăciun căștiga teren.

 Festival de Romania 2024

Cu toate astea, exista multe tari care se bucura încă de personaje de Crăciun specifice, de la gnomi la vrăjitoare, așadar iată un top al celor mai notabile legende privind astfel de caractere.

10. Omuleții Yule

În Islanda, omuleții Yule fac partea din tradiția sărbătorilor de iarna și sunt reprezentați de 13 creaturi pe seama cărora s-au spus numeroase povesti în diferite ipostaze, ba „Moși” darnici, ba ființe enervante și meschine. Uneori au fost depictati și că ființe însetate de sânge care răpesc și mănâncă copii în creierii nopții.

Se spune că cei 13 omuleți au o inclinație către feste, pe care le aplica în mod regulat oamenilor, însă în zilele dinaintea Crăciunului oferă cadouri copiilor cuminți, însoțiți fiind de pisica Yuletide. Copii rai primesc însă cartofi în încălțăminte.

9. Tomte

Legenda lui Tomte este răspândită în tarile scandinavice precum Norvegia, Finlanda și Suedia, și reprezenta un personaj cu aspect de gnom care avea grija de fermele oamenilor. În timp a fost integrat în tradiția sărbătorilor de iarna și i s-a asociat un rol asemănător cu cel al lui Moș Crăciun.
Tomte, cunoscut și că Jultomte sau Julnisse, se diferențiază de Moș Crăciun prin faptul că este prezentat că fiind slab, conduce o sanie care nu zboară iar în anumite regiuni iar copiilor li se spune că acest personaj trăiește în pădure, în apropierea casei lor.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

8. Christkind

Personajul este cunoscut în anumite regiuni din Germania, Austria, Italia și Brazilia și este înfățișat, după cum sugerează și numele, că fiind bebelușul Iisus. Influenta lui Christkind că fiind unicul simbol al Crăciunului a fost în timp îndepărtată de popularitatea lui Moș Crăciun.

7. Belsnickel

În anumite regiuni ale Europei, Belsnickel este un personaj care îl acompaniază pe Moș Crăciun, fiind folosit de acesta pentru a speria copii și a-i determina să nu se mai tina de nazdravenii.
Desi în general este personajul negativ, în anumite regiuni este cunoscut pentru darurile oferite, în general dulciuri și cadouri mici pe care le vor primi doar copiii cuminți.

Citește și: Mesaje de Crăciun în limba maghiară. Urări de Crăciun în maghiară. Felicitări care pot fi transmise prin Crăciun celor dragi în ungurește

6. Pere Noel și Pere Fouettard

Papa Noel este unul dintre cele mai populare versiuni ale Sfanțului Nicolae iar Pere Noel din Franța este probabil cea mai cunoscuta.

Spre deosebire de Moș Crăciun, Pere Noel merge calare pe un măgar pe nume Gui.
Pentru aceasta sărbătoare, francezii mai au un personaj – Pere Fouettard, care se vrea a fi opusul lui Pere Noel iar copiii se tem de el.

5. La Befana

Italienii au parte de cadourile Befanei, un personaj cu aspectul unei vrăjitoare. Desi poveștile ce o au în centrul atenției diferă, cea mai cunoscuta este aceea că Befana era o femeie blândă care le-a oferit mâncare și adăpost celor trei magi de la răsărit când aceștia se îndreptau spre locația bebelușului Iisus.

Befana este înfățișată că o vrăjitoare bătrână și noduroasa calare pe o matura care are un stil asemănător cu Moș Crăciun de a lasă cadouri, intrând în casele copiilor cuminți prin horn.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. Texte care pot fi trimise prin SMS de Anul Nou

4. Krampus

În tari precum Austria, Germania și Ungaria, Moș Crăciun nu diferă cu mult de versiunea americana, însă este acompaniat de Krampus, versiunea opusa acestuia, menit să îi sperie pe copii care nu au fost cuminți.

3. Ded Moroz și Crăiasă Zăpezii

În tari precum Rusia, Șerbia, Bosnia, Ucraina, Macedonia și Polonia, cel care face cadouri de Crăciun este Ded Moroz, care poarta un costum asemănător cu cel al lui Moș Crăciun.

Povestea spune că Ded Moroz a fost cândva un vrăjitor malefic care răpea copiii și cerea cadouri drept răscumpărare, însă acum încearcă să-și îndrepte greșelile prin darurile oferite. Este insostit de nepoata să Snegurochka, „Crăiasă Zăpezii”, iar cadourile sale se pot găsi sub brad.

Citește și: Mesaje de Sărbători • Urări de Sărbători • Felicitări de Sărbători • SMS de Sărbători

2. Sinterklaas și Black Peter

Sinterklaas este versiunea olandeza a lui Moș Crăciun, însă spre deosebire de acesta vine în fiecare an în Olanda la sfârșitul lunii noiembrie și oferă cadouri copiilor pe data de 5 decembrie.

Este asistat de Black Peter, un băiețel care îl ajuta să împartă cadourile, așa cum elfii îl ajuta pe Moș Crăciun.

1. Părintele Crăciun

Împreună cu Sinterklaas, Părintele Crăciun sta la baza versiunii americane de „Moș Crăciun” și, chiar daca la aspect nu se diferențiază prea mult, Părintele Crăciun are un istoric diferit.

Poveștile mai vechi îl înfățișează că fiind un bătrânel vesel îmbrăcat într-o roba verde și pe atunci nu era privit că personajul care aducea cadouri, ci că spiritul Crăciunului în esență.

Sursa: metalhead.ro

Foto: wikimedia.org


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea