Emoții privind finalizarea Monumentului Unirii până la 1 Decembrie. Scrisoare adresată de sculptorul Buculei: Domnilor, este momentul să hotărâți dacă îl terminăm sau să vă retrageți
Acum când au rămas puțin mai mult de o lună până la termenul limită asumat prin contract pentru finalizarea Monumentului Unirii pentru care Ministerul Culturii plătește circa 2 milioane de euro, tensiunile din jurul controversatei lucrări, care de altfel încă de la bun început s-au făcut simțite, stau să dinamiteze de tot ideea de unitate în An Centenar.
Într-o scrisoare lansată de Mihai Buculei și adresată mai multor instituții publice și persoane implicate în ridicare Monumentului Unirii, artistul aduce acuzații grave atât la adresa constructorului cât și a autorităților locale și centrale și încearcă să se disculpe pentru un eventual eșec.
Mihai Buculei a semnat în 15 iunie contractul în valoare de 10 milioane de lei cu Ministerul Culturii, contract prin care își asumă ridicarea și finalizarea monumentalei lucrări pînă cel târziu la data de 26 noiembrie 2018, adică cu câteva zile înainte de marea sărbătoare de la 1 Decembrie.
”Domnilor, dacă aţi hotărât sâ nu mai continuaţi lucrările la Monumentul Marii Uniri, vă rugăm sa ne notificaţi în scris şi să motivaţi. Chiar dacă cu întârziere – nedatorată nouă, după cum bine ştiţi – noi ne-am onorat toate obligaţiile asumate prin toate contractele semnate. Nu noi, ci ministerul a întârziat plata. Nu noi nu am format CTE-ul la timp, nu noi am predat toate facturile de-odată la plată în loc de eşalonat, după ce nu noi am refuzat luni de zile să negociem contractul sau să numim comisia, nu noi am neglijat să anunţăm alte luni de zile că trebuie făcută cercetare arheologică, nu noi am neglijat să numim comisia de recepţie şamd. Într-un cuvânt, nu din cauza noastră s-a ajuns să se lucreze în octombrie/noiembrie în loc de lunile de vară”, spune Mihai Buculei în debutul scrisorii.
El denunță de asemenea raportul defectuos pe care îl are cu constructorul Tobimar: ”Dar nu noi, ci dumneavoastră ați intrat în grevă pentru că nu v-au intrat banii în cont, deşi ştiaţi că vor intra – cu trei zile înainte de data prezentată în notificare – şi practic nu aţi mai ieşit nici astăzi. Ați cerut să preluaţi antreprenoriatul general ca să controlaţi toţi banii proiectului. Ne-aţi făcut o ofertă pentru antreprenoriatul general al Monumentului în care nu aţi detaliat nicio lucrare pe care vă obligaţi să o faceţi, dar aţi ştiut să numiţi o sumă. Nu cred că aţi avut vreun client care să accepte aşa ceva. Din vorbe, am înţeles că doriţi mai mulţi bani. Pentru că, din toată experienţa mea cu dumneavoastră, acesta a fost mereu lait-motivul discuţiilor noastre. Banii. (…)
O altă lună de zile a fost pierdută pentru că aţi încercat prin orice mijloace să convingeţi Marmosim să semneze direct cu voi. De ce? Cât vă pricepeţi la pietre se vede acum. Când vă este de fapt frică – aceasta şi rapacitatea sunt motivele pentru care v-au dispărut legătorii de sarcini din firmă – să vă asumaţi ridicarea Monumentului. Nici măcar să chemaţi proiectantul la faţa locului – obligaţie asumată şi plătită prin contract nu aţi făcut-o până nu i-am chemat eu. V-aţi retras oamenii de pe şantier fără niciun fel de anunţ. Nu v-aţi prezentat pe şantier nici măcar când aţi fost chemaţi şi v-aţi confirmat prezenţa. (…)
Aţi cerut legători de sarcină. Armata – la solicitarea mea şi cu ajutorul domnului viceprimar Pleșa – ni i-a pus la dispoziţie. Tot nu vreţi să lucraţi, în schimb, ştiţi să vă plângeţi unii altora că nu primiţi destui bani. Că ce bine ar fi fost dacă ar fi fost Tobimar antreprenor general şi că v-au spus angajaţi ai ministerului că trebuie să ne cereţi 300.000 de lei cheltuieli neprevăzute. Acum patru săptămâni, fără nicio hârtie explicativă. V-am explicat şi atunci, vă mai spun încă o dată: sunt banii pe care trebuie să-i dau mai mult la piatră”.
Contactat telefonic, Florin Todor, directorul Tobimar nu a dorit să comenteze acuzațiile aduse de Mihai Buculei pe care s-a rezumat să le catalogheze ”simple aberații”. În schimb a dorit să dea asigurări că ”firma își vede de treabă conform contractului, nu a întrerupt lucrul niciun moment și nu a solicitat bani în plus”.
La rândul său, viceprimarul Paul Voicu a ținut să exprime punctul de vedere al Primăriei Alba Iulia, instituție arătată de asemenea cu degetul de Mihai Buculei: ”Aud acum de la dumneavoastră prima dată despre aceste probleme între antreprenorul general, domnul Buculei și constructor. Țin să reamintesc că tot ceea ce ține de construcția Monumentului Unității Naționale este în sarcina maestrului Buculei și a Ministerului Culturii. Noi doar „găzduim” acest proiect și am făcut tot cea ce a depins de noi, ca administrație publică locală.
Timpul rămas până la 1 Decembrie se scurge cu repeziciune și pot să înțeleg presiunea care apasă pe umerii lor, dar vreau să reamintesc altceva, de patru- cinci ani s-au făcut demersuri de către noi la guvernele care au fost în acest timp pentru a demara pregătirile pentru aniversarea Centenarului.
Ne-am ales cu multe promisiuni, dar cu nimic concret. Ba mai mult, de șase ani încoace, din 2012, Bucureștiul a uitat de Alba Iulia și de județul Alba. Și nu mă refer aici doar la manifestările de Ziua Națională a României, ci în general, nu ni s-au alocat banii solicitați, ba chiar ni s-au luat. Revenind la monument, ca și la reamenajarea parcului vă reamintesc că abia în vară ne-au fost alocați banii și apoi au urmat procedurile pentru selecția constructorului. În cazul parcului am avut o licitație eșuată la care nu a venit nimeni și abia la a doua am reușit să încheiem contractul cu constructorul. Pe acest obiectiv, care este în sarcina primăriei pot să dau asigurări că va fi terminat până la 1 Decembrie. Pentru monument, spun că sper că aceste frecușuri nu vor impieta asupra realizării lui, chiar dacă, repet, banii au venit pe ultima sută de metri când deja intram în criză de timp. Proiectul monumentului și intenția de a-l construi exista de ani. Dar nici Ponta, Cioloș nu a semnat când era prim-ministru, nici Grindeanu, nici Tudose, nici Dâncilă… Am găsit toată înțelegerea la ministrul Culturii Gheorghe Ivașcu cu care am lucrat foarte bine de când a venit la minister și căruia îi mulțumesc.”
În finalul scrisorii, sculptorul face apel la reconciliere dar dă și un ultimatum: ”Domnilor, cu toţii – şi cei cărora m-am adresat direct, cât şi cei puşi în copie – ca şi mine ati făcut şi lucruri foarte bune pentru acest Monument, dar cu toţii am făcut şi greşeli. Cu toţii putem – avem fiecare motive juridice – să ne retragem din acest proiect. Acesta este momentul să vă hotărâţi, cu toţii: îl terminăm – împreună, că după cum vedeţi, resurse până la urmă tot am găsit de fiecare dată, indiferent ce aţi mai invocat – sau doriţi să ieşiţi din proiect. Cred că, aşa cum spune mereu domnul Todor, putem discuta „bărbăteşte”. Spuneţi care sunt problemele voastre şi haideţi să vedem dacă şi cum se pot rezolva. Eu la rândul meu voi încerca să discut cu ceva mai mult calm. Un lucru este sigur: toate aceste discuţii şi probleme ar fi trebuit să le avem cu patru, cinci luni înainte, dacă cei din minister nu şi-ar fi bătut joc de timpul nostru. Nu-I avem. Nu avem timp de orgolii şi nici bani ca să ţin macaralele fără să lucreze.
Până la sfârşitul zilei de astăzi (ieri – n. red.) aştept din partea fiecărei persoane menţionate în lista de copiere – în scris, prin răspuns adresat tuturor – hotărârea personală. Continuă să lucreze la acest proiect sau nu. În funcţie de decizia voastră, voi acţiona pe mai departe”.
Articol preluat din ediția tipărită a ziarului ”Unirea”
Ioana PRESECAN
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan