Gheorghe Rotar: Bugetul Blajului orientat şi în acest an spre investiţii
Consiliul Local Blaj a aprobat la începutul acestui an bugetul pentru anul 2012 în aceeaşi modalitate ca şi în anii precedenţi, aleşii locali din toate cele patru formaţiuni politice reprezentate în legislativul local votând în unanimitate pentru proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Gheorghe Rotar.
„Avem deja experienţa ultimilor ani, când am reuşit să planificăm veniturile la acelaşi nivel cu cele realizate, astfel că ne mândrim cu un buget extrem de echilibrat şi articulat pe necesităţile anului 2012”, spune primarul Gheorghe Rotar.
Ţinând cont de execuţia bugetară pe anul 2011, bugetul total propus pentru anul 2012 este de 26 de milioane de lei. Cel mai important indicator este cel al veniturilor proprii. Impozitele şi taxele pe proprietate, cotele defalcate din impozitul pe venit dar şi alte impozite şi taxe prognozate a fi încasate la nivel local însumează suma de 12,6 milioane de lei. La capitolul cheltuieli, sumele cele mai mari vor merge către investiţii, respectiv un procent de 46 la sută. Lista investiţiilor aprobată în aceeaşi şedinţă prevede continuarea unor lucrări începute anul trecut dar şi iniţierea unor noi proiecte investiţionale de diverse dimensiuni. Investiţiile pe care municipalitatea le planifică pentru anul 2012 vor face din Blaj, la finalul anului, un oraş cu străzi 100% asfaltate şi reabilitate. Nici localităţile componente nu vor fi uitate, atât la Tiur cât şi la Petrisat urmând să fie modernizate alte 6 străzi.
Un procent important din buget va fi canalizat în oferirea de condiţii şi mai bune decât în prezent pentru copiii blăjenilor. Astfel, vor fi efectuate reparaţii curente la Grupul Şcolar „Ştefan Manciulea”, iar la Şcoala „I.M. Moldovan” va fi montată o instalaţie modernă de încălzire. Nu mai puţin de 2 noi terenuri de sport cu suprafaţă sintetică vor fi amenajate la Grupul Şcolar „Timotei Cipariu” şi la Şcoala „Simion Bărnuţiu” Tiur.
Anul acesta se vor demara lucrările la un proiect amplu de reamenajare a curţii interioare de la Colegiul Naţional „I.M. Clain”, proiect care, pe fondul complexităţii sale, se va derula pe o durată de 3 ani de zile.
Din cauza lipsei de finanţări de la bugetul central, autorităţile locale au decis să se implice şi în continuarea lucrărilor la grădiniţa de pe Câmpia Libertăţii. Şcolarii din Petrisat vor beneficia, la rândul lor, de o şcoală modernizată, iar elevii de la Şcoala „Toma Cocişiu” vor beneficia de mult dorita sală de sport proprie în zona complexului sportiv de la CSŞ Blaj, în clădirea fostei popicării. Tot pentru copii, administraţia publică locală intenţionează amenajarea a încă 3 locuri de joacă în incinta Câmpiei Libertăţii, la grădiniţa de pe strada Eroilor şi în Petrisat.
La capitolul parcuri şi grădini publice, edilii îşi propun, pe lângă întreţinerea celor existente, să înfiinţeze alte două parcuri: unul cu finalizare anul viitor, în fosta curte a Grupului Şcolar „Timotei Cipariu” şi celălalt, în cartierul Berc, cu finalizarea lucrărilor programată pentru anul acesta.
Anul 2012 nu va însemna nici o modificare la nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru persoanele fizice, singurele modificări intervenind în cazul trecerii străzilor de la o categorie de impozitare inferioară la una superioară. „Blăjenii trebuie să se aştepte ca în câţiva ani să aibă un oraş de categoria A. Odată finalizate şi lucrările de canalizare, avem toate şansele ca majoritatea străzilor să intre în categoria A, având toate utilităţile posibile”, a mai adăugat primarul Gheorghe Rotar.
La capitolul cheltuieli mai trebuie subliniat faptul că salariile personalului din aparatul primăriei nu depăşesc 30 la sută din veniturile proprii, iar cheltuielile materiale sunt sub 1 la sută. În continuare, deşi legea îi permite să aibă nu mai puţin de 145 de angajaţi, Primăria Blaj funcţionează cu doar 67 de salariaţi, adică mai puţin de jumătate, mai precis 46 la sută, tot pentru a face economii la bugetul local. Aşadar, unde Puterea şi Opoziţia unui oraş se gândesc la binele cetăţenilor săi, atunci bunăstarea comunităţii bate la uşă!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Mesaje de Sfântul Ion 2025 • URARI de Sfântul IOAN • Texte cu felicitări de de „La mulţi ani” de nașterea Sf. Ioan Botezătorul pentru Ioan, Ion, Ioana, Ionuţ Pe 7 ianuarie, în fiecare an, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL. Aproximativ 2 milioane de români cu numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionela, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de SFANTUL IOAN 2025. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 minute
Mesaje de Sfântul Ion 2025. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Vine popa cu botezul! Câștig spiritual sau cheltuială materială?
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele