FOTO: Un informatician din Alba, pasionat de realizarea unor lucruri folositoare, a găsit soluția cum să faci suport pentru biciclete fără să dai găuri în pereţi
Andrei Avram este unul dintre tinerii activi, gata oricând să creeze sau să îmbunătăţească ceva în timpul său liber, când nu se ocupă de chestii complicate de IT. Suporţii pentru bicicletă sunt una dintre ultimele realizări ale acestuia. Andrei, pe care prietenii îl strigă ”Yeti” este preşedintele Organizaţiei Naţionale ”Cercetaşii României”.
”Dacă stai în chirie s-ar putea să nu găseşti înţelegere la proprietar pentru a-i face pereţii şvaiţer ca să-ţi agăţi tu bicicleta de perete, aşa că mie mi-a trebuit o soluţie diferită – există nişte suporţi care se numesc «floor to ceiling» şi care se blochează între tavan şi podea, fără să fie nevoie de alte ancoraje – şi am zis că ar fi fain să încerc să-mi construiesc şi eu unul. Ideea pe care se bazează soluţia «floor to ceiling» şi de la care am plecat şi eu este că suportul trebuie să aibă un mecanism prin care, după ce e în poziţie, se înalţă la nivelul tavanului, unde rămâne blocat”, spune Andrei Avram. Acesta susţine că a adaptat ideea la ce era disponibil prin magazinele de profil.
Construcţia suportului explicată pe larg de Andrei: Prima dată am tăiat suporţii principali din riglele de 3m. Am calculat înăţimea tavanului şi am scăzut cam 40 de cm pentru a obţine înălţimea pentru „stâlpi” – am calculat că o să pierd câte 4cm pentru „tălpile” de pe podea / tavan, deci aş avea maxim 32 de cm liberi pentru filet. Bineînţeles că am recalculat şi retăiat de vreo trei ori. Cu resturile ce au rămas, le-am tăiat pentru tălpici – cele de pe tavan sunt mai lungi – cam 30 cm, cele pentru podea chiar numai cât să pot prinde filetele – poate 15cm. Astea le-am tăiat o singură dată 🙂 Ţevile de aluminiu le-am tăiat în două, ca să obţin deci 4 bucăţi de 50 de cm.
Am dat găuri apoi cam din 10 în 10 cm în fiecare, şi găurile pe una din feţele fiecărei bucăţi le-am mărit apoi, în aşa fel încât să încapă capul unui holzşurub prin ele. Nu am măsurat exact unde dau găurile ca să nu se suprapună cu cele de pe partea cealaltă, dar am măsurat şi am centrat bine riglele de aluminiu când le-am prins apoi de suportul central cu holzşuruburi. Apoi au trebuit tăiate ţevile filetate, tot în jumătate. În general filetele astea după ce se taie trebuie pilite un pic la capătul cu tăietura, altfel e posibil să agaţe şi să nu permită piuliţelor să se înşurubeze.
Tălpile pentru tavan le-am prins cu holzşuruburi de suporţii principali, ca să fie mai uşor de gestionat. Probabil se pot şi lipi cu lipici, obiectivul e să stea la locul lor, în rest vor ţine din presiune. Am pregătit apoi fiecare ţeavă filetată cu o şaibă care să vină la contactul cu ţeava de aluminiu, o piuliţă pentru controlul înălţimii (eu am găsit unele mai lunguieţe, dar nu contează de care sunt), o piuliţă care să o blocheze pe prima şi o a treia piuliţă pe care am lipit-o cu superglue de ţeavă cam la 2 cm de capătul de jos şi pe care am folosit-o pe post de cap de şurub ca să am de ce prinde şi ţine contră.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan