Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Un informatician din Alba, pasionat de realizarea unor lucruri folositoare, a găsit soluția cum să faci suport pentru biciclete fără să dai găuri în pereţi

Publicat

în

Un informatician din Alba, pasionat de realizarea unor lucruri folositoare, a găsit soluția cum să faci suport pentru biciclete fără să dai găuri în pereţi.

Andrei Avram este unul dintre tinerii activi, gata oricând să creeze sau să îmbunătăţească ceva în timpul său liber, când nu se ocupă de chestii complicate de IT. Suporţii pentru bicicletă sunt una dintre ultimele realizări ale acestuia. Andrei, pe care prietenii îl strigă ”Yeti” este preşedintele Organizaţiei Naţionale ”Cercetaşii României”.

”Dacă stai în chirie s-ar putea să nu găseşti înţelegere la proprietar pentru a-i face pereţii şvaiţer ca să-ţi agăţi tu bicicleta de perete, aşa că mie mi-a trebuit o soluţie diferită – există nişte suporţi care se numesc «floor to ceiling» şi care se blochează între tavan şi podea, fără să fie nevoie de alte ancoraje – şi am zis că ar fi fain să încerc să-mi construiesc şi eu unul. Ideea pe care se bazează soluţia «floor to ceiling» şi de la care am plecat şi eu este că suportul trebuie să aibă un mecanism prin care, după ce e în poziţie, se înalţă la nivelul tavanului, unde rămâne blocat”, spune Andrei Avram. Acesta susţine că a adaptat ideea la ce era disponibil prin magazinele de profil.

Materiale necesare:
-Riglă (ne)rindeluită care să fie la fel de înaltă cu înălţimea camerei în care vreţi să instalaţi suportul (eu am luat una 40x85x3000) x 2
-Suficient lemn (scândură, leftovers) ca să puteţi să faceţi nişte picioare pentru podea şi nişte tălpi (suporţi) pentru tavan. Eu am folosit ce mi-a rămas după ce am adus la dimensiune riglele de la punctul (1) x 2
-Ţeavă pătrată aluminiu 1m x 2
-Filet M10 1m x 2 -Piuliţe M10 x 6
-Şaibe M10 x 2 -Holzşuruburui lemn mici x 10 -Holzşuruburui lemn mari x 8
-Cârlige x 4
Costul total ajunge la 300 – 400 de lei, din care lemnul costă circa 80 de lei.

Construcţia suportului explicată pe larg de Andrei: Prima dată am tăiat suporţii principali din riglele de 3m. Am calculat înăţimea tavanului şi am scăzut cam 40 de cm pentru a obţine înălţimea pentru „stâlpi” – am calculat că o să pierd câte 4cm pentru „tălpile” de pe podea / tavan, deci aş avea maxim 32 de cm liberi pentru filet. Bineînţeles că am recalculat şi retăiat de vreo trei ori. Cu resturile ce au rămas, le-am tăiat pentru tălpici – cele de pe tavan sunt mai lungi – cam 30 cm, cele pentru podea chiar numai cât să pot prinde filetele – poate 15cm. Astea le-am tăiat o singură dată 🙂 Ţevile de aluminiu le-am tăiat în două, ca să obţin deci 4 bucăţi de 50 de cm.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am dat găuri apoi cam din 10 în 10 cm în fiecare, şi găurile pe una din feţele fiecărei bucăţi le-am mărit apoi, în aşa fel încât să încapă capul unui holzşurub prin ele. Nu am măsurat exact unde dau găurile ca să nu se suprapună cu cele de pe partea cealaltă, dar am măsurat şi am centrat bine riglele de aluminiu când le-am prins apoi de suportul central cu holzşuruburi. Apoi au trebuit tăiate ţevile filetate, tot în jumătate. În general filetele astea după ce se taie trebuie pilite un pic la capătul cu tăietura, altfel e posibil să agaţe şi să nu permită piuliţelor să se înşurubeze.

Tălpile pentru tavan le-am prins cu holzşuruburi de suporţii principali, ca să fie mai uşor de gestionat. Probabil se pot şi lipi cu lipici, obiectivul e să stea la locul lor, în rest vor ţine din presiune. Am pregătit apoi fiecare ţeavă filetată cu o şaibă care să vină la contactul cu ţeava de aluminiu, o piuliţă pentru controlul înălţimii (eu am găsit unele mai lunguieţe, dar nu contează de care sunt), o piuliţă care să o blocheze pe prima şi o a treia piuliţă pe care am lipit-o cu superglue de ţeavă cam la 2 cm de capătul de jos şi pe care am folosit-o pe post de cap de şurub ca să am de ce prinde şi ţine contră.

Am dat apoi în suporţii pentru podea găuri mici (2 cm) unde ar veni ţevile filetate – cât să nu alunece de la locul lor. Practic asta a fost tot, montatul e mai puţin dificil decât pare, practic trebuie ridicate piuliţele de control până la punctul maxim în care încă se poate ridica suportul pe tavan, apoi se ridică, se plasează ţevile filetate în tălpile pentru podea şi se ţine drept în timp ce se înalţă din piuliţele de pe filet până când rămâne ferm prins. E util să măsori distanţa faţă de perete înainte să fixezi primul suport, ca să aibă loc ghidonul bicicletei.
Lemnul se mai lasă, după câteva zile merită verificate din nou şi la nevoie ridicate un pic mai mult. Ultimul pas este montatul cârligelor pentru bicicletă, care nu-s decât nişte holşuruburi de dat, în funcţie de bicicletă, dar asta e cea mai simplă parte.
[nggallery id=6311]

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare