Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO dronă| Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, sub ”semnul” colindului ”ne dați ori nu ne dați”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, sub ”semnul” colindului ”ne dați ori nu ne dați”. Subfinațarea cronică, cea mai mare problemă întâmpinată de Aktor în anul 2019

Aktor, antreprenorul lotului 2 al autostrăzii Sebeș-Turda, chiar dacă a reușit în anul 2019, în special după încheierea contractelor cu firmele Retter și Marcotim, să adune un număr rezonabil de prestatori, cu utilajele și forța de munca aferentă, totuși progresul fizic a fost cu mult sub așteptări din cauza subfinanțării cronice. Mult timp s-a lucrat de la o cisternă de motorină la alta, spre finalul anului, firma Marcotim fiind nevoită să organizeze un protest din cauza facturilor restante.

Astăzi se lucra sporadic pe lotul 2, firma Marcotim (Marcu) intrând deja în vacanță din 12 decembrie. Practic, între Sântimbru și Teiuș nu lucra niciun utilaj. Dincolo de calea ferată de la Teiuș se lucra la terasamente, una dintre probleme lotului 2, bălțile din această zonă, unde pânza freatică este foarte ridicată, fiind deja în mare parte rezolvată.

La km 34, viitorul pod peste râul Mureș de la Rădești, firma Retter nu a reușit să ridice și să monteze grinzile din tablier metalic, din cauza faptului că antreprenorul general nu a le-a asigurat condițiile necesare: acces și platforma pentru o macara șenilată de 600 t.

Tot la Rădești, firma Retter lucra la suprabetonarea supratraversării de la km 35, iar între Rădești și Sâncrai se lucra sporadic la terasamente.

YouTube video

Lucrările la lotul 2 întârzie din cauza subfinanțării cronice, cel puțin teoretic, firmele prestatoare, dacă ar fi plătite la timp, ar putea să asigure o mobilizare rezonabilă care ne-ar putea permite să circulăm pe acest segment de autostradă la finalul anului 2021. De pildă, firma Marcotim, din luna august (când a intrat ca prestator pe acest lot) și până în 12 decembrie a asigurat 500.000 mc de umplutură. În total, pe tot lotul ar mai fi nevoie de circa 1.200.000 mc de umplutură, circa 400.000 la terasamente, iar diferența la rampe. Așa cum a declarat pentru ziarulunirea.ro,  Rotar Mircea: ”aceste cantități (n.n. 1.2 milioane mc) nu ar reprezenta o problemă pentru firma Marcotim. Dacă s-ar asigura plățile la zi, în cursul anului 2020 ar putea fi realizate toate terasamentele, inclusiv umpluturile la rampe”

Pentru că tot e vremea sărbătorilor, putem spune că anul 2020 va începe pe lotul 2 sub semnul colindului ne dați ori nu ne dați”

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ștefania Roșu, absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, admisă prima la specializarea leadership militar din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu

Bera Larisa

Publicat

în

Ștefania Roșu, absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, admisă prima la specializarea leadership militar din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu Absolventa Ștefania Roșu a fost admisă prima la specializarea Leadership militar, specialitatea militară Cercetare din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Citește și: Irina Anghel, absolventă a Colegiului Militar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea