A venit rândul să-i dirijăm și noi. Un român va conduce Orchestra Națională a Franței
Un dirijor în vârstă de 39 de ani, născut la Timișoara, va conduce una dintre cele mai importante orchestre ale lumii: Orchestra Națională a Franței. Românul Cristian Măcelaru va dirija celebra orchestră, „torța” fiindu-i înmânată de către francezul Emmanuel Krivine, care a petrecut patru sezoane la conducerea reputatului ansamblu.
Anunțul a fost făcut aseară și este privit drept o mare surpriză în Franța, notează celebra publicație Le Figaro.
Cristian Măcelaru a dirijat prima dată Orchestra Națională a Franței în septembrie 2018, la Paris, și se pare că din prima clipă a existat o chimie aparte între dirijorul român și muzicienii orchestrei.
Mandatul său va începe în septembrie 2021.
Chiar dacă numirea pare o surpriză pentru francezi, Cristian Măcelaru este o figură cunoscută pe scena mondială a muzicii clasice.
Deși are doar 39 de ani, a dirijat până acum mari orchestre precum Royal Concertgebouw Orchestra, Dresden Staatskapelle, Orchestre National de France, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic.
Cariera sa de dirijor s-a desfăşurat mai ales în Statele Unite. A câştigat competiţia Solti pentru tineri dirijori, în 2012 şi Premiul pentru dirijori Solti, în 2014. Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony.
În sezonul 2016/17, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate şi a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic şi New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă.. Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California. De curând a fost ales să conducă şi Orchestra simfonică WRD din Koln, Germania.
sursă: Mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act