Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia îşi dezvăluie frumuseţea POARTA a II – a a Cetăţii Alba Carolina

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În cadrul TRASEULUI PORŢILOR CETĂŢII, al doilea OBIECTIV TURISTIC (dacă intrarea se face pe latura de est a Cetăţii) este POARTA a II-a a Cetăţii Bastionare de tip VAUBAN „ALBA CAROLINA“ din Municipiul ALBA IULIA.
Amplasată la partea de sus a barbacanei ce face legătura cu POARTA I, în imediata apropire a PORTII a III-a şi a MONUMENTULUI EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC, respectiv OBELISCUL HOREA, CLOŞCA ŞI CRIŞAN, POARTA a II-a realizează practic accesul de pe TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII către TRASEUL ESTIC cu legături pe partea stângă către Biserica Memorială MIHAI VITEAZUL cu acces pe TRASEUL SUDIC şi pe partea dreaptă către TRASEUL NORDIC.
Din punct de vedere architectural, construcţia PORŢII a II-a adoptă soluţia unui acces central flancat de doi pilaştri masivi articulaţi pe verticală, cu coloane adosate ce se metamorfozează în atlanţi până la nivelul de capitel. Antablamentul firesc ce ar fi trebuit dezvoltat peste abac se metamorfozează însă într-un reazem ce poartă un leu rampant. La bază, pilaştrii sunt purtaţi de antice stilobate. Elementele laterale, structurale ale PORŢII relevă montanţi articulaţi pe verticală cu pilaştri sub formă de coloane aplatizate ce poartă capitele compozite. La coronamente, pe piedestale sunt amplasate ghiulele în explozie.
Întregul ansamblu al monumentului, realizat în stil Baroc, este înnobilat prin decoraţia sculpturală care creează impresia de monumentalitate şi distincţie a PORŢII a II-a, care a contribuit la imaginea de simbol al puterii Habsburgice în Transilvania.
În istoria lui, monumentul a suferit groaznice mutilări în anul 1937, atunci când, cu ocazia sistematizării verticale a zonei din faţa PORŢII a III-a, ca urmare a nevoii amplasării monumentului EROII NEAMULUI ROMÂNESC, respectiv Obeliscul HOREA, CLOŞCA ŞI CRIŞAN, pilaştrii centrali ai monumentului au fost demolaţi iar nivelul de călcare în POARTĂ a fost coborât cu 1,10 m astfel încât întreaga pantă a barbacanei ce leagă POARTA a II-a de POARTA I a fost modificată în vederea realizării unui acces auto mai uşor.
Norocul şi oameni de bine ai timpului respectiv au făcut ca astăzi să putem admira componentele artistice din piatră ale monumentului, deoarece au pus la păstrare, atât atlanţii cât şi leii de pe coronamente şi, chiar dacă aceste elemente nu au fost conservate în condiţii propii, cel puţin au putut fi recuperate, consolidate, completate, restaurate şi puse în valoare acolo unde îşi au ele locul.
Lucrările de consolidare, restaurare, reconstituire, conservare şi punere în valoare ale PORŢII a II-a au fost efectuate pe parcursul anului 2009 prin grija PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI ALBA IULIA în cofinanţare cu MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL.
Astăzi, putem admira acest, deosebit de monumental, OBIECTIV TURISTIC în contextul întregului ansamblu al fortificaţiilor defensive militare ale CETĂŢII pe latura de EST, restaurate deja, precum POARTA I, POARTA a III-a precum şi a lucrărilor de amenajare a TRASEULUI ESTIC.
Daniel SABĂU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă” Și animalele suferă cumplit în perioada de caniculă și nu sunt afectate de temperatuirle sufocante de afară, nu doar oamenii. Pe Bulevardul Transilvaniei din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea