Bunuri de patrimoniu recuperate de autorităţi din Germania şi Monaco. Braconierii au furat monede, podoabe, obiecte de cult
În 2019, polițiștii din Alba Iulia, a demarat acțiuni pentru recuperarea a zeci de bunuri de provenienţă arheologică date în urmărire internaţională. Au fost găsite și identificate monede, podoabe, obiecte de cult, în cursul anului trecut în Germania şi Monaco, fiind solicitate prin comisie rogatorie internaţională pentru indisponibilizare şi recuperare/repatriere.
Potrivit bilanţului IPJ Alba pe 2019, s-a reuşit identificarea a 44 de astfel de artefacte, printre care şi o monedă koson, provenită dintr-un tezaur descoperit şi traficat pe piaţa neagră internaţională, constituit din mai multe brăţări spiralice de aur, pe care braconierii le-au sustras din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia. Kosonul a fost exportat ilegal din România în Monaco.
Dacă în anii trecuţi au fost găsite şi sute de astfel de monede, acum şansele ca acest tip de artefact să fie identificate în număr mare sunt tot mai reduse. ”Este un dosar mai vechi, cel cu brăţările dacice. Avem foarte multe comisii rogatorii internaţionale (…) iar autorităţile din diverse ţări desfăşoară activităţi pentru recuperarea acestor bunuri de patrimoniu deosebite pentru poporul român, atât de la colecţionari, cât şi de la case de licitaţii. Recuperăm din ce în ce mai puţin, pentru că acţiunile noastre în trecut au fost de amploare şi am găsit sute de astfel de monede furate din Munţii Orăştiei. Iar ca urmare a acţiunilor noastre, ele nici nu mai apar aşa des pe la casele de licitaţii sau schimburi între colecţionari”, a spusşeful Serviciului Investigaţii Criminale din IPJ Alba, comisar şef Cristian Mureşan.
Ofiţerul a adăugat că, probabil, o să fie găsite din ce în ce mai puţine, chiar dacă reîntregirea patrimoniului cultural rămâne una dintre priorităţi. În ceea ce priveşte brăţările dacice de aur, în continuare se fac eforturi pentru identificarea celor care nu au fost încă găsite, a spus Mureşan.
Kosonii sunt monede bătute în timpul regelui Koson, unul din urmaşii lui Burebista, fiind singurele emisiuni dacice care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 înainte de Hristos. În ceea ce priveşte brăţările, până acum, ca urmare a operaţiunilor de recuperare şi repatriere a bunurilor de patrimoniu identificate în contextul activităţilor de cercetare penală, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu 13 brăţări multispiralice dacice regale din aur, totalizând peste 12,6 kilograme. Au fost găsite şi peste 1.000 de monede de tip Koson.
Brăţări dacice recuperate de autorităţile române Artefactele provin din tezaure sustrase din situl Sarmizegetuza Regia şi recuperate de statul român după ce au fost traficate de braconieri arheologici pe piaţa neagră internaţională. În 2015, Augustin Lazăr, la vremea respectivă şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a afirmat că autorităţile române au indicii şi probe concrete cu privire la existenţa a încă unsprezece brăţări dacice de aur, pe lângă cele treisprezece recuperate până în prezent, pentru unele dintre artefactele respective existând chiar imagini sau rapoarte de expertiză, fiind puse în urmărire prin Interpol şi pe site-ul FBI. Artefactele s-ar afla nu numai în Europa, ci şi în Statele Unite ale Americii şi Australia.
Iniţial, s-a crezut că a existat un singur tezaur descoperit şi traficat pe piaţa neagră internaţională, constituit din 15 brăţări spiralice de aur, pe care braconierii le-au sustras din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia. Ulterior, pe măsură ce statul român a reuşit să identifice şi să recupereze 13 brăţări dacice, experţii au ajuns la concluzia că există cel puţin cinci astfel de tezaure, iar numărul total al spiralelor este de 24.
Sursa: adevărul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 7 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918