Rămâi conectat

Ştirea zilei

Trei spitale din Alba propuse spre comasare şi trei pentru reprofilare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Declaraţiile care ne-au fost făcute la începutul lunii ianuarie de către liderul Sanitas Alba, Marius Sepi, s-au adeverit în proporţie de 99%. Domnia sa ne spunea atunci că lista unităţilor spitaliceşti de la noi din judeţ vizate pentru comasare şi reorientare se cunoaşte, lucru care nu ne-a fost însă confirmat pe atunci de către primari şi nici de către reprezentantul Guvernului în teritoriu. Iată că acum, această listă cu spitalele care sunt propuse transformării a fost făcută publică de Ministerul Sănătăţii, iar în Alba unităţile sanitare înaintate sunt aceleaşi pe care le-am enumerat cam acum o lună de zile. Nu se regăseşte Cugirul care se pare că a fost înlocuit cu Zlatna.
Unităţile sanitare de la noi din judeţ care vor fi comasate cu alte spitale sau transformate în cămine de bătrâni sunt şase: *pentru comasare: Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud şi Spitalul orăşenesc Abrud vor trece la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, respectiv în „ograda” Consiliului Judeţean Alba; Spitalul de Boli Cronice Câmpeni va trece la Spitalul Orăşenesc Câmpeni; *pentru transformare: Spitalul orăşenesc Ocna Mureş, Spitalul orăşenesc Zlatna şi Centrul de Sănătate Baia de Arieş. Lista cu spitalele propuse este postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la adresa de web www.ms.ro împreună cu proiectul de Hotărâre de Guvern privind dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice. În urmă cu o lună, la sediul Prefecturii Judeţului Alba, a avut loc o întâlnire în cadrul căreia a fost alcătuită o comisie judeţeană al cărei rol era acela de a face o analiză a spitalelor, în baza acestei analize urmănd să se ia o hotărâre şi să se facă propuneri Ministerului Sănătăţii.

 Festival de Romania 2024

În legătură cu lista făcută publică de M.S., prefectul Ştefan Bardan ne-a declarat ieri: „Nu mi-a cerut nimeni nicio propunere. Am avut întâlniri cu membrii comisiei însă nu am stabilit încă nimic concret. În condiţiile actuale comisia o să îmi prezinte concluziile pe care la cerere le voi transmite mai departe”. Din surse neoficiale, am aflat că membrii comisiei judeţene se vor întâlni joi, 3 februarie, pentru discuţii. Liderul Sanitas Alba, Marius Sepi, ne-a declarat că îşi menţine în continuare declaraţiile făcute anterior prin care spunea că aceste comasări şi reorientări se vor face fără consultare. „Acuzăm în continuare Ministerul Sănătăţii de lipsă de interes faţă de actorii din teritoriu. Nu mi se pare normală şi logică trecerea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a unităţilor de la Aiud şi Abrud. Am avut încă o dată dreptate când am spus că în scrisoarea semnată de către guvernanţi cu Fondul Monetar Internaţional este prevăzută desfiinţarea unui număr de 180 – 200 de spitale”, ne-a precizat Marius Sepi. Tindem să îi dăm dreptate acestuia pentru că în timp ce oficialii din teritoriu spun că nu au hotărât şi transmis nimic spre Capitală, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii „comasarea sau reprofilarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile”. Cine grăieşte adevărul?
Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. “Încă de la început doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei  794 de medici şi 2532 asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz,  în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul. Avem în acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu”, a precizat ministrul Sănătăţii Attila Cseke. În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes naţional ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru  persoanele vârstnice”. Conform noului program, vor putea fi înfiinţate un număr de până la 71 de cămine pentru persoane vârstnice, prin reorganizarea de unităţi sanitare cu paturi în care vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 persoane vârstnice. De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare. Până la data de 30 martie a.c., autorităţile locale au obligaţia de a realiza demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.
Lavinia IONAŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Program de 1 Decembrie 2024, ZIUA NAȚIONALĂ Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte

Bera Larisa

Publicat

în

Program de 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele.  Citește și: Parada militară […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea