IPJ Alba: Acțiuni de verificare la deținătorii de precursori de explozivi
Polițiștii vor intensifica acțiunile de verificare a modului în care este respectată legislația privind operațiunile cu precursori și explozivi restricționați. Operațiunile cu astfel se substanțe se realizează numai de către operatori economici specializați. Aceștia au obligația să se înregistreze la poliție.
În perioada imediat următoare, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba vor intensifica acțiunile de verificare a deținătorilor de precursori de explozivi restricționați.
Precursorii de explozivi restricționați sunt substanțe dintre cele enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 98/2013 aflate într-o concentrație mai mare decât limita maximă corespunzătoare prevăzută pentru aceasta, respectiv un amestec sau o altă substanță, în care o substanță dintre cele enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 98/2013 este prezentă într-o concentrație mai mare decât limita maximă corespunzătoare, ori, dacă este cazul, o substanță aflată sub control național. Conform Anexei 1 din Regulament, precursorii de explozivi restricționați sunt: peroxidul de hidrogen (val. limită 12% g/g), nitrometan (val. limită 30% g/g), acid nitric (val. limită 3% g/g), clorat de potasiu (val. limită 40% g/g), perclorat de potasiu (val. limită 40% g/g), clorat de sodiu (val. limită 40% g/g), perclorat de sodiu (val. limită 40% g/g).
Legea nr. 49 din 27 februarie 2018 privind precursorii de explozivi, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 194 din 2 martie 2018.
Conform acesteia, introducerea pe teritoriul României, scoaterea de pe teritoriul României, producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, tranzacția, utilizarea, punerea la dispoziție sau orice altă operațiune cu precursori de explozivi restricționați se realizează numai de către operatori economici.
Din motive de ordine și siguranță publică, în România se interzice operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 98/2013. Persoanelor din rândul publicului larg le este interzis să introducă pe teritoriul României, să dețină, să utilizeze, să producă, să experimenteze, să prelucreze sau să transporte astfel de precursori de explozivi restricționați.
Pentru asigurarea legalității operațiunilor cu aceste substanțe, polițiștii din structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase efectuează controale administrative și cooperează cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, cu autoritățile competente şi punctele naționale de contact din celelalte state membre ale Uniunii Europene și din statele Spaţiului Economic European şi, după caz, cu autoritățile competente din state terțe.
În vederea verificării de către autoritățile și instituțiile publice a respectării normelor legale, operatorii economici sunt obligați să permită accesul în locațiile în care îşi desfăşoară activitatea, să furnizeze date cu privire la comenzile sau operațiunile cu acești precursori, precum şi orice alte date sau informații relevante, să permită verificarea documentelor și prelevarea de probe în vederea analizării fizico-chimice.
Operatorii economici trebuie să țină evidența strictă a tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, într-un registru anume destinat
Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic și se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzătoare a precursorilor de explozivi restricționați.
Orice angajat al unui operator economic care intenționează să vândă ori să cumpere precursori de explozivi restricționați trebuie să se identifice cu act de identitate şi să facă dovada că acționează ca reprezentant al operatorului economic, prin documente justificative.
Punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi restricționați către operatori economici se realizează numai în spații special amenajate în care nu au acces persoanele din rândul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restricționați se face cu respectarea indicațiilor producătorului prevăzute în fişa cu date de securitate a acestora.
Operatorii economici din județul Alba, care desfășoară operațiuni cu precursori de explozivi restricționați au obligația de a notifica I.G.P.R. și de a se înregistra la I.P.J. Alba – Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, în zona unei treceri de pietoni
FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, în zona unei treceri de pietoni Un accident rutier a avut loc joi, 2 ianuarie 2025, în jurul orei 18:00, pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia. Potrivit primelor informații de la fața locului incidentul s-a soldat cu pagube […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum o zi
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 5 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 3 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui