Tribunalul de arbitraj de la Washington a aceptat cererea de intervenţie a trei ONG-uri în procesul privind proiectul Roșia Montană
Cele trei organizaţii nonguvernamentale care au solicitat să fie ”amicus curiae” în cauză sunt Alburnus Maior, Greenpeace Romania şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
Un ”amicus curiae” (literal: prieten al curţii, plural, amici curiae) nu este parte la un dosar judecat în instanţă, dar oferă informaţii legate de acest caz, nefiind însă solicitat de vreuna dintre părţi pentru asistenţă. Termenul încetăţenit în limbajul juridic românesc pentru această noţiune este acela de ”intervenient”.
Reprezentanţii celor două părţi au avut poziţii diferite faţă de cererea de intervenţie a celor trei organizaţii. Gabriel Resources a solicitat să fie respinsă această solicitare pentru neîndeplinirea unor condiţii şi standarde specifice procedurii de arbitraj. De cealaltă parte, Statul Român, prin reprezentanţii săi, a fost de acord cu cererea de intervenţie susţinând că acestea pot ”asista Tribunalul în soluţionarea unei probleme de fapt sau de drept referitoare la arbitraj prin aducerea unei perspective, a unei cunoaşteri sau a unei înţelegeri deosebite, diferită de acea a părţilor în litigiu”. În final, Tribunalul Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a acceptat, condiţionat, cererea de intervenţie. Una dintre condiţii se referă la remedierea unor defecte formale identificate în cererea de intervenţie în termen de 10 zile de la emiterea ”ordinului procedural”.
Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană.
Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părţi, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Dr. Cristina Schnell, originară din județul Alba, a încetat din viață. A fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic asociat
Dr. Cristina Schnell, originară din județul Alba, a încetat din viață. A fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic asociat Dr. Cristina Schnell, originară din Aiud, județul Alba, a încetat din viață. A fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui