Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO. Peste 2000 de credincioși, prezenți de Bobotează în bisericile din Cugir și Vinerea

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Peste 2000 de credincioși au ținut să participle și anul acesta la slujba de Bobotează susținută în cele 10 biserici (8 ortodoxe și 2 Romano- Caltolic și Greco – Catolic), situate în Cugir și Vinerea. Cei mai mulți dintre ei (aproximativ 700), s-au adunat, ca de obicei, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, în dorința de a lua parte la sfânta sărbătoare desfășurată pe 6 ianuarie.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului

După ce au urmărit Sfânta Liturghie oficiată în incinta locașului de cult, de către preoții Mircea Giurgea, Mihai Gălățeanu și Mircea Moșneag, pe platoul din fața bisericii a avut loc slujba de Sfințire a Apei. În cadrul slujbei au fost înălţate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curăţitoare a Treimii Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă şi să-i dăruiască ei “harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului”.

După Sfinţirea Apei, proții au binecuvîntat credincioșii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, iar apoi s-a împărţit celor prezenţi Agheasma cea Mare din cele 5 vase cu o capacitate de aproximativ 2000 litri de apă. Conform tradiţiei ortodoxe, apa sfinţită la Bobotează, aşa numita „Aghiasma Mare”, se bea în următoarele opt zile, dimineaţa, pe nemâncate, iar apoi se foloseşte doar pentru sfinţirea caselor şi în cazul persoanelor grav bolnave. De menționat că Boboteaza sau Botezul Domnului încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi reprezintă în acelaşi timp şi una dintre cele mai importante sărbători de la începutul noului an.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan

După cum arată Pravila bisericească, „Aghiasma, apa sfințită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii inconjuratoare, pentru ca ele să capete binecuvantarea Domnului.

Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții. La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia inainte de anaforă; se dă și celor ce sunt opriți de la împărtașanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângaierii și îndreptarii lor pentru viitor (Constitutiile Apostolice VIII, 29).”

(C.P.)

[nggallery id=6648]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comuna Ciugud, „în UNIRE stă PUTEREA”: Peste 200.000 de lei ajutor pentru semenii din Galați, afectați de inundații

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Comuna Ciugud, „în UNIRE stă PUTEREA”: Peste 200.000 de lei ajutor pentru semenii din Galați, afectați de inundații Contribuția oamenilor cu suflet mare din satele comunei Ciugud, o companie de construcții din județul Alba, precum și o decizie a Consiliului Local, a rezultat în strângerea a peste 200.000 de lei ce urmează să fie oferiți […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea