Decizie a Curții de Apel Târgu Mureș: Cum au scăpat 20 de inculpați din dosarul de criminalitate organizată privind gruparea ”Bologa” din Sebeş, după mai bine de 10 ani de judecată
Decizie a Curții de Apel Târgu Mureș: Cum au scăpat 20 de inculpați din dosarul de criminalitate organizată privind gruparea ”Bologa” din Sebeş, după mai bine de 10 ani de judecată
Instanţa din Târgu Mureş a decis în 6 decembrie 2018 să menţină decizia anterioară a Tribunalului Harghita, unde s-a pronunţat, în martie 2018, hotărârea de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale a inculpaţilor. Instanţa a decis în schimb să admită apelul în ceea ce priveşte latura civilă a cauzei.
”Desfiinţează hotărârea atacată doar pe latura civilă şi trimite cauza spre rejudecare Tribunalului Harghita. Menţine toate dispoziţiile instanţei de fond privitoare la latura penală a cauzei”, se precizează în minuta soluţiei de la Curtea de Apel.
Cu alte cuvinte, inculpaţii nu au scăpat încă de posibilitatea de a fi obligaţi la achitarea prejudiciului constatat prin rechizitoriul DIICOT Alba Iulia, în valoare de peste 5 milioane de lei. Un număr de 20 de persoane care au făcut parte dintr-o grupare infracţională trimisă au fost trimise în judecată, în 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură.
Dosarul a trecut de patru ori de instanţa de fond şi a fost returnat tot de atâtea ori pentru a fi rejudecat. Acum va fi rejudecată pentru a cincea oară latura civilă a cauzei. Instanţa a stabilit încetarea procesului penal ca urmare a a intervenirii prescripţiei răspunderii penale privind pe inculpaţi. Doar pentru patru dintre aceştia s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii pentru infracţiunea de spălare a banilor.
Este vorba despre cei mai importanţi membri ai grupării: Bologa Petru, Bologa Petru Răzvan şi Bologa Maria, toţi din Alba, respectiv Zamfira Mihai din Mehedinţi. Acest dosar nu a intrat încă în faza de cercetare judecătorească pe motiv că nu a fost finalizată judecată în cauza principală.
La pecheziţiile din urmă cu mai bine de 10 ani au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 12 tone de materiale neferoase, patru autoturisme şi autoutilitare, arme albe, bijuterii din aur, 50.000 de lei în numerar, acte financiar contabile şi evidenţele duble întocmite de inculpaţi.
Gruparea cu ”sediul” central în municipiul Sebeş era specializată în furt de fier vechi din societăţi comerciale şi a acţionat timp de mai mulţi ani pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. A fost anihilată în noiembrie 2007, iar un an mai târziu dosarul a fost trimis în judecată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan