Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

Județul Alba, locul 3 în topul persoanelor trimise în judecată pentru omor. Cele mai multe crime din România au loc pe stradă, noaptea şi în week-end

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba, locul 3 în topul persoanelor trimise în judecată pentru omor. Cele mai multe crime din România au loc pe stradă, noaptea şi în week-end.

O analiză a crimelor din ultimii 5 ani, realizată de Parchetul General, arată că omuciderile nu sunt specifice unei anumite regiuni, dar 3-4 judeţe s-au regăsit anual în topul celor mai mulţi criminali.

Încercând să facă o radiografie a crimei în România, procurorii Parchetului General au ajuns la concluzia că nu există unele provincii ale ţării care generează crima mai mult decât altele. Astfel, fenomenul criminal nu este specific unei anumite regiuni, regăsindu-se cu aceeaşi intensitate atât în Moldova, cât şi în Dobrogea, Oltenia, sau Muntenia.

Studiul este făcut pe o perioadă de 5 ani, fiind analizate crimele comise la nivelul României în perioada 2011-2015. Deşi statisticile arată că fenomenul criminal nu este specific unei anumite regiuni, 3-4 judeţe au în perioada analizată de experţi cele mai multe rechizitorii înregistrate de procurori.

Astfel, în 2011 cele mai multe rechizitorii pentru astfel de fapte au fost înregistrate în Bacău (36), Galaţi (34) şi Vaslui (34). Anul următor, topul s-a modificat puţin. Mai exact, Bacăul a rămas pe primul loc cu 53 de rechizitorii întocmite, Iaşiul a intrat pe locul doi cu 47 iar pe locul trei a urcat Galaţiul cu 46. În 2013, Bacăul a rămas pe primul loc (53), urmat tot de Iaşi (46) şi Dolj (43). Vasluiul ocupă în top locul 4 cu 40 de rechizitorii trimise în judecată, fiind urmat de Galaţi şi Olt.

2014 este singurul an din cincinalul analizat în care Bacăul nu este pe primul loc. De această dată, în Galaţi sunt întocmite cele mai multe rechizitorii (43), pe locul doi fiind înregistrat Iaşi (40), iar pe trei Bacău (40). În anul următor, Bacăul revine pe primul loc (50), urmat de Galaţi (42), Iaşi (40) şi Olt (34). În total, în 2011 au fost înregistrate 475 de crime cu 486 de victime, în 2012 au fost înregistrate 594 de fapte cu 630 de victime, în 2013 – 541 fapte/603 victime, în 2014 – 452 fapte/530 victime, în 2015 – 467 fapte/468 victime.

Topul ucigaşilor

Diferenţa dintre numărul de cazuri şi de victime de mai sus este dată de crimele multiple cu un singur făptaş. Însă mai frecventă a fost situaţia inversă, respectiv crima cu mai mulţi făptuitori sau cu complici, de aceea, numărul persoanelor trimise în judecată pentru omor este, în general, mai mare decât cel al crimelor. De pildă, pentru cele 36 de crime comise în Bacău în 2011, au fost trimise în judecată 54 de persoane.

Într-un top al numărului de persoane trimise în judecată pentru omor în anul 2011, Bucureştiul conduce cu 83 de inculpaţi, urmat de Bacău (54), Alba (53), Galaţi (48), Constanţa (39), Călăraşi (36), Iaşi (34), Maramureş (33), Vaslui (33) şi Sibiu (30)

Poliţia şi Jandarmeria stau slab la prevenţie

Cele mai multe crime din România au loc pe stradă. Asta rezultă recentul studiu realizat de experţii din Parchetul General care subliniază că activitatea de prevenţie realizată de către organele de menţinere a ordinii publice, poliţie şi jandarmerie nu este eficientă.

„Strada reprezintă principalul loc, situat an de an la vârful ierarhiei, în care au loc agresiunile cele mai nocive pentru omenire“, se arată în analiza specialiştilor Parchetului General. De exemplu, în anul 2013, dintr-un total de 541 de crime, 145 au avut loc pe stradă. Locuinţă comună se situează, cu 127 de cazuri în acelaşi an, pe locul al doilea, violenţa în familie întâlnindu-se în majoritatea cazurilor. Apoi. pe poziţia a treia (107 cazuri) se află locuinţa victimei, unii dintre inculpaţi pătrunzând fără drept în încăperile unde se aflau persoanele vătămate pe care le-au ucis în scop de jaf sau (mai întâi) le-au violat şi ucis.

Oricum, cei mai mulţi criminali sunt bărbaţi, „în perioada analizată, doar 164 de femei săvârşind crime, diferenţa colosală (de 2.953) aparţinând bărbaţilor”, se arată în studiu.În plus, ca educaţie, cei mai mulţi criminali (1103) au absolvit numai cele opt clase primare, iar în momentul săvârşirii faptei nu aveau ocupaţie (1,328).

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a explicat pentru “Adevărul” de ce la baza celor mai multe crime stau lacunele de educaţie ale celor care devin ucigaşi. “Copilul când se naşte este perfect. Dar ce poate învăţa un copil când trăieşte în casă şi este «educat» de un tată violent alcoolic, care îşi bate periodic soţia. Majoritatea lor vor copia comportamentul şi de la violenţă casnică la crimă nu este decât un pas. Un copil abuzat are astfel toate şansele să ajungă un criminal“, spune Liviu Chesnoiu.

Specialistul susţine că în prezent grija părinţilor pentru educaţia copiilor contează mai mult decât oricând în formarea viitorilor adulţi. „Copilăria se termină mult mai devreme acum. Sunt multe desene animate şi jocuri video violente care pe fondul unor labilităţi pot aduce un adolescent într-o bombă cu ceas care poate exploda violent oricând“, mai spune expertul.

La rândul lui, psihologul Mihai Copăceanu consideră că acest fenomen este şi o urmare a stării precarea a sistemului de învăţământ. „Un om needucat are abilităţi ascăzute de a gestiona un impuls în cazul unui conflict şi recurge la violenţă. Mai ales pe fondul consumului de alcool. Aici ar fi cazul ca la nivel local şi naţional autorităţile să se întrebe de ce nu au făcut nimic pentru dezvoltarea sistemului de educaţie în general“, a spus specialistul.

Noaptea, ca ucigaşii

Conform statisticilor, cele mai multe crime au loc noaptea şi în week-end. Specialiştii au constatat că, în cei cinci ani, după lăsarea nopţii s-au înregistrat 1.247 de cazuri din totalul de 2.529, reprezentând un procent de 49,30%. “Zilele preponderent criminogene se situează la sfârşitul săptămânii, atunci când majoritatea cetăţenilor îşi petrec timpul liber în mijlocul familiei sau în diverse locuri recreative”, se mai arată în studiul care subliniază că acest trend este oarecum explicat mai ales prin consumul excesiv de alcool.

Care sunt zodiile „ucigaşe“ şi de ce

Între zodiile criminalilor există diferenţe minore, dar clasamentul este condus de Berbec cu 220 de indivizi acuzaţi de omor. Urmează Taur (214), Rac (208), Gemeni (204), Peşti (202), Fecioară (198), Leu (194), Săgetător (193), Balanţă (192), Scorpion (191), Vărsător (185) şi Capricorn (179).

Acest lucru a fost explicat oarecum pentru „Adevărul“ de psihologul criminalist Liviu Chesnoiu. „Cei care sunt născuţi în anotimpurile calde sunt mai colerici, se „aprind“ mai repede. La polul opus, cei care s-au născut în perioade friguroase sunt mai liniştiţi, se gândesc de mai multe ori înainte de a face ceva“, susţine specialistul. Analiştii Parchetului General au făcut şi un top al zodiilor care numără cele mai multe victime.

Astfel, în perioada analizată, cele mai multe victime ale criminalilor au fost în zodia Leu (213 de victime). Acestea au fost urmate de Fecioară (192 de victime) şi Gemeni (190 de victime).Topul este urmat de Rac (188), Vărsător (187), Peşti (170), Balanţă (168), Taur (166), Berbec (160), Capricorn (158), Scorpion (139), Săgetător (129).

„Din punct de vedere victimologic, de multe ori ele nu au nicio vină pentru faptul că au ajuns în această postură. Sunt mulţi care s-au nimerit în momentul nepotrivit la locul nepotrivit, nu au nicio legătură cu autorul, dar au ajuns în ipostaza aceasta neplăcută“, a declarat Dan Antonescu, specialist criminolog.

4717 români au fost ucişi în perioada 2011-2015

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea