Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Închisoare pentru persoanele ce nu prestează muncă pentru amenzi neplătite. Proiectul avizat tacit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect de lege inițiat chiar de către actualul ministru de Interne, Carmen Dan, propune ca pedeapsa pentru neefectuarea muncii în folosul comunității să fie închisoarea, inițiativa fiind aprobată acum tacit de către senatori.

Neplata amenzilor contravenționale este pedepsită în prezent cu ore de muncă în folosul comunității, iar neprezentarea pentru efectuarea acestor ore de muncă este sancționată tot cu amendă, ceea ce creează un cerc vicios ce menține gradul de încasare a amenzilor rutiere impuse personelor fizice la doar 25%.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Proiectul este susținut de parlamentarii PSD, iar Guvernul, din care face parte ministrul de Interne, nu s-a opus proiectului, deși a transmis Parlamentului că incriminarea propusă pare excesivă.

Astfel, conform proiectului, neprezentarea la primării pentru luare în evidență și executarea sancțiunii de prestare de muncă în folosul comunității, sustragerea de la executarea sancțiunii sau neîndeplinirea îndatoririlor de la locul de muncă atrag o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Guvernul arată că incriminarea propusă de inițiatori poate părea ”excesivă”, pentru că deși este vorba de nerespectarea unei hotărâri judecătorești, instnața de judecată se pronunță doar cu privire al transformarea amenzii în muncă în folosul comunității, fără a examina pe fond fapta comisă și proporționalitatea sau legalitatea sancțiunii aplicate.

Chiar și cu aceste observații, Executivul a arătat că parlamentarii sunt liberi să decidă în privința acestor prevederi.

Anul trecut, Jandarmeria și Poliția au aplicat cumulat amenzi rutiere și în domeniul ordinii publice în valoare de peste 1 miliard de lei.

Gradul de încasare a amenzilor rutiere este de sub 40% în cazul persoanelor juridice și de 25% în ceea ce privește persoanele fizice. Media UE este de peste 90%, în Olanda ajungând chiar la 98%.

„Amenda se transformă în prestarea unei activități în folosul comunității, care se transformă în amendă, și tot așa, până intervine prescripția. Așadar, în actualul context legislativ, executarea efectivă a unei activități în folosul comunității nu se realizează decât atunci când contravenientul este de bună credință. Reaua-credință nu este sancționată în mod real în nici un fel”, se arată în documentul de fundamentare a proiectului legislativ.

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere deputaților, care vor decide asupra acestuia.

Sursa: profit.ro

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea