Apa şi usturoiul alungă gripa!
Natura ne-a pus la îndemână o legumă încărcată cu vitamine care deţine recordul binefacerii: usturoiul.
Proprietăţile nutritive ale usturoiului sunt marcate în special de prezenţa unor importante cantităţi de vitamine, mai ales A, B1, B2, C şi a unor substanţe minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu şi siliciu.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu, constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea, legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie. În acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obezitate.
Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni.
Introducerea cu regularitate a usturoiului şi a cepei în alimentaţie, contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală a dermei şi la menţinerea tenului frumos. Dar, pe lângă virtuţiile lui nutritive, usturoiul este apreciat şi în tratamentul unor boli cronice. Aceste efecte se datoresc celor 200 de substanţe active pe care le conţine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi ce au în structura lor sulf.
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezultă în urma acţiunii unei enzime – alinaza – asupra alinei din compoziţia plantei. De asemenea este demn de remarcat şi conţinutul apreciabil de seleniu.
S-a constatat că-n ultimii ani epidemiile de gripă i-au luat pe români pe nepregătite. Nevaccinaţi, cu un sistem imunitar deficitar, mulţi oameni au făcut forme virale grave, ce-au lăsat – de multe ori – sechele. Tocmai pentru a preveni, dar şi ca acţiune imediată în caz că s-a realizat că am fost atinşi de boală s-a realizat o reţetă naturistă bazată pe maceratul de usturoi, cu efecte bune şi în combaterea altor afecţiuni. Maceratul se realizează astfel: se macină (prin maşina de tocat carne) sau se zdrobesc (cu aparatul de făcut mujdei) 6-8 căpăţâni de usturoi, se aşază într-un borcan, peste care se toarnă un litru de apă rece (de la chiuvetă) şi se amestecă. Pentru a diminua mirosul şi gustul usturoiului, se mai pun (tot măcinate sau zdrobite) în borcan două rădăcini mici sau două linguri de frunze de pătrunjel. După cel puţin două ore, maceratul poate fi consumat după cum urmează: se beau zilnic (până se termină cantitatea din borcan) 5-10 linguri sau înghiţituri din maceratul strecurat. Atenţie: maceratul se strecoară pe măsură ce este consumat. Se recomandă ca persoanelor afectate de gripă să li se facă şi frecţii cu macerat (dar călduţ) pe spate sau pe mâini (pentru care se va prepara alt litru de macerat). Celor care nu suportă usturoiul li se pot face frecţii şi li se pot pune comprese pe tălpile picioarelor (maceratul să fie călduţ). Dacă gripa este însoţită de frisoane şi de febră, în urma tratamentului frisoanele dispar în câteva ore, iar temperatura corpului revine la normal în 1-2 zile; Atât preventiv, cât şi pentru vindecarea persoanelor gripate, se vor bea zilnic (timp de 2-3 săptămâni) câte 3-4 căni de ceai cald de ţintaură (infuzie, o linguriţă de plantă la o cană) sau un amestec de trei plante la alegere: ţintaură, tei, cimbru, nalbă, pătlagina (câte o linguriţă de plantă la o cană).
Usturoiul sau mai ales maceratul de usturoi sunt eficiente şi în prevenirea sau combaterea altor boli, precum: hipertensiune arterială, diabet, arterita, infecţii urinare, cistite, constipaţii, diaree, diferite alergii, ţiuituri în urechi, dureri de piept şi de cap, infecţii ale ochilor, nasului şi gâtului, crampe menstruale, impotenţă, impetigo (o eczemă urâtă), depresii, insomnie, ameţeli, anemie, răni vindecabile, furuncule, calmant al nevralgiilor, afecţiuni ale plămânilor etc.
Dacă usturoiul nu este tolerat de organism, pot apărea afecţiuni ale aparatului digestiv, ale ficatului, vezicii biliare etc. În aceste cazuri, se vor pune cataplasme, se vor face frecţii în zonele afectate ori băi la picioare şi mâini cu macerat de usturoi călduţ. Ne protejăm sănătatea dacă mâncăm de 2-3 ori pe săptămână cel puţin 3-4 căţei de usturoi (numai dacă organismul îl tolerează). Tratamentul descris mai înainte a fost testat pe mai multe persoane care s-au redresat uimitor de repede.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Actualitateacum o oră
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2024: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum 11 ore
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române